dlaczego to takie drogie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

dlaczego to takie drogie

Post autor: Kawa T »

Witam prosze o próbę wytłumaczenia mi dlaczego ta przeróbka Elektrita poszła za takie duże pieniądze a w dodatku kupiona przez znawce. Pozdrawiam i licze profesionalne podejście do pytania Tadeusz http://www.allegro.pl/item204318983_stare_radio.html
Wiem, że nic nie wiem !
pierwszy

Re: dlaczego to takie drogie

Post autor: pierwszy »

Kawa T pisze:...Pozdrawiam i licze profesionalne podejście do pytania...
Moze zapytaj bezposrednio Sigitasa :wink: Chyba nikt bardziej profesjonalnie Ci nie odpowie niz on sam.
http://www.trioda.com/php/forum/profile ... file&u=683
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

:shock: Też szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia. Nie chce mi się wierzyć, żeby Sigitas aż tak bardzo potrzebował skrzynki ze skalą do dość popularnego przecież Kordiala. Zresztą oprócz niego licytowało kilku innych "starych wyjadaczy".

Albo to radio nie było przerobione (tylko była to jakaś superdziwna wersja), albo na przykład bebechy pochodzą z jakiegoś rzadszego Elektrita, którego nikt jeszcze nie widział ( :wink: ) albo doczekaliśmy czasów, w których każdy rzęch z napisem Elektrit przekroczy kwotę wynagrodzenia miesięcznego przeciętnej polskiej pielęgniarki :( .

Ma ktoś jeszcze jakieś koncepcje?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: dlaczego to takie drogie

Post autor: tszczesn »

Kawa T pisze:Witam prosze o próbę wytłumaczenia mi dlaczego ta przeróbka Elektrita poszła za takie duże pieniądze a w dodatku kupiona przez znawce. Pozdrawiam i licze profesionalne podejście do pytania Tadeusz http://www.allegro.pl/item204318983_stare_radio.html
Albowiem bebechy wyglądają na grzebaną, bo grzebaną, ale bateryjną wersję Kordiala.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Albowiem bebechy wyglądają na grzebaną, bo grzebaną, ale bateryjną wersję Kordiala.
No, to już troche wyjaśnia, bo faktycznie bateryjne Elektrity są ekstremalnie rzadkie.
BTW: Czy to trafo, dostawione obok chasis, jest produkcji Elektrita? Bo mam takie jedno, ale w stanie jak z rzeki :?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

gachu13 pisze: BTW: Czy to trafo, dostawione obok chasis, jest produkcji Elektrita? Bo mam takie jedno, ale w stanie jak z rzeki :?
Wygląda elektritowato, ale inni robili podobne transformatory, więc pewien być nie mogę.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

temat postu

Post autor: Kawa T »

Witam ponownie i zgodnie z sugestiami zadałem P. Sigitas pytanie i liczę, że odpowie. Pozdrawiam wszystkich Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Może odpowie, ale on wyłapuje wszystko to, co na E się zaczyna. :wink:
Kasy ma sporo i pewnie jakiegoś sponsora.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Z tego co wiem, to Sigitas planuje otworzyć muzeum Elektrita, więc pewnie ma na to środki, które pozwalają mu przebić na takiej aukcji niemal każdego prywatnego zbieracza.Z drugiej strony jego inicjatywa godna jest szacunku, bo jakoś nie słyszałem żeby u nas gdzieś ktoś myślał o czymś podobnym. A nawet jakby ktoś pomyślał to jakoś nie mogę sobie wyobrazić skąd miałyby wziąść się środki na ten cel. Chyba jedynie na przykład taki Philips mógłby sobie pozwolić na coś takiego, bo mam wrażenie że prywatne muzeum z samych tylko biletów nie ma szans u nas przetrwać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

gachu13 pisze:Z tego co wiem, to Sigitas planuje otworzyć muzeum Elektrita, więc pewnie ma na to środki, które pozwalają mu przebić na takiej aukcji niemal każdego prywatnego zbieracza.Z drugiej strony jego inicjatywa godna jest szacunku, bo jakoś nie słyszałem żeby u nas gdzieś ktoś myślał o czymś podobnym. A nawet jakby ktoś pomyślał to jakoś nie mogę sobie wyobrazić skąd miałyby wziąść się środki na ten cel. Chyba jedynie na przykład taki Philips mógłby sobie pozwolić na coś takiego, bo mam wrażenie że prywatne muzeum z samych tylko biletów nie ma szans u nas przetrwać.
Koszalin - prywatne muzeum radiotechniki (gdzie i moich kilka rzeczy stoi), związane z rozgłośnią PR w Koszalinie, chwilowo nieczynne.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Koszalin - prywatne muzeum radiotechniki (gdzie i moich kilka rzeczy stoi), związane z rozgłośnią PR w Koszalinie, chwilowo nieczynne.
Oczywiście, takie coś ma prawo działać. Ale jeżeli ja, powiedzmy, posiadając potężną kolekcję polskich radii (no co, można sobie pomarzyć :) ) chciałbym tak z gruchy-pietruchy otworzyć muzeum, to puściłbym pewnie rodzine z torbami i nic na tym nie zarobił. Nie ma co się oszukiwać - dla takich maniaków jak my to by było wręcz marzenie, ale przeciętni ludzie raczej nie będą przyjeżdżać z całej Polski żeby zobaczyć Elektrita (nawet gdyby to był i Transmare).
polninken
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: polninken »

prywatne muzeum w Białostoczku koło Białegostoku działa juz 14 lat - chociaz zajmuje sie glownie instrumentami muzycznymi, a z "radiów" ma niewiele np. Elektrita Victorie, czy detektorowy Blaupunkt i Echo jakies wojenno-przedwojenne Siemensy Philipsy i VE. Z ciekawostek - fonograf firmy Edison czy tez polifon (taka wielka pozytywka z wymiennymi blaszanymi płytami)
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

prywatne muzeum w Białostoczku koło Białegostoku działa juz 14 lat - chociaz zajmuje sie glownie instrumentami muzycznymi, a z "radiów" ma niewiele np. Elektrita Victorie, czy detektorowy Blaupunkt i Echo jakies wojenno-przedwojenne Siemensy Philipsy i VE. Z ciekawostek - fonograf firmy Edison czy tez polifon (taka wielka pozytywka z wymiennymi blaszanymi płytami)
Hmm, chyba mnie przekonaliście :)

Pozdrawiam
polninken
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: polninken »

Hmmm...jesli kogos interesuja odwiedziny w/w muzeum w Bialostoczku to sluze wszelkimi informacjami - z racji stosunkow "rodzinnych" z jego wlascicielami:)
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Polninken zapamiętam.A jakbyś gdzieś w okolicy zobaczył jakąś szesnastkę(niedawno był do kupienia Neptun221) to zajadę bo B-stoku.A w kwestii muzeum to kiedyś i ja coś zadziałam(TV czarno białe,lokal mam)...
ODPOWIEDZ