Space 86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Space 86
Witam serdecznie!
Stałem się posiadaczem kolumn takich jak w temacie. Są po wymianie membram i resorów (oryginalne komponenty tonsila) i posiadają fabryczne zwrotnice. Jakie są wasze opinie na ich temat. Nadają się na początek, czy lepiej dać sobie spokój?
Pozdrawiam!
Maciek.
Stałem się posiadaczem kolumn takich jak w temacie. Są po wymianie membram i resorów (oryginalne komponenty tonsila) i posiadają fabryczne zwrotnice. Jakie są wasze opinie na ich temat. Nadają się na początek, czy lepiej dać sobie spokój?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Witam,
jestem użytkownikiem takich kolumn ponad 20 lat (słowo"użytkownik" to lekka przesada - po prostu posiadam takie). Nic gorszego niż ten sprzęt nie słuchałem. Najlepsze było jak po kupnie okazało się, że zwrotnica jest fabrycznie źle połączona
. Po prawidłowym połączeniu dźwięk był o niebo lepszy. Co ciekawe, sprzęt ten dość dobrze działa zasilany wzmacniaczem lampowym.
jestem użytkownikiem takich kolumn ponad 20 lat (słowo"użytkownik" to lekka przesada - po prostu posiadam takie). Nic gorszego niż ten sprzęt nie słuchałem. Najlepsze było jak po kupnie okazało się, że zwrotnica jest fabrycznie źle połączona

-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Nie są opisane, w moich odwrotnie dołączono głośnik średniotonowy - powinien być w przeciwnej fazie w stosunku do dwóch pozostałych (zwrotnica głośnika średniotonowego odwraca fazę o 180 stopni). Wystarczy sprawdzić czy zacisk "+" dołączony jest do zacisków "-" głośnika niskotonowego i wysokotonowego.
W latach 80-tych, w kilku takich kolumnach napotkałem nieprawidłowe ppolączenia.
W latach 80-tych, w kilku takich kolumnach napotkałem nieprawidłowe ppolączenia.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Rozkręciłem te kolumny i okazało się, że są błędy w montażu zwrotnic. Rozrysowałem na przykładzie jednej z kolumn jak wygląda zwrotnica i jak była podłączona. Proszę o analizę tego układu i podpowiedź jak to wszystko prawidłowo połączyć. Nie znam się na zwrotnicach. Na rysunku opisałem kolory kabli i numery pinów na płytce zwrotnicy, do których są one dolutowane.
Pozdrawiam!
Maciek.
Rozkręciłem te kolumny i okazało się, że są błędy w montażu zwrotnic. Rozrysowałem na przykładzie jednej z kolumn jak wygląda zwrotnica i jak była podłączona. Proszę o analizę tego układu i podpowiedź jak to wszystko prawidłowo połączyć. Nie znam się na zwrotnicach. Na rysunku opisałem kolory kabli i numery pinów na płytce zwrotnicy, do których są one dolutowane.
Pozdrawiam!
Maciek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Tak jak jest napisane, nie rozumiem problemu. Połączenia wyglądają sensownie, i poza (IMO) odwróconym głosnikiem średniotonowym wszystko jest poprawnie.Maciej Szczodrowski pisze:Wygląda na to, że dzisiaj nie wychodzi mi precyzyjne wysławianie się. Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Średniotonowy powinien być w przeciwfazie. Najlepiej jednak podłączenie dobrać podczas odsłuchu z niewielkiej odległości od kolumny. Przy prawidłowo sfazowanych głośnikach dźwięk powinien być odbierany jako dobiegający spomiędzy głośników. Dla ułatwienia można odłączyć np. niskotonowy podczas sprawdzania zgodności faz między gałęzią średniotonową a wysokotonową. Dobrze dobrane fazy sprawią, że kolumna będzie stanowić mniej więcej punktowe źródło dźwięku. W przeciwnym przypadku wystąpi podobny efekt jak przy zamianie faz między kolumnami.
785mm
Moja propozycja jest taka.Maciej Szczodrowski pisze:Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.
Przygotuj sobie przełącznik dwuobwodowy.Głośnik, średniotonowy podłącz przez ten przełącznik, mogą być kabelki takie, abyś siedział w pewnej odległości od pudła. Podłączysz tak, jak Tobie najbardziej pasuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.