Woltomierz lampowy 52/61.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Woltomierz lampowy 52/61.

Post autor: maciej_333 »

Kupiłem sobie ten przyrząd. Jednak nie bardzo wiem jaka jest maksymalna częstotliwość mierzonych przez niego napięć. Ponadto na wyższych zakresach nie da się wyzerować przerządu. Układ jest ponadto sprawny. Zarówno na AC i DC mierzy OK. Pojawia się jednak pewien błąd związany z lekkim (lub większym) nie wyzerowaniem. Posiada ktoś do niego schemat ? Lampy to: EZ81, ECC81, stabilitron radziecki SG2C i jakaś dziwna wielka żarówka. Pracuje ona jako opór na żarzeniu. Przez nią zasilana jest między innymi maleńka lampa (pewnie dioda) w sondzie w.cz. Jej opór jest bardzo duży, a moc maleńka. Grzejnik w niej ledwo się żarzy.

Pytanie dodatkowe, jak dla mnie mało istotne. Kto to produkował ? Nie ma żadnych informacji na ten temat. Wewnątrz widać dość staranną konstrukcję.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Woltomierz oczyszczony i uruchomiony. Wystarczyło jednak tylko pokręcić potencjometrami od doregulowania zakresu regulacji zera DC i AC. Pasmo sondy w.cz. małe... tylko do 22MHz :evil: . Sam przyrząd pewnie był robiony przez jakąś małą fabryczkę w mało seryjnych partiach. Świadczy o tym trochę badziewny montaż. Woltomierz pochodzi z około 1957 roku. Data produkcji na większości podzespołów jest właśnie taka. Jego rezystancja dla DC to ok. 60M (znowu mało).

Piszę, o tym bo jeśli ktoś go kiedyś będzie jeszcze miał to tu znajdzie o nim informację.