Jak dobrać trafa Lundahl do wzm. KT88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Jak dobrać trafa Lundahl do wzm. KT88
Mam wzmacniacz na KT88 w klasie A SE. Jest to chiński produkt o zaskakująco pięknym brzmieiu. Wymiana lamp chińskich KT 88 na Svetlany i 6j8p na 6sj7 GT Sylvania dały mu takiego kopa, że trudno uwierzyć.
Czytając różne opisy pracy nad jakością dźwięku widzę, że jednym z najważniejszych elementów są transformatory głośnikowe. Zdecydowałem się dalsze usprawnienia zrobić właśnie w tym kierunku.
Chciałbym zamontować w swoim wzmacniaczu transformatory Lundahl (ich wysoka cena nie ma tu istotnego znaczenia).
Problem w tym, że się nie znam na elektronice (zwłaszcza lampowej) , nie mam również schematu wzmacniacza.
Czy jest szansa na pomoc szanownych forumowiczów?
Czytając różne opisy pracy nad jakością dźwięku widzę, że jednym z najważniejszych elementów są transformatory głośnikowe. Zdecydowałem się dalsze usprawnienia zrobić właśnie w tym kierunku.
Chciałbym zamontować w swoim wzmacniaczu transformatory Lundahl (ich wysoka cena nie ma tu istotnego znaczenia).
Problem w tym, że się nie znam na elektronice (zwłaszcza lampowej) , nie mam również schematu wzmacniacza.
Czy jest szansa na pomoc szanownych forumowiczów?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
-
- 5...9 postów
Kupiłem go, bo był tani i miał świetną opinię.
Dźwięk w porównaniu do mojego starego wzmacniacza tranzystorowego JVC był rewelacyjny. Poczytałem sobie o wpływie lamp na brzmienie, zaryzykowałem zakup i szok. Opinie na forach o wpływie na dźwięk dobrych i b. dobrych transformatorów inspirują mnie do dalszych poszukiwań. Jest dobrze, ale czemu nie miało być lepiej.
Co do zarzutu snobistycznego podejścia do tematu - a komu miałbym się chwalić tymi transformatorami? I tak mnie za dziwaka mają.
Twój sarkazm przy nieznajomości mojej osoby i pasji jest przejawem prymitywnego szczekania nic niewnoszącego do tematu. Jest to choroba chyba wszystkich męskich forów.
Dźwięk w porównaniu do mojego starego wzmacniacza tranzystorowego JVC był rewelacyjny. Poczytałem sobie o wpływie lamp na brzmienie, zaryzykowałem zakup i szok. Opinie na forach o wpływie na dźwięk dobrych i b. dobrych transformatorów inspirują mnie do dalszych poszukiwań. Jest dobrze, ale czemu nie miało być lepiej.
Co do zarzutu snobistycznego podejścia do tematu - a komu miałbym się chwalić tymi transformatorami? I tak mnie za dziwaka mają.
Twój sarkazm przy nieznajomości mojej osoby i pasji jest przejawem prymitywnego szczekania nic niewnoszącego do tematu. Jest to choroba chyba wszystkich męskich forów.
-
- 3125...6249 postów
Witam Jazzfan
Tutaj masz wykaz w formacie Excela transformatorów Lundahla z lampami, z którymi współpracują (w tym KT88 w układzie SE).
http://www.lundahl.se/misc/selectlist.xls
Nic tylko wybierać
. Przed zakupem wysłałbym na wszelki wypadek email do producenta.
Możesz również skorzystać z oferty JacMusic:
http://www.jacmusic.com/
U nich chyba łatwiej kupić transformator Lundahla niż u producenta.
Ps. Wymiana traf może być nawet korzystna, bo te na fotografii wyglądają na trafa raczej niewielkich rozmiarów
- no chyba, że to tylko złudzenie optyczne.
Tutaj masz wykaz w formacie Excela transformatorów Lundahla z lampami, z którymi współpracują (w tym KT88 w układzie SE).
http://www.lundahl.se/misc/selectlist.xls
Nic tylko wybierać

Możesz również skorzystać z oferty JacMusic:
http://www.jacmusic.com/
U nich chyba łatwiej kupić transformator Lundahla niż u producenta.
Ps. Wymiana traf może być nawet korzystna, bo te na fotografii wyglądają na trafa raczej niewielkich rozmiarów

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- moderator
Re: Jak dobrać trafa Lundahl do wzm. KT88
A jesteś pewien, że chcesz dokonywać zamiany samodzielnie?jazzfan pisze:Problem w tym, że się nie znam na elektronice (zwłaszcza lampowej) , nie mam również schematu wzmacniacza.

-
- 625...1249 postów
Poszukaj w necie strony Macieja Parwi.
Co prawda budował na innych lampach, ale m.in używał traf Lundhala i zdaje się Tribute. Ale powinien Ci co nieco pomóc...
Pozdrawiam
PS: Piotr ma rację, zastanów się czy chcesz to zrobić sam, jeśli nie miałeś nic z elektroniką wspólnego.....
Co prawda budował na innych lampach, ale m.in używał traf Lundhala i zdaje się Tribute. Ale powinien Ci co nieco pomóc...
Pozdrawiam
PS: Piotr ma rację, zastanów się czy chcesz to zrobić sam, jeśli nie miałeś nic z elektroniką wspólnego.....
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 5...9 postów
-
- moderator
Kilku Chińczyków mieliśmy już na warsztacie, chociaż farbowanych (Jolida).
Jednak powyższe groźby nie nastrajają optymistycznie...
Jeżeli mimo wszystko najpierw pytasz, później strzelasz, to zapraszam do Krakowa
Wymiana transformatorów to jednak operacja ciut bardziej skomplikowana, niż na przykład wymiana rezystora. Pierwsze, podstawowe pytanie - czy nowe podzespoły się zmieszczą? Wnętrze urządzenia na zdjęciu wygląda dość ciasno...
Jednak powyższe groźby nie nastrajają optymistycznie...
Jeżeli mimo wszystko najpierw pytasz, później strzelasz, to zapraszam do Krakowa

Wymiana transformatorów to jednak operacja ciut bardziej skomplikowana, niż na przykład wymiana rezystora. Pierwsze, podstawowe pytanie - czy nowe podzespoły się zmieszczą? Wnętrze urządzenia na zdjęciu wygląda dość ciasno...
-
- 625...1249 postów
Witam
Trafa Lundahla to zacne produkty,mogę polecić z czystym sumieniem,ale..,potrzebny tobie w tym wypadku transformator(prawdopodobnie będzie to LL1623 SE-kilka opcji "prądowych" do wyboru) to kawał solidnej roboty jest duży i ciężki i napewno w te wnętrze oba ci nie wejdą.Nie wiem tylko czy koszt traf nie przewyższy kosztu wzmacniacza.Ja kupowałem w Aqua Blue czyli Benny Glass bardzo solidny handlowiec,przy okazji fan firmy Lundahl.
Pozdrawiam
Trafa Lundahla to zacne produkty,mogę polecić z czystym sumieniem,ale..,potrzebny tobie w tym wypadku transformator(prawdopodobnie będzie to LL1623 SE-kilka opcji "prądowych" do wyboru) to kawał solidnej roboty jest duży i ciężki i napewno w te wnętrze oba ci nie wejdą.Nie wiem tylko czy koszt traf nie przewyższy kosztu wzmacniacza.Ja kupowałem w Aqua Blue czyli Benny Glass bardzo solidny handlowiec,przy okazji fan firmy Lundahl.
Pozdrawiam
-
- 5...9 postów
-
- 5...9 postów
-
- 625...1249 postów
Bardzo dobrze kombinujesz.
Tym nie mniej może najpierw zrób próbę, po prowizorycznym zmontowaniu w starej obudowie, czy to jest taki dźwięk jakiego oczekujesz, jeśli nie, to niepotrzebnie nie władujesz się w koszty.
Pozdrawiam.
PS: Trafa Lundhala są ciężkie w montażu, gdyż wiele wyprowadzeń umożliwia co prawda różne kombinacje, ale wymaga doświadczenia.
Tym nie mniej może najpierw zrób próbę, po prowizorycznym zmontowaniu w starej obudowie, czy to jest taki dźwięk jakiego oczekujesz, jeśli nie, to niepotrzebnie nie władujesz się w koszty.
Pozdrawiam.
PS: Trafa Lundhala są ciężkie w montażu, gdyż wiele wyprowadzeń umożliwia co prawda różne kombinacje, ale wymaga doświadczenia.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- moderator
Ja myślę, że jeżeli chcesz zmieniać transformatory i obudowę, to zostaną w zasadzie lampy i zasilacz. Reszta to groszowe pikusie.jazzfan pisze:Piotr, dzięki za propozycję. Wymyśliłem sobie, że kupię trafa, zmajstruje nową obudowę i poproszę kogoś by mi to wszystko przełożył. Głupio myślę?
A w takim wypadku zawsze warto się zastanowić, czy nie lepszym pomysłem byłoby sprzedanie wspomnianego wzmacniacza w stanie niegrzebanym i zrobienie nowego, z lepszymi transformatorami od początku.
Finansowo może to być lepsze rozwiązanie, a brzmieniowo jeszcze bardziej - ale to tylko moje subiektywne zdanie.