Odnosnie kabli do nawijania.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Odnosnie kabli do nawijania.
Chcialbym poglebic wiedze odnosnie doboru kabla do nawijania trafo, bede tego potrzebowal dokladnie do dlawikow, ale chyba zasada jest taka sama. Uscislajac dostalem takie polecenie aby w momencie gdy prad bedzie na tyle duzy ze kabel musialby miec srednice wieksza niz 35mm to mam zastosowac kabel "prostokatny", bo niby powyzej tej srednicy kabel okragly pekalby. I teraz szukam w katalogach dostepnych w internecie i od kilku dni nie moge nic takiego znalezc i nie wiem o co chodzi. Jesli ktos moze mi w jakikolwiek sposob pomoc to z gory dziekuje.
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 1875...2499 postów
Re: Odnosnie kabli do nawijania.
Zapewne miałeś na myśli 3.5mm. Druty nawojowe o przekroju okrągłym z zasady nie przekraczają średnicy 4mm. Druty profilowe o większych przekrojach można kupić np. tutaj.lokowka23 pisze:gdy prad bedzie na tyle duzy ze kabel musialby miec srednice wieksza niz 35mm to mam zastosowac kabel "prostokatny", bo niby powyzej tej srednicy kabel okragly pekalby.
Tomek
-
- 5...9 postów
-
- 375...499 postów
Masz już podaną na tacy prawidłową terminologię: drut nawojowy profilowy/profilowany (różnie piszą, powinno być "profilowy" moim zdaniem).
Nie "kabel", bo to słowo oznacza gotowy podzespół, łączący urządzenia itp. Kabel może być podmorski energetyczny, kabel może być do prodiża albo żelazka, kabel może wreszcie być do dysku twardego.
A skoro wiesz już czego szukać, to zatrudnij przyjaciela, co się zowie Google <- kliknij
Jest co najmniej kilka firm, handlujących tym asortymentem.
Pozdrawiam
Staszek
Nie "kabel", bo to słowo oznacza gotowy podzespół, łączący urządzenia itp. Kabel może być podmorski energetyczny, kabel może być do prodiża albo żelazka, kabel może wreszcie być do dysku twardego.
A skoro wiesz już czego szukać, to zatrudnij przyjaciela, co się zowie Google <- kliknij
Jest co najmniej kilka firm, handlujących tym asortymentem.
Pozdrawiam
Staszek
-
- 625...1249 postów
Jeśli chodzi o druty nawojowe o dużych przekrojach (stosuje się 35mm2) ale wtedy to jest zespół kilku "płaskowników" miedzianych.
Co do izolacji to często też stosuje się izolację z włókniny, lub papieru, jeśli ma to być trafo olejowe.
Druty o dużych przekrojach sprzedaje się w większości wypadków bez izolacji, którą się nakłada w nawijalni.
Czy ty może masz obliczyć trafo energetyczne?
Co do izolacji to często też stosuje się izolację z włókniny, lub papieru, jeśli ma to być trafo olejowe.
Druty o dużych przekrojach sprzedaje się w większości wypadków bez izolacji, którą się nakłada w nawijalni.
Czy ty może masz obliczyć trafo energetyczne?
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 625...1249 postów
Re: Odnosnie kabli do nawijania.
Druty profilowe pozwalają na lepsze w porównaniu z okrągłymi, wypełnienie żłobka lub okna urządzenia. Przy średnicy 3,5mm skłonność do pękania ma znaczenie drugorzędne.
785mm
-
- 5...9 postów
Jak już wcześniej pisałem będzie potrzebował tej informacji w odniesieniu do dławików.
Dla mnie to tylko zadanie teoretyczne.
Musze z odpowiedni sposób to przedstawić bez opracowywania technologi, współczynniki wypełnienia i współczynnik izolacji już mam ( wszystko w zależności od przekroju, wartości prądu i kształtu drutu który wybiorę)
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Dla mnie to tylko zadanie teoretyczne.
Musze z odpowiedni sposób to przedstawić bez opracowywania technologi, współczynniki wypełnienia i współczynnik izolacji już mam ( wszystko w zależności od przekroju, wartości prądu i kształtu drutu który wybiorę)
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.