Transformator głośnikowy do EL34 SE - pomiar
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Transformator głośnikowy do EL34 SE - pomiar
Wpadł mi w ręce kolejny transformator głośnikowy do układu z EL34 SE. Skleciłem naprędce aplikację katalogową dla EL34 i pomierzyłem to trafo pod względem pasma przenoszenia - wynik możecie zobaczyć na rysunku.
Uwagi:
1. pomiar był wykonany na samej końcówce mocy na EL34 w standardowej aplikacji: Ua=250V, Us1=-13V
2. układ zasilałem z generatora sygnałem o napięciu międzyszczytowym 20V.
3. Ra trafa 2,5k, indukcyjność - 25H
Jak widać dolne częstotliwości przenoszone są bez zarzutu. Co jednak sądzić o gwałtownym spadku wzmocnienia dla częstotliwości z przedziału 25kHz-50kHz?
Uwagi:
1. pomiar był wykonany na samej końcówce mocy na EL34 w standardowej aplikacji: Ua=250V, Us1=-13V
2. układ zasilałem z generatora sygnałem o napięciu międzyszczytowym 20V.
3. Ra trafa 2,5k, indukcyjność - 25H
Jak widać dolne częstotliwości przenoszone są bez zarzutu. Co jednak sądzić o gwałtownym spadku wzmocnienia dla częstotliwości z przedziału 25kHz-50kHz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
Wydaje mi się że to normalne. Pasmo wygląda zachęcająca. Można wiedzieć jakie to trafo? Nie ma się zresztą co przejmować tym spadkiem bo przy takiej częstotliwości to chyba tylko nietoperze..... 

ElGit Let there be rock...
-
- 250...374 postów
Zapewne z powodu pośpiechu zapomniałem o pewnej "drobnostce", że wykorzystałem odczep UL na transformatorze. Układ pracował więc w trybie UltraLinear, który widocznie miał wpływ na podbicie wzmocnienia wyższych częstotliwości.
Dla porównania mam charakterystykę przenoszenia transformatora dla zwykłego trybu pentodowego.
Z porównania obydwu charakterystyk na pierwszy rzut oka wynika, że
układ UL charakteryzuje się:
1. lepszym przenoszeniem niższych częstotliwości
2. bardziej równomiernym przenoszeniem częstotliwości pasma akustycznego
3. niepokojącym podbiciem wzmocnienia dla częstosliwości 60-100kHz
z kolei ukłąd pentodowy ma:
1. trochę gorszy "dół"
2. trochę lepszą "górę"
3. prawie pomijalny "wyskok" przy wyższych częstoliwościach.
Zaputyję więc uprzejmie kolegów z większą praktyką. Który z tych układów jest lepszy do zastosowania w technice audio HiFi?
Dla porównania mam charakterystykę przenoszenia transformatora dla zwykłego trybu pentodowego.
Z porównania obydwu charakterystyk na pierwszy rzut oka wynika, że
układ UL charakteryzuje się:
1. lepszym przenoszeniem niższych częstotliwości
2. bardziej równomiernym przenoszeniem częstotliwości pasma akustycznego
3. niepokojącym podbiciem wzmocnienia dla częstosliwości 60-100kHz
z kolei ukłąd pentodowy ma:
1. trochę gorszy "dół"
2. trochę lepszą "górę"
3. prawie pomijalny "wyskok" przy wyższych częstoliwościach.
Zaputyję więc uprzejmie kolegów z większą praktyką. Który z tych układów jest lepszy do zastosowania w technice audio HiFi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 625...1249 postów
-
- 1875...2499 postów
A ja bym wybrał jednak pentodowy. Spadek -3dB masz przy ok. 25Hz, pytanie czy masz tak dobre głośniki żeby to usłyszeć.
Zigrin
Tak wysokie częstotliwości wpływają na odbiór harmonicznych. Więcej tu. Sam długo w to nie wierzyłem póki nie dane było mi usiąść z sprzętem pomiarowym dobrej klasy i odczuć tego na własnej skórze.
PS. Udało mi się to trafo
Zigrin

PS. Udało mi się to trafo

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
KaKa to trafo twojego autorstwa? Pamiętasz o naszej rozmowie na PW w sprawie traf głośnikowych? Jakie Ra ma to trafo? W sumie takie by mi było potrzebne.
Ostatnio zmieniony czw, 28 czerwca 2007, 20:02 przez Zigrin, łącznie zmieniany 1 raz.
ElGit Let there be rock...
-
- 250...374 postów
Toż to właśnie jest "pranie na przyrządach" - no chyba, że wymagasz aby były one ostatnio kalibrowane
.
Swoją drogą to zgadzam się z kolega KaKa - udały mu sie trafa.
A wracając do samego układu - czy złą jest koncepcja wzmacniacza UL z kondensatorem równolegle do uzwojenia pierwotnego celem eliminacji częstotliwości - powiedzmy - powyżej 50kHz? Jakiego typu wady "odsłuchowe" ma taki pomysł?

Swoją drogą to zgadzam się z kolega KaKa - udały mu sie trafa.
A wracając do samego układu - czy złą jest koncepcja wzmacniacza UL z kondensatorem równolegle do uzwojenia pierwotnego celem eliminacji częstotliwości - powiedzmy - powyżej 50kHz? Jakiego typu wady "odsłuchowe" ma taki pomysł?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 1875...2499 postów
Nie mierzyles charakterystki transformatora lecz calego ukladu
Czy np mierzyles ciagla zmiana czestotliwosci generatora czy skokowo?
Nagly wzrost wzmocnienia przy ca 70kHz moglby wskazywac na tendencje ukladu do samowzbudzania. Przypuszczam ze pomiar w okolicy tych 70kHz drobnymi skokami czestotliwosci pokaze jeszcze wyzszy szczyt rezonansowy.
Czy na siatce sterujacej EL34 jest rezystor szeregowy? n.p. ca 2-5k
Nawet w ukladzie UL dobrze jest wstawic szeregowy rezystor przy siatce ekranujacej. 100-200 Ohm
Pozdrawiam

Czy np mierzyles ciagla zmiana czestotliwosci generatora czy skokowo?
Nagly wzrost wzmocnienia przy ca 70kHz moglby wskazywac na tendencje ukladu do samowzbudzania. Przypuszczam ze pomiar w okolicy tych 70kHz drobnymi skokami czestotliwosci pokaze jeszcze wyzszy szczyt rezonansowy.
Czy na siatce sterujacej EL34 jest rezystor szeregowy? n.p. ca 2-5k
Nawet w ukladzie UL dobrze jest wstawic szeregowy rezystor przy siatce ekranujacej. 100-200 Ohm
Pozdrawiam
Aleksander Niemand
-
- moderator
UL jest równiejszy, gdyż to po prostu ujemne sprzężenie zwrotne.
Lepsze przenoszenie dołu wynika z mniejszej rezystancji wyjściowej tego układu.
Ja wybrałbym właśnie to rozwiązanie, gdyż zapewnia określone parametry (zniekształcenia, rezystancja wyjściowa) przy mniejszej głębości USZ.
Mógłbyś też przeprowadzić pomiar dla układu pseudo-QUAD w obu wersjach, czyli z UL i bez.
Lepsze przenoszenie dołu wynika z mniejszej rezystancji wyjściowej tego układu.
Ja wybrałbym właśnie to rozwiązanie, gdyż zapewnia określone parametry (zniekształcenia, rezystancja wyjściowa) przy mniejszej głębości USZ.
Mógłbyś też przeprowadzić pomiar dla układu pseudo-QUAD w obu wersjach, czyli z UL i bez.
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Piotr
Rozumiem że poprawnym będzie pomiar układu preudo-quad tylko dla samej końcówki mocy?
Skoro polecasz układ UL, to co zrobic z tym nieszczęsnym "wyskokiem" wzmocnienia w wyższych częstotliwościach? Kondensator przy uzwojeniu pierwotnym wystarczy?
macska
Pomiary wykonuję cyfrowym dwukanałowym oscyloskopem HP. Fajna zabawka z wyświetlaniem dowolnych parametrów czasu i napięcia.
Rozumiem że poprawnym będzie pomiar układu preudo-quad tylko dla samej końcówki mocy?
Skoro polecasz układ UL, to co zrobic z tym nieszczęsnym "wyskokiem" wzmocnienia w wyższych częstotliwościach? Kondensator przy uzwojeniu pierwotnym wystarczy?
macska
Pomiary wykonuję cyfrowym dwukanałowym oscyloskopem HP. Fajna zabawka z wyświetlaniem dowolnych parametrów czasu i napięcia.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- moderator
Tak.MKramer pisze:Rozumiem że poprawnym będzie pomiar układu preudo-quad tylko dla samej końcówki mocy?
Raczej kondensator równolegle do rezystora sprzężenia zwrotnego. Najlepiej pooglądać prostokąt. Może się okazać, że ten rezonans nie będzie powodować niestabilności i korekcja nie będzie konieczna.MKramer pisze:Skoro polecasz układ UL, to co zrobic z tym nieszczęsnym "wyskokiem" wzmocnienia w wyższych częstotliwościach? Kondensator przy uzwojeniu pierwotnym wystarczy?