Witam!
Oto mój problem:
potrzebne mi wzory na napiecie i prad pierwotny transformatora współpracującego z prostownikiem(jedno-, dwupołówkowym oraz mostkowym), tzn posiadam wartosci stałe napięcia i prądu a musze do nich dopasować transformator, czyli na podstawie tylko danych pradu i napiecia;
szukałam już w kilku źródłach ale w każdym są jakieś niezrozumiałe dla mnie wyprowadzenia
jeżeli mogę liczyc na Waszą pommoc to z góry dziękuje
Natomiast z grubsza możesz przyjąć, że wartości napięć i prądów zmiennych uzwojeń wtórnych transformatora to wartości napięć i prądów stałych (piszesz, że te dane już masz) podzielone przez 1.4 (pierwiastek z dwóch). Moc transformatora możesz oszacować sumując moce poszczególnych uzwojeń (prąd razy napięcie) i powiększając dla pewności moc o jakieś 10% z uwagi na mniejszą od 100% sprawność tranformatora.
Bardziej szczegółowy opis znajdziesz pod podanym linkiem. Musisz pamiętać, że dla prostownika dwupołówkowego, ale na dwóch diodach a nie mostku Graetza musisz nawinąć podwójne uzwojenie. No i rzecz ważna - jeśli robisz prostownik na lampach to musisz wziąć pod uwagę spadek napięcia na lampie i o tą wartość powiększyć wartość napięcia na uzwojeniu wtórnym. W przypadku prostownika półprzewodnikowego spadki napięć na diodach możesz pominąć.
Niestety nie mogę nic szacować, to muszą być konkretne obliczenia Porównywałam opis z podanego przez Ciebie linku z książką Romana Barlika "Technika tyrystorowa" i niestety wzory różnią się od siebie , stąd prośba o pomoc Ale bardzo dziękuję za pomoc
Wzory są przybliżone. Przyjęte założenia upraszczające powodują, że w różnych książkach mamy różniące się zależności. Ale przecież zawsze obliczenia przeprowadzane są na przybliżonych danych.
Możesz napisać co to za układ (konkretnie), w któym nie możesz zastosować szacunkowych obliczeń? Z reguły jest to przecież możliwe - a w szczególności w przypadku trafa zasilającego. Weź pod uwagę, że nawet jak nawiniesz trafo to też będziesz miał jaikeś rozbieżności w stosunku do obliczeń wynikające choćby ze spadku napięcia pod wpływem obciążenia, zmian napięcia sieci, rzeczywistej sprawności transformatora itp.