Oprócz oczywistyc zalet ma ona wielką wadę: jest za duża- innymi słowy za mało precyzyjna.
Znalazłem następujący link:
http://www.rhunt.f9.co.uk/Electronics/S ... _Page1.htm
Ktoś chętny do pomocy

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mogę zaoferować jeden transformatorek z mikrofalówki ze sprawnym uzwojeniem pierwotnym...Alek pisze:Ktoś chętny do pomocy
Wlasnie, jak ta pomoc ma wygladac?Alek pisze: Ktoś chętny do pomocy
Taka konstrukcja suportu jest bardzo prosta... Moim zdaniem można by poszukać na złomowisku w miarę dobrze zachowanego teleskopowego amortyzatora samochodowego i wykorzystać go jako "bazę" do dalszych poczynańgachu13 pisze:Trzeba pomyśleć nad prowadnicami, po których poruszałby się "wózek" z ruchomą elektrodą - musi to być dość precyzyjne, żeby końcówki elektrod były ułożone osiowo.
Dlaczego? Nie da się kupić takich elektrod? W Bielsku-Białej jest sklep ze spawarkami i akcesoriami i myśle że powinno się dac coś takiego kupić. Jeśli mają końcówki do Mig-Magów to takie coś też powinni mieć, a cena nie powinna być wysoka.Elektrody zapewne trzeba będzie zrobić samemu Confused . To znaczy zrobić z jakichś prętów miedzianych.
Niestety doskwiera mi kompletny brak wolnego czasu... Jeśli nic się nie zmieni, to do końca lipca nie będę mógł służyć pomocą w sensie wykonania czegokolwiek... Niemniej jednak, jeśli chodzi o materiały, czy ( lepsze lub gorsze ) pomysły... Chętnie służęPytanie tylko kto to złoży do kupy?
A gdyby tak zastosować siłownik pneumatyczny wraz z "całym dobrodziejstwem inwentarza" Wink Tzn z instalacją i zaworem sterującym Wink
W razie gdyby konstrukcja okazała się zbyt niewygodna, siłownik można by potraktować jak... Amortyzator z poprzedniej propozycji Wink
Jutro sprawdzę czy mam jeszcze stosowne siłowniki i zawory Smile
Prawdopodobnie pozostało mi kilka z okresu, kiedy robiłem prasę do klejenia konstrukcji drewnianych Smile
Nie da się ukryćgachu13 pisze:Pneumatyka pachnie mi trochę utrudnianiem sobie życia Smile.
Własnie taki system widziałem w wielu większych zgrzewarkachcirrostrato pisze: Ruch ,,górnej" na jednej osi(czyli koniec elektrody ,,idzie" po okręgu)