Co to jest?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k4be
500...624 posty
500...624 posty

Co to jest?

Post autor: k4be »

Wygląda na triodę. Pochodzenie nieznane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Wygląda na triodę.
Na triodę? :shock: Przecież toż to PY88 lub EY88 czyli wybitnie popularna booster-dioda :)
k4be
500...624 posty
500...624 posty

A może rzeczywiście? To co wyglądało mi na siatkę, nie wydaje się mieć wyprowadzenia (no, ale wzroku idealnego nie mam).
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Coś tu nie pasuje... Ten, od kogo dostałem lampę, jest pewny jej pochodzenia. Bardzo dawno dał radio Kankan fachowcowi do naprawy, ten zwrócił je i powiedział, że naprawić się nie da. Więc człowiek ten powyciągał lampy (ostała się tylko ta) a radio wystawił za bramę. Ale skąd w radiu lampa z kapturkiem?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

k4be pisze:skąd w radiu lampa z kapturkiem?
Ktoś po prostu wsadził, żeby coś było. Trafiały mi się wielokrotnie radia z kilkoma AZ1, nawet takie z zasilaniem uniwersalnym.
_idu

Post autor: _idu »

k4be pisze:A może rzeczywiście? To co wyglądało mi na siatkę, nie wydaje się mieć wyprowadzenia (no, ale wzroku idealnego nie mam).
To co wziąłeś za siatkę jest tylko elementem konstrukcyjnym katody. Ta dioda pracuje w układzie gdzie jej katoda ma bardzo wysoki potencjał. Wymagana jest doskonała izolacja katoda - żarzenie. Stąd dość dziwna konstrukcja jej katody.