Lampowe urządzenia, prosto ze złomu :)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Lampowe urządzenia, prosto ze złomu :)

Post autor: gachu13 »

Witam!
Jakiś czas temu odwiedziłem jedno ze złomowisk w Bielsku-Białej i znalazłem tam 4 urządzenia, z których udało mi sie uratować 3:

1. Mostek Tensometryczny Typ T-2 - lampwy
2. Mostek Tensometryczny Typ TT-6B - właściwie tranzystorowy, ale jest w nim chyba z 5 oczek DM-70.
3. Defektoskop ultradźwiękowy Typ DI-22 - lampowy

Urządzeniem którego nie uratowałem był wielgachny stabilizator napiecia - udało mi się wyciągnąć z niego tylko lampy (bodajże 2xPL82, EF 80 i jeszcze jedna dioda szumowa).

Teraz pojawia się moje pytanie - do czego mi się mogą te skarby przydać? :D
Mostki Tensometryczne, z tego co udało mi się ustalić, służyły chyba do pomiaru jakiś naprężeń a defektoskop do oglądania defektów metalu (?).
Chętnie bym to rozebrał na części, zwłaszcza pierwszy mostek (świetnie by się nadawał na mój generator w.cz. - patrz foto) ale troche mi szkoda tych urządzeń. Z drugiej strony co mi po nich, jak będą leżeć nieprzydatne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Jak żal ci rozbierać, to oddaj mi :roll:
Majster_15
75...99 postów
75...99 postów

Re: Lampowe urządzenia, prosto ze złomu :)

Post autor: Majster_15 »

gachu13 pisze:Witam!
Jakiś czas temu odwiedziłem jedno ze złomowisk w Bielsku-Białej i znalazłem tam 4 urządzenia, z których udało mi sie uratować 3:

1. Mostek Tensometryczny Typ T-2 - lampwy
2. Mostek Tensometryczny Typ TT-6B - właściwie tranzystorowy, ale jest w nim chyba z 5 oczek DM-70.
3. Defektoskop ultradźwiękowy Typ DI-22 - lampowy

Urządzeniem którego nie uratowałem był wielgachny stabilizator napiecia - udało mi się wyciągnąć z niego tylko lampy (bodajże 2xPL82, EF 80 i jeszcze jedna dioda szumowa).

Teraz pojawia się moje pytanie - do czego mi się mogą te skarby przydać? :D
Mostki Tensometryczne, z tego co udało mi się ustalić, służyły chyba do pomiaru jakiś naprężeń a defektoskop do oglądania defektów metalu (?).
Chętnie bym to rozebrał na części, zwłaszcza pierwszy mostek (świetnie by się nadawał na mój generator w.cz. - patrz foto) ale troche mi szkoda tych urządzeń. Z drugiej strony co mi po nich, jak będą leżeć nieprzydatne?

Aż nie możliwe, mieszkamy tak blisko siebie i ja nie wiem nic o takich miejscach :( Ja mieszkam w Czechowicach, czyli nasze miejscowości właściwie graniczą ze sobą, także musimy jakoś się dogadać :) A może koledze się coś z tego nie przyda :D

Pozdrawiam serdecznie, Matt.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

właśnie sęk w tym, że Bielsko w ogóle jeżeli chodzi o lampy jest cofnięte... :?
sam przejrzałem trochę złomowisk w Bielsku oraz okolicach i znalazłem tylko dwa głośnikowce.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Faktycznie, w naszych okolicach o lampowy złom bardzo trudno. To złomowisko gdzie znalazłem owe "skarby" mieści się w okolicach starej giełdy w Bielsku-Białej (niedaleko Carefura). Polecam, bo właściciel bardzo miły i nie ma nic przeciwko jeśli chcesz coś sobie stamtąd uratować - cena rzędu 1zł/kilogram, obojętnie co bierzesz.

Ostatnio była u mnie we wsi zbiórka odpadów wielkogabarytowych więc wziąłem auto i objechałem okolice - przywiozłem magnetofon szpulowy Aria, zwłoki Radmora 5412 i jeszcze jakiegoś szpulowca. Miałbym jeszcze radio (prawdopodobnie Trubadura) ale wyprzedził mnie złomiarz z siekierką - nie było co zbierać :cry: .

Postanowiłem że mostek póki co powędruje na półkę - do rozbiórki wezmę może ten tranzystorowy.

Zapomniałem też dodać żę wśród znalezisk był również gigantyczny (waży chyba ze 20kg) kalkulator z 16 cyfarmi - wyświetlaczami NIXIE. Udało mi się go odpalić, ale liczy w jakiejś baaardzo dziwnej logice bo wyniki są zupełnie przypadkowe :? Jest produkcji Bługarskiej i pochodzi z okolic roku 1970. Grzebał ktoś w takim czymś? (może jutro załącze zdięcie)