Zegar na lampie oscyloskopowej

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Zegar na lampie oscyloskopowej

Post autor: Romekd »

Witam.
Jako ciekawostkę przedstawiam zegar "lampowy". Wykonany on został przez mojego ucznia, który wykorzystał do jego budowy "śmieciową" lampę B6S1. Sterowanie jest oczywiście "krzemowe" ;)

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:) Masz bardzo zdolnych uczniów... Ze sporą dozą poczucia humoru :)
Gratuluję :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Ja też chcę...!!

dawno, dawno temu pytałem na Forum o możliwość wykonania takiego zegara. ciekawe czy byłbym w stanie, bo coś we mnie odżyło jak zobaczyłem ten zegar. Podeślesz plany? Chociaż tam pewnie jest mikroprocesor... a tego nie trozumię i nie potrafię. Chyba, że Twoi uczniowie by mi takowy zaprogramowali?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

:arrow: MarekSCO
Masz rację Marku, mnie też zaskoczył. Zegar powstał (z kompletnym oprogramowaniem) w ciągu bodajże dwóch dni. Moja rola ograniczyła się jedynie do podrzucenia samego pomysłu stworzenia zegara, oraz niewielkiej pomocy w poprawieniu układu wygaszania plamki (oryginalny okazał się zbyt wolny).
Maciej Szczodrowski pisze:Ja też chcę...!!

dawno, dawno temu pytałem na Forum o możliwość wykonania takiego zegara. ciekawe czy byłbym w stanie, bo coś we mnie odżyło jak zobaczyłem ten zegar. Podeślesz plany? Chociaż tam pewnie jest mikroprocesor... a tego nie trozumię i nie potrafię. Chyba, że Twoi uczniowie by mi takowy zaprogramowali?
Płytkami odchylającymi lampy oscyloskopowej, poprzez bufory i wzmacniacze tranzystorowe, steruje podwójny przetwornik typu AD7528, który z kolei sterowany jest przez mikrokontroler ATmega8.
Napięcia potrzebne do właściwej polaryzacji lampy otrzymane są z układu symetrycznego podwajacza napięcia sieci 230V, natomiast żarzenie i zasilanie układu sterującego odbywa się przez mały transformator sieciowy.
Rozmawiałem z autorem zegara (nick szymon_zawiercie na naszym Forum), który obiecał mi, że jeśli znajdą się osoby zainteresowane budową takiego zegara, to chętnie udostępni jego schemat, zdjęcia płytek drukowanych (pliki PCB), oraz oprogramowanie.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Deiwid »

No to przyłączam sie.
Juz od paru lat choruje na taki zegarek "naręczny" :)
Pozdro
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kurde ładna rzecz! Mam jeszcze jedną lampkę B6S1 i już wiem co z niej zrobić tak więc też byłbym chętny na opracowanie itp :)
Szacunek dla ucznia, jednak jeszcze jest zdolna młodzież na tym świecie!
Pozdrowienia :P
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
staszu
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: staszu »

Tez byl bym chetny Podziwiam zdolnych ludzi.Widzialem kiedys taki zegar ale ten mi sie bardziej podoba Strony do zegara http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... -Clock.htm
http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm
stas
szymon_zawiercie
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: szymon_zawiercie »

Witam.
To mój pierwszy post od 3 lat na na tym Forum, więc proszę o wyrozumiałość :) . Zgodnie z obietnicą wrzucam schematy i wzory płytek, oraz program sterujący zegarem. Zwłoka która powstała wynikła z faktu, iż było jeszcze trochę problemów z układem wygaszania. Z powodu wysokich napięć, dużej wartości rezystorów i stosunkowo dużych pojemności w układzie, pojawił sie problem z uzyskaniem odpowiednio stromego zbocza. Na szczęście dzięki pomocy Romka udało się rozwiązać ten problem. Program który dołączam do opisu oprócz podstawowych elementów zegara wyświetla jeszcze napis TRIODA. Gdyby ktoś z Kolegów chciał mieć inny, proszę napisać na PW. Dorzucam też kilka zdjęć gotowego układu :) .
Ostatnio zmieniony pt, 3 sierpnia 2007, 13:18 przez szymon_zawiercie, łącznie zmieniany 1 raz.
staszu
100...124 posty
100...124 posty

Dlaczego nie moge otworzyc pdf
stas
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

To są PDF 1.5, czyli czytelne od wersji Acrobat 6. Może masz stary reader?...

Swoją drogą, dziwi mnie zawsze po co do takich celów ktokolwiek ustawia wersję PDF wyższą niż 1.3 - i tak nie korzysta się z żadnych nowych funkcji wyższych wersji, a tylko czyni się dokument mniej przenośnym...

1.3 jest najstabilniejszą i praktycznie pozbawioną błedów wersją PDF - szczerze polecam ustawienie tej wersji w Acrobacie lub innym narzędziu do tworzenia PDFów. Pracuję w poligrafii, więc trochę doświadczenia mam :)

Pozdrawiam
Staszek
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Przypuszczalnie Protel tak ma, przy eksportowaniu plikow do pdf-a nie zawsze jest mozliwe ustawienie czegokolwiek.
W poligrafii Protela nie uzywaja.
staszu
100...124 posty
100...124 posty

Specjalnie zainstalowalem 6,02 i nic
stas
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Bez problemu sie otwieraja pliki, na dwoch roznych komputerach sprawdzalem.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

staszu pisze:Specjalnie zainstalowalem 6,02 i nic
Mam wersję 6.02a i u mnie nie ma żadnych problemów.
szymon_zawiercie
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: szymon_zawiercie »

W takim razie załączam przekonwertowane pliki :)
Ostatnio zmieniony pt, 3 sierpnia 2007, 13:18 przez szymon_zawiercie, łącznie zmieniany 1 raz.