Witam! Pożyczyłem książkę "Amatorskie urządzenia krótkofalowe" R. Girulskiego i jestem w trakcie jej skanowania. Napotkałem ciekawy schemat odbiornika 3-zakresowego. Problem w tym że w opisie cewek nie ma wszystkich danych. Mianowicie jest ilość zwojów, indukcyjność cewki (i to nie każdej) natomiast nie ma nic słowa na temat karkasu, rdzenia i drutu jakim ma być nawinięta cewka. Podobnie tyczy się to dławika w.cz. który ma mieć2,5mH. O sposobie jego wykonania nie ma ani słowa.
Wklejam również skan z tej samej książki na temat cewek i dławików w.cz. Może Wam koledzy uda sie rozszyfrować te dane
Odbiorniki sam sobie jest prosty i ciekawy i może zainteresować napewno wielu użytkowników triody i nie tylko. W książce jest dość dużo schematów odbiorników 0V1, reakcyjnych itp. ale to nie jest to czego szukam dlatego zależy mi na tych danych.
Pozdrawiam, Marcin!
PS> Gdy zeskanuje całą książkę postaram się ją jakoś udostępnić choć jeszcze nie wiem jak i gdzie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam
Przyjrzę się temu odbiornikowi i bedę rozszyfrowywał dane cewek. Jak mi sie coś uda to napiszę.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Zeskanowałem całą książkę, po spakowaniu zajmuje prawie 50MB, nie wiem jak to udostępnić. Fugasi dlaczego akurat odbiorniki z zerem na początku? Myślisz że w zupełności to wystarczy do dobrych nasłuchów?
Jeśli ktoś da radę z cewkami, proszę pisać
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
marcin_oizo pisze:
Jeśli ktoś da radę z cewkami, proszę pisać
Pozdrawiam!
Witam
Coś mi świta z tymi cewkami ale na razie jestem na etapie wstępnych wyliczeń. Po prostu muszę to sobie rozrysować i policzyć a najlepiej byłoby jeszcze je wykonać i pomierzyć nie tylko indukcyjności ale i częstotliwości rezonansu własnego. Przecież zawsze potem można np. odwinąć pół zwoja.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
marcin_oizo pisze: Napotkałem ciekawy schemat odbiornika 3-zakresowego. Problem w tym że w opisie cewek nie ma wszystkich danych. Mianowicie jest ilość zwojów, indukcyjność cewki (i to nie każdej) natomiast nie ma nic słowa na temat karkasu, rdzenia i drutu jakim ma być nawinięta cewka. Podobnie tyczy się to dławika w.cz. który ma mieć 2,5mH. O sposobie jego wykonania nie ma ani słowa.
Jeśli chodzi o wykonanie cewek to masz tu do nawinięcia wyłącznie bezrdzeniowe cewki powietrzne. Dane potrzebne do nawinięcia są w tych skanach co podałeś a na stronie 268 musisz skorzystać ze wzoru na L (na dole strony) i tak go przekształcić aby przy danej średnicy karkasu (Twój wybór) wyznaczyć długość uzwojenia l oczywiście przy zachowaniu podanych tam powyżej tego wzoru stosunków. Co do średnicy to dałbym <1mm Cu dla 3,5MHz, 1mm Cu dla 7 MHz i nieco powyżej 1mmCu srebrzony dla 14 MHz. Z dławikiem jest pewien problem i muszę go policzyć. Jak policzę to się ponownie odezwę.
marcin_oizo pisze:Już jesteśmy blisko rozwiązania problemu cewek. Dławik się obliczy, myślę że nie będzie trudno.
Dławik można policzyć dla założonych parametrów ze znanego z elektrotechniki wzoru a nawinąć zgodnie z rysunkiem i jak poprzednio wyznaczamy dla danego karkasu D ilość zwoi n. Sugeruję policzyć jedną sekcję o szerokości 5mm jako L=0,5mH i stąd wyjdzie ilość zwoi dla danego D. Drobne róznice w jego indukcyjności, wpływ indukcyjności wzajemnej M zwiększajacej nieco indukcyjność wypadkową L=2,5mH, nie są tu istotne natomiast ważne jest aby uzyskać małe pojemności (nawijanie krzyżowe) czyli aby nie miał on "charakteru pojemnościowego" dla 14MHz. Najlepiej jakby jego rezonans własny wypadał nieco powyżej 14 MHz co wymaga właśnie nawijania krzyżowego. Nie zalecam tu stosowania (tym bardziej nieznanych) rdzeni w tym dławiku ze względu na wnoszone straty dla zakresu KF. Ten dławik musi mieć impedancję o charakterze indukcyjnym w całym zakresie pracy do powyżej 14MHz. Najlepiej nawinąć go na porcelanie po starym rezystorze drutowym.
Po przeliczeniu dławika wychodzi, że przy tej indukcyjnosci L=2,5mH nie uda się osiągnąć rezonasu samego dławika ( rezonas równoległy indukcyjności i pojemności własnej dławika) powyżej 14MHz, jeżeli bedzie to 7MHz to już bedzie dobrze bo pojemność własna tego dławika musi być znacznie mniejsza od 1pF. Tak więc dławik jest jednak problemem a jego wyprowadzenia nie mogą być do siebie zbliżone. Ja bym ten dławik wykonał nieco inaczej ale to już mój patent.
marcin_oizo pisze:
Fugasi dlaczego akurat odbiorniki z zerem na początku? Myślisz że w zupełności to wystarczy do dobrych nasłuchów?
Nie wiem. Żeby móc powiedzieć coś na ten temat trzebaby zbudować parę konstrukcji ze wzmacniaczem w.cz. i bez i porównać. Są jednak tacy, którzy twierdzą że wszystkko co najlepsze daje odpowiednio zbudowany detektor z reakcją a wzmacniacz na przedzie tak naprawdę służy do uspokajania sąsiadów (promieniowanie drgań do anteny) niż do czegokolwiek pożytecznego.
Książka jest rewelacyjna! Jeśli skany zajmują 50 MB, to można je przesłać pocztą po podzieleniu np. RAR-em na kawałki 10 MB - tyle akceptuje gmail albo w całości powiesić na jakimś darmowym serwerze np. Rapidshare.
Postaram się książkę posadzić na jakimś serwerze...
Biorę się za budowę radia z innego tematu ale jak ono nie będzie zdawało egzaminu to biorę się za to radio.
PS.. Całę szczęście na działce nie muszę denerwować, mam ok. kilometra kwadratowego czystego pola więc mogę sobie "wysyłać" w antenę co mi się podoba
marcin_oizo
Z takim podejściem fugasi ma sporo racji...
Po zbudowaniu takiego odbiornika 0-V-n można wiele ciekawych doświadczeń wykonać i w miarę potrzeb rozbudować go o kolejne stopnie przed mieszaczem...
Niekoniecznie tylko wzmacniające
Takie analityczne podejście sprzyja moim zdaniem poznawaniu zjawisk
MarekSCO pisze: Po zbudowaniu takiego odbiornika 0-V-n można wiele ciekawych doświadczeń wykonać i w miarę potrzeb rozbudować go o kolejne stopnie przed mieszaczem.
Niekoniecznie tylko wzmacniające. Takie analityczne podejście sprzyja moim zdaniem poznawaniu zjawisk.
W niektórych wypadkach odbiorników o jednym stopniu p.cz. 468kHz można dołożyć kwarcowy generator drugiej przemiany i pracuje się wtedy ze wzmacniaczem p.cz. np. o częstotliwości około 100kHz.
Obwody takiego wzmacniaczo-filtru o f p.cz.=100kHz mogą mieć bardzo dużą selektywność przy mniejszej dobroci niż te na 468 kHz.