Głowica UKF ECC85 + ECF82

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Głowica UKF ECC85 + ECF82

Post autor: piotrek221 »

Witam

Jakiś czas temu wykonałem głowicę lampową UKF, wzorowałem się projektem krzkomara http://krzkomar.googlepages.com/synhrodetektor_pl, zrobiłem ją jednak nie na płytce lecz na blaszanym chassis montując wszystko przestrzennie. Całkiem ładnie to wyszło, odbieram stacje z całego zakresu, lecz czułość jest słaba, prawdopodobnie to wina cewek, gdyż zrobiłem je po swojemu, są jeszcze rzeczy, które musiałem robić na "czuja", gdyż układ jest jednak dosyć mało opisany. Mam w związku z tym pytanie do autora (albo do kogoś kto tą głowicę wykonał :) ), jak nawinięte są te cewki w oryginalnym projekcie (długość uzwojenia) oraz jakie powinno być napięcie przestrajania? Mając te informacje wiedziałbym przynajmniej czy to wina cewek, tak jak myślę, czy może problem leży gdzieś indziej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

U przestrajania u mnie było 0..30V. Cewki nawinięte są ciasno zwój przy zwoju. Jesli masz małą czułość tzn, że prawdopodobnie przestrajanie wzmacniacza w.cz nie "idzie " równo z przestrajaniem heterodyny. Ustaw na jakąś stację w środku pasma i kręcąc cewkami ustaw sygnał na max. Na krańcach pasma będzie zawsze pogorszenie czułości, ale nie powinno ono być zbyt duże. Jeśli jest to nalezy korygować cewki - kondensatory wzmacniacza w. cz., aby zapewnić lepszą współbieżność strojenia het i wzmacniacza. Oczywiście heterodyna ma być tak dostrojona aby pasmo odbioru było w zakresie ok 0...30.

U mnie nie było problemu z odbiorem słabych stacji i to na dość mizernej antenie w postaci kawałka przewodu. Więc na pewno da się to dostroić :).

PS:
Co rozumiesz przez "układ mało opisany" ? Co powiniennem dodać ?
Krzysztof Komarnicki
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Ee, w zasadzie to nic :wink:, braki w opisie które miałem na myśli to rzeczy, o które się Ciebie pytałem.
Dzięki za odpowiedź! :)
Poniżej dwa zdjęcia "radia". Ładnie to nie wygląda, lecz działa, ze wzmacniaczem p.cz. miałem pewne problemy, lecz uzupełniłem wiedzę i poradziłem sobie. Mam również na oku pewną obudowę, do której wszystko włożę, ale to dopiero jak głowica zacznie działać jak trzeba, no i jeszcze jakiś dekoder stereo by się przydał :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 4 sierpnia 2007, 21:18 przez piotrek221, łącznie zmieniany 1 raz.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie przesadzaj wyglada od gory bardzo dobrze, moze troche fotek od dolu?
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Zamiast EF80 proponuję abyś dał EF183, mają lepsze wzmocnienie, przynajmniej w pierwszym stopniu. U mnie już po 2 stopniach EF183 sygnał był bardzo silny.
Krzysztof Komarnicki
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

krzkomar pisze:Zamiast EF80 proponuję abyś dał EF183, mają lepsze wzmocnienie, przynajmniej w pierwszym stopniu. U mnie już po 2 stopniach EF183 sygnał był bardzo silny.
No pomyślę ale chyba raczej wzmacniacza p.cz. nie będę już ruszał. Jest dobrze zestrojony, wzmocnienie już teraz jest wystarczające, nie pamiętam jakie, mierzyłem je kiedyś ale zapomniałem. W każdym bądź razie z głowicą z radia Sonnenberg Erfurt grało to bardzo ładnie.
Co do zdjęć od spodu dam może jutro, dziś nie mam aparatu :(
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Nie wiem jeszcze jednej rzeczy, mianowice jaka jest wartość rezystora od siatki I pentody mieszacza do masy? Na schemacie jest to chyba R18? Mam schemat jednej głowicy TV gdzie jego wartość wynosi 100k. Czy w tym przypadku taka wartość będzie odpowiednia?
Co do zdjęć to zamieszczę jak głowica będzie już ukończona i będzie działać.