W100 na gitarowca
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
W100 na gitarowca
Witam, kupiłem przedwczoraj radiowęzłowy wzmacniacz mocy W100. Chciałbym go przerobić na gitarowca, aczkolwiek ktoś już w nim grzebał. W porównaniu ze zdjęciami z tych stron:
http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/w100/w100.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... _w_100.htm
Wygląda jakby był całkowicie przebudowany, oryginalnie zbudowany jest na 4 EL34, tutaj tylko na jednej zachował się napis - EL34 - i ta jedna różni się od pozostałych wielkością (tzn. pozostałe są wyższe i węższe) oraz lampy EY88 zostały zastąpione przez diody prostownicze. Po podłączeniu zasilania lampy żarzą sie a w głośnikach jest słyszalny brum sieciowy. Do testów jako przedwzmacniacz podłączyłem tranzystorowy wzmacniacz UNITRA PW8010, szum był trochę mniej słyszalny, ale jednak był. Chciałbym zbudować nowy wzmacniacz o mocy ok 100w wykorzystując elementy z W100. Proszę o pomoc w wyborze schematu oraz o informacje dotyczące wyprowadzeń na wszystkich trafach z tego pudła.
Pozdrawiam
http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/w100/w100.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... _w_100.htm
Wygląda jakby był całkowicie przebudowany, oryginalnie zbudowany jest na 4 EL34, tutaj tylko na jednej zachował się napis - EL34 - i ta jedna różni się od pozostałych wielkością (tzn. pozostałe są wyższe i węższe) oraz lampy EY88 zostały zastąpione przez diody prostownicze. Po podłączeniu zasilania lampy żarzą sie a w głośnikach jest słyszalny brum sieciowy. Do testów jako przedwzmacniacz podłączyłem tranzystorowy wzmacniacz UNITRA PW8010, szum był trochę mniej słyszalny, ale jednak był. Chciałbym zbudować nowy wzmacniacz o mocy ok 100w wykorzystując elementy z W100. Proszę o pomoc w wyborze schematu oraz o informacje dotyczące wyprowadzeń na wszystkich trafach z tego pudła.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
-
- 10...14 postów
-
- 1875...2499 postów
Nowe chassi, nowy układ, to co zostanie ze starego wzmacniacza?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 10...14 postów
-
- 1875...2499 postów
Czy kupienie nowych traf i podstawek to taki wydatek żeby niszczyć stary wzmacniacz?
Tym bardziej, że na tych trafach możesz zbudować kilku kanałowego potwora a nie jedno kanałową 100W.
Tym bardziej, że na tych trafach możesz zbudować kilku kanałowego potwora a nie jedno kanałową 100W.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
-
- 10...14 postów
Masz racje, zakupie chyba nowe transformatory, a to zostawię na później, jak już będę miał ma czym grać.KaKa pisze:Czy kupienie nowych traf i podstawek to taki wydatek żeby niszczyć stary wzmacniacz?
eS pisze:Celdur pisze:Cytat:
PS Zapomniałem napisać, że zależy mi tylko na jednym czystym kanale.
teraz tak piszesz, a jak już go zrobisz to okaże się, że clean to za mało. ja zrobił bym co najmniej dwukanałowego dziada.
Hmmm... może zaproponujecie konkretny projekt, potrzebuje czegoś solidnego do zagłuszenia perkusji, mogą być 2 kanały, ale nie jest to wymagane.
-
- 1875...2499 postów
Zależy jakiego brzmienia oczekujesz...
Właściwie możesz sobie wybrać co Ci sie podoba ze wzmaków seryjnych i próbować to skopiować.
PS. A to sobie zostaw, odnów i słuchaj muzyki w domu
.
Właściwie możesz sobie wybrać co Ci sie podoba ze wzmaków seryjnych i próbować to skopiować.
PS. A to sobie zostaw, odnów i słuchaj muzyki w domu

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 2500...3124 posty
-
- 1875...2499 postów
Jednokanalowy czysty zagluszacz perkusji i basu? Zrob z tego Hiwatt Custom 100. Transformatory i lampy z tego wzmacniacza w sam raz sie na to nadaja. Do tego 8 Ohm paczka 4x12" na wyjsciu 30V i nawet pan Gilmour by nie wybrzydzal.
Ostatnio zmieniony ndz, 9 września 2007, 20:10 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
-
- 2500...3124 posty
Postaraj się o cztery EY88, jedną EZ81 i wywal te "patenty". Ja bym radził zabudować tę krowę w jakiegoś robionego na wymiar case'a i wykonać preamp jako oddzielną szaskę, podwieszoną z drugiej strony i "podczepioną" na kabelkach do końcówki. Jak najbardziej możesz wykorzystać złącze służące do podłączania końcówki do wejść i wyjść. Widzę, że masz tam złącze nożowe. Zamiast rozwalać je, postaraj się lepiej o pasujące gniazdo.
Swoją drogą nie wiecie może, kiedy zarzucono w tych wzmacniaczach stosowanie złącz nożowych na rzecz DB?
Swoją drogą nie wiecie może, kiedy zarzucono w tych wzmacniaczach stosowanie złącz nożowych na rzecz DB?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 10...14 postów
Tak też chyba zrobię. Obudowę do tego mam. Szukam właśnie jakiegoś schematu preamp'u, jak już pisałem zależy mi na porządnym clean'ie, może być do tego jakiś przester w stylu Nirvany, z tego co pamiętam to używali Boss'a DS1. Czy znacie jakiś preamp z czystym i przesterem zbliżonym do DS1?Vault_Dweller pisze:Postaraj się o cztery EY88, jedną EZ81 i wywal te "patenty". Ja bym radził zabudować tę krowę w jakiegoś robionego na wymiar case'a i wykonać preamp jako oddzielną szaskę, podwieszoną z drugiej strony i "podczepioną" na kabelkach do końcówki. Jak najbardziej możesz wykorzystać złącze służące do podłączania końcówki do wejść i wyjść. Widzę, że masz tam złącze nożowe. Zamiast rozwalać je, postaraj się lepiej o pasujące gniazdo.
-
- 2500...3124 posty