Ciekawostka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Ciekawostka
Takie coś jak widać na zdjęciu ostatnio do mnie pocztą dotarło. Chya każdy rozpozna znajomy kształt, i wszystko by byłow porządku, gdyby tylko nie (podobno oryginalne, wg. słów sprzedawcy) pudełko równiez widoczne na tym zdjęciu. Na samej lampie nie ma żadnych symboli, albo starły się bez śladu, albo nigdy ich nie było. Brat Google o lampie Siemensa CA1 nic nie wie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
Załączam skan ze zdjęciem lampy Ca. Gdyby to interesowało, to mogę udostępnić plik z przedwojennym artykułem bogato ilustrowanym na temat lamp Siemensa. Tekst jest w języku niemieckim. Wygląda na to, że ktoś jednak pomylił pudełka.
-
- 2500...3124 posty
Cokół typowy dla Loewe, a bebechy również dość skomplikowane. Skłaniam się do stwierdzenia, że dorwałeś 3NF, 2HF lub innego "scalaka". Szczęściarz
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Ja wiem jak wygląda lampa Ca i inne z tej serii. Ale pudełko jest opisane Ca1, i cholera wie co to znaczy, bo nic takiego Siemensa nie znalazłem, a i sprzedawca twierdzi, że pudełko jest oryginalne (co akurat wcele nie musi cokolwiek znaczyć). W każdym razie, jak jest to Loewe to musi to być egzemplarz z pierwszej serii, bo późniejsze miały metalizację.Czujnik pisze:Załączam skan ze zdjęciem lampy Ca. Gdyby to interesowało, to mogę udostępnić plik z przedwojennym artykułem bogato ilustrowanym na temat lamp Siemensa. Tekst jest w języku niemieckim. Wygląda na to, że ktoś jednak pomylił pudełka.
-
- 250...374 postów
-
- 375...499 postów
Moim zdaniem pudełko jest nieoryginalne i pochodzi od lampy Ca. Niektóre lampy pocztowe, mając kilka wersji, były oznaczane dalej cyframi, najczęściej rzymskimi, np. E2d, E2dIII. Kto wie, czy na oryginalnym pudełku tej Bi z załącznika też nie było napisu Bi1. Brak napisów na lampie Loewe nie dziwi, wszak ta czerwona lub biała farba schodzi bardzo łatwo i nie ma po niej żadnego śladu. W wielu przypadkach można się zachuchać do nieprzytomności, a i tak się nic nie odczyta.
A masz tam gdzieś cokolwiek na temat lampy Q11 firmy Loewe/Opta ? To bezpośrednio żarzona trioda sygnałowa, militarna, z czasów II W.Ś. Nigdzie nie ma żadnych danych.Czujnik pisze: Gdyby to interesowało, to mogę udostępnić plik z przedwojennym artykułem bogato ilustrowanym na temat lamp Siemensa. Tekst jest w języku niemieckim. Wygląda na to, że ktoś jednak pomylił pudełka.
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Nie spotkałem sie z czymś takim, ani w katalogu, ani w naturze.OTLamp pisze:Moim zdaniem pudełko jest nieoryginalne i pochodzi od lampy Ca. Niektóre lampy pocztowe, mając kilka wersji, były oznaczane dalej cyframi, najczęściej rzymskimi, np. E2d, E2dIII. Kto wie, czy na oryginalnym pudełku tej Bi z załącznika też nie było napisu Bi1.
Jakoś ślady zawsze zostawały. W każdym razie wygląda jednak na Loewe.OTLamp pisze: Brak napisów na lampie Loewe nie dziwi, wszak ta czerwona lub biała farba schodzi bardzo łatwo i nie ma po niej żadnego śladu. W wielu przypadkach można się zachuchać do nieprzytomności, a i tak się nic nie odczyta.
Jestem - mogę prosić?Czujnik pisze: Gdyby to interesowało, to mogę udostępnić plik z przedwojennym artykułem bogato ilustrowanym na temat lamp Siemensa. Tekst jest w języku niemieckim. Wygląda na to, że ktoś jednak pomylił pudełka.
Nie, mam tylko samą lampę.OTLamp pisze:A masz tam gdzieś cokolwiek na temat lampy Q11 firmy Loewe/Opta ? To bezpośrednio żarzona trioda sygnałowa, militarna, z czasów II W.Ś. Nigdzie nie ma żadnych danych.