Radyjko FM

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Radyjko FM

Post autor: walllker »

Witam wszystkich, od niedawna bawię się układami lampowymi, zrobilem kilka prostych odbiorniczków AM i wzmacniaczy, a teraz mam apetyt na jakieś radyjko reakcyjne FM na lampie lub lampach. Jeżeli ktoś ma prosty schemacik takiego radyjka i zechce się podzielić będę wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jeszcze jedno odbiorniki heterodynowe, niezbyt mi pomogą, z względu na brak sprzętu pomiarowego do zestrojenia obwodów, więc jak ktoś ma i zechce niech podeśle proste radyjko reakcyjne.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Chyba superreakcyjne?
Ten układ http://www.edw.com.pl/ea/lampowyukf.html skopiowałem i działał. Oczywiście sam stopień radiowy, m.cz. miałem na ECL82 już gotowe. Sygnał podawałem przez wzmacniacz na jednym tranzystorze (w układzie OB, chyba to był BF441). Silne stacje odbierało dobrze, jednak kłopot był ze strojeniem. Lubił zrywać drgania.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Czy mógłbyś mi powiedzieć w jakim programie mogę otworzyć te projekty
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

walllker pisze:Czy mógłbyś mi powiedzieć w jakim programie mogę otworzyć te projekty
"W tabelce poniżej umieszczam schemat ideowy i przydatne programy do obliczania elementów lampowego wzmacniacza klasy A i drugi do obliczania elementów filtru zasilacza anodowego. Pliki te są w formie spakowanej. Plik ze schematem ideowym zawiera niezbędną bibliotekę, a sam schemat narysowany jest w formacie programu CircuitMaker."