lampa 12AX7A - czas pracy...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Qrack
2 posty
2 posty

lampa 12AX7A - czas pracy...

Post autor: Qrack »

do wszystkich fachowców na tej stronie:

jaka jest trwałość lampy 12AX7A (ilosc godzin pracy)?
Pracuje w przedwzmacniaczu audio (mikrofonowym) ART TUBE MP.

nawet orientacyjny czas mnie interesuje! Proszę o informacje...

link do użadzenia: http://novamusic.pl/product_info.php?ma ... ucts_id=57

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: lampa 12AX7A - czas pracy...

Post autor: Piotr »

Qrack pisze:użadzenia
Napisz (wklej) to jeszcze w kilku innych działach :?
Qrack
2 posty
2 posty

Post autor: Qrack »

nie... starczy...

może ktos odpowie mi???
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

W katalogach nie znalazłem żadnej informacji co do czasu życia tej lampy. Myśle że, jako że nie pracuje ona w gitarowcu (tam lampy nieco szybciej się zużywają), powinna przepracować spokojnie 2000 godzin - chyba że wcześniej "rozjedzie" się jej punkt pracy albo ktoś ją rozbije :).

Tak na przyszłość - staraj się nie popełniać już wytkniętych Ci błędów, bo dość łatwo zrazić w ten sposób do siebie ludzi z forum. Na wejściu trzeba zrobić jak najlepsze wrażenie a Tobie sie to średnio udało :?

Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Philips gwarantuje 1000 godzin pracy.
_idu

Post autor: _idu »

Zeby nie wygladalo to tak strasznie z tymi 1000 czy 2000 godzinami...

Gwarancja 1000 godzin - oznaczala ze przez 1000 godzin, kazda wyprodukowana lampa muszi przepracowac bezawaryjnie (lub z zalozonym odsetkiem uszodzen), a ponadto po 1000 (2000) godzinach podane wartosci katalogowe musza byc nadal spelnione. Te wartosc gwarantowanego czasu pracy podaje sie dla najbardziej niekorzystynch warunkow - gorna wartosc dopuszczalna wartosc napiecia zarzenia i praca z
makszymalna moca wydzielana na anodzie lub z maksymalnym pradem katody.

Najwiekszym ograniczeniem czasu pracy bedzie maksymalny prad katody - w przypakdu lamp napieciowych punkty pracy sa zawsze grubo ponizej tej wartosci.

Co to oznacza a to ze lampa moze przepracowac zancznie dluzej. W odbiornikach radiowych mozna spotkac lampy ktore tam pracuja kilkanascie lat a czasem nawet i dluzej.
_idu

Post autor: _idu »

gachu13 - wiem że powielenie postu moze zirytować ale akurat to pytanie pasuje i do działu Lampy elektronowe jak i do Technologia lamp. Przyznałbym Tobie pełną rację jakby ten post pojawil sie w innych działach. A tak wg mnie nieco za ostro potraktowaleś zakładającego ten temat.

Nowicjusz - może nie miec wyczucia gdzie lepiej umieścić takie pytanie - akurat na tym forum są dwa miejsca równie odpowiednie do tego celu - ponadto może zakładać że użytkownicy zaawansowani nie śledzą wszystkich działów forum.

Radziłbym innym w takiej sytuacji postąpić tak - założyć w jednym z działów pytanie (na coś sie trzeba zdecydować - niezdecydowanie wiele w życiu tracą ;) ) i ew. jeśłi nie doczekamy się satysfakkcjonujacej odpowiedzi zaoozy w durmi z linkem wskazujaćym na ten pierwszy. dodatkowo w drugim prazypadku warto by było nieco rozkręcić dyskusje dalszym "drążeniem" (szerszym) tematu.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

:arrow: STUDI

Tak na prawde właściwie mnie takie rzeczy nie ruszają (kopiowanie tematów itp) - ale wiem z doświadczenia że jak się wytknie coś takiego komuś, to ten ktoś już to na długo zapamięta :wink: Nie wydaje mi się żebym potraktował Qracka zbyt ostro, a mam wrażenie że gdyby nie moja odpowiedź na postawione przez niego pytanie to wątek zakończyłby się na poście Piotra.

Pozdrawiam