Czy można zastąpić lampę VCL11 lampą UCL11, ECL11 lub inną - jaką ?
Jak ewentualnie przecokołować ?
Lampa VCL11
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 1250...1874 posty
Problemem przy tej lampie jest przede wszystkim żarzenie - żadna z podanych nie żarzy się prądem 50mA. Pomijając różnice w parametrach, UCL11 dałoby się prawdopodobnie zaprządz do tej roli ale wymagałoby to przerobienia rezystora szeregowego, ustalającego prąd żarzenia, a więc i ingerencji w układ radia.
Chodzi mi jeszcze po głowie kombinacja VL4 i VC1 ale po pierwsze suma ich napięć żarzenia też nie zgadzałaby się z napięciem żarzenia VCL11 a po drugie nie są to też łatwo dostępne lampy.
Chyba nie masz wyboru jak tylko kupić oryginalną VCL11 ale będzie to zapewne wydatek jakiś 50zł
Pozdrawiam
Chodzi mi jeszcze po głowie kombinacja VL4 i VC1 ale po pierwsze suma ich napięć żarzenia też nie zgadzałaby się z napięciem żarzenia VCL11 a po drugie nie są to też łatwo dostępne lampy.
Chyba nie masz wyboru jak tylko kupić oryginalną VCL11 ale będzie to zapewne wydatek jakiś 50zł

Pozdrawiam
Problem polega na tym, że ta lampa ma mały prąd żarzenia i raczej nic sie nie wymyśli bez przeróbek układu. Lepiej kupić sprawną lampę. Pojawia się dość często na allegro.
Prędzej VL1 zamiast VL4, ale to i tak nieopłacalne. W ostateczności próbowałbym zakombinować coś z kilkoma tanimi i łatwo dostępnymi 12Ż1Ł.gachu13 pisze: Chodzi mi jeszcze po głowie kombinacja VL4 i VC1 ale po pierwsze suma ich napięć żarzenia też nie zgadzałaby się z napięciem żarzenia VCL11 a po drugie nie są to też łatwo dostępne lampy.
-
- 1250...1874 posty
A oto czeski DKE na lampach VF7, VL1, VY1, jeszcze Telefunken, ale już bez gapy: http://www.allegro.pl/item274610675_radio.html
Załączyłem zdjęcia, bo on jest dość rzadki.
Załączyłem zdjęcia, bo on jest dość rzadki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.