Proszę o pomoc w zaprojektowaniu preampu lampowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu preampu lampowego
Hej Planuję zrobić sobie preamp lampowy do mojego piecyka który narazie ma końcówkę tranzystorową o mocy 100 W jest na 2xV12 . Preamp Chce zrobić na pcb . Myślałem nad mesą Dr ale bez prostowników lampowych jednak nie wiem jak zrobić płytkę , ma ktoś płytkę do tego ustrojstwa . Chyba że macie jakieś inne propozycje co do preampu. Może jakieś soldano czy marschall... Z części mam narazie podstawki i 5x6n2p+ podstawki , Trafo 100W które ma 6,3 i 4 v żarzenie i 300v anodowe ( trafo na bazie trafa z AGI ) Chciałbym żeby preamp był 3 kanałowy tzn : czysty , przesterowany i mocno przesterowany . Co do brzmienia chciałbym uzyskać Od lekko przesterowanego-klarownego po Mocny przester ... jeszcze mam pytanko odnośnie pogłosu , Bo coś by się przydało mieć w piecyku czy w preampie czy osobno układ ?
Dodam jeszcze że gdy tylko będę miał więcej kasy to jeszcze zrobię w moim combie końcówkę lampową ( jakieś 50 w ) ale narazie nie mam kasy na trafo
Interpunkcja!
Dodam jeszcze że gdy tylko będę miał więcej kasy to jeszcze zrobię w moim combie końcówkę lampową ( jakieś 50 w ) ale narazie nie mam kasy na trafo
Interpunkcja!
-
- 9375...12499 postów
-
- 1250...1874 posty
Painlust ma racje. Tak zaawansowana konstrukcja na poczatek to zbyt duze wyzwanie. Poszukaj czegos prostego np. fendera na 1 duotriodzie, I stopniowo "utrudniaj" sobie zycie nowymi konstrukcjami.
Po pierwsze trafo jest za duze, spokojnie pociagneloby 2xEL84 PP I szkoda je marnowac do takiej konstrukcji, pozatym z samego preampu lampowego fajerwerkow nie bedzie.
Tak wiec mimo to powodzenia
Po pierwsze trafo jest za duze, spokojnie pociagneloby 2xEL84 PP I szkoda je marnowac do takiej konstrukcji, pozatym z samego preampu lampowego fajerwerkow nie bedzie.
Tak wiec mimo to powodzenia

-
- 9375...12499 postów
najlepsze jest to, że trafo nie tylko by pociągnęło wzmaka 17W w PP na dwóch EL84 to jeszcze ten wzmacniacz zmasakrowałby brzmieniem i głośnością rzeczoną tranzystorową końcówkę 100W. Pomysł na taki wzmacniacz jak chce kolega jest bez sensu. w dodatku pewnie trafko pociągnęło by AZ4... aż szkoda marnować na preamp.
-
- 15...19 postów
Co do brzmienia tranzystorówki to wiem że wysiądzie przy lampowym ale narazie nie mam kasy żeby zrobić lampową końcówkę . A czy sobie nie poradzę ... No nie wiem ... Moją pierwszą konstrukcją był przedwzmacniacz i odpalił odrazu , narazie wszystkie moje konstrukcje odpalały od ręki ... Co do wzmacniacza to jakbym miał płytkę to bym poskładał i jakbym nie radził sobie z czymś to poszedłbym do znajomego elektronika i byłoby po sprawie . Czy z tego trafka wyciągnę tylko 17 W ? Nie da się więcej ? A trafka nie będę marnował bo takie rozwiązanie jak tu chcę zastosować będzie na czas gdy nie uzbieram troszke kasy zrobie sobie do niego końcówkę lampową .
-
- 9375...12499 postów
-
- 75...99 postów
Tu znajdziesz całą dokumentacje do wykonania trzykanałowego preampu opartego na GrooveTubes TRIO. Strona jest rosyjska więc płytki projektowane są pod 6N2P
http://www.sugardas.lt/~igoramps/article_trio/trio.htm Może sprubój zasilić go sposobem podanym tu http://www.herby.kielce.pl/~piter/konstr/prezasil.htm

-
- 9375...12499 postów
nawet fajny projekt
przyjrze mu się dokładnie. A co powiecie na lekką przeróbkę mojego preampu z działu 9 galerii DIY na Fonarze. Dodałem pseudokanał crunch w dodatku z programowanym wyborem brzmienia crunch
trzema pstryczkami można ustawiać wzmacnienia pierwszego, drugiego i czwartego stopnia.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 15...19 postów
Na stronkę rosyjską patrzyłem i nie mogę się doszukać płytek . Mam na kompie płytki do mesy dr ale nie wiem jak je wydrukować żeby miały dobre wymiary płytki z elektrody http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight= z tego tematu . Co do końcówki nie dałoby się wycisnąć około 50 W ?
-
- 9375...12499 postów
płytki na tej stronie są. Widać szukac nie umiesz. Druga sprawa, że te płytki są zaprojektowane pod specyficzne podstawki z ruskich TV. Lampy są montowane od strony druku, a nózki przechodzą przez płytkę.
Choć jak teraz to przegladam to jest tam sporo wariantów płytek... nawet pod normalne lampy czy podstawki.
Choć jak teraz to przegladam to jest tam sporo wariantów płytek... nawet pod normalne lampy czy podstawki.
-
- 9375...12499 postów
druga rzecz jaką bym zrobił Piotrku to wykonałbym odzielnie wzmacniacz niemontując w min końcówki mocy lampowej z miejscem na tę końcówkę, a końcówkę tranzystorową zmontowałbym jako oddzielne urządzenie. Po prostu zaoszczędziłbym na podwójnej robocie która cię czeka podczas wymiany końcówek. Tak wchodzi w grę tylko montaż.
-
- 15...19 postów
Co do końcówki to jest już w piecu , jest też preamp pana Janka . Jednak zostało wiele miejsca i zmieści się na pewno 3 kanałowy preamp i jeszcze końcówka . Mam jeszcze pytanko odnośnie mesy DR czy nikt nie wie jak wydrukować schematy z tej stronki żeby zachowały wymiary http://znik.eu.org/content/view/41/44/
Apropo końcówki czy nie dało by się zrobić na 6l6 (6P3S-EW) To na 2 takich lampkach byłoby te 50W
Apropo końcówki czy nie dało by się zrobić na 6l6 (6P3S-EW) To na 2 takich lampkach byłoby te 50W
Ostatnio zmieniony ndz, 9 września 2007, 13:20 przez Piotrektab, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Nie chcę Cię zniechęcać mówiąc, że na dwóch 6P3S-E (nie ma chyba wersji EW, przynajmniej ja takiej nie widziałem) wyciągnąć 50W to sobie możesz wyłącznie przekraczając napięcia i pracując z prądem siatki. A to już nie jest taka prosta sprawa.Piotrektab pisze:Apropo końcówki czy nie dało by się zrobić na 6l6 (6P3S-EW) To na 2 takich lampkach byłoby te 50W
Zapytam tylko - po co? Czy jesteś pewien, że potrzebujesz 50W mocy ze wzmacniacza lampowego? Wydaje mi się, że głośniki na których mógłbyś spokojnie taki wzmacniacz przesterować będą duże i drogie, a decybele jakie przy okazji wygenerujesz wystarczą nawet na średniej wielkości koncert

-
- 15...19 postów
50 W to tak chciałem żeby końcówka miała ... ale chyba tylko na chęciach się skończy . Jaką najmocniejszą końcówkę można zrobić na tym trafie co mam ? Paczuszka jest już i jest to 2 x eminence legend v12. Apropo końcówki - tak przeglądam sieć i np tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 7ccb94d4fe
koniec mocy jest na 2 6P3S czyli 6l6 i jest z metką 50 W ... Czy ma on te 50 W ??
koniec mocy jest na 2 6P3S czyli 6l6 i jest z metką 50 W ... Czy ma on te 50 W ??