Kolejne, coraz bardziej rozstrojone radia, zmusiły mnie w końcu do pomyślenia nad takim urządzeniem. Mam generator funkcyjny z którego mogę wyciągnąć falę nośną od 100 do 750kHz a generator częstotliwości modulującej przewduje prościutki generator z podwójnym T na jednym tranzystorze. Pytanie tylko jak zmodulować jednno drugim?
Myślałem o zastosowaniu lampy - heptody - na której pierwszą siatkę włączyłbym częstotliwość nośną, natomiast na siatkę 3 mógłbym podawać sygnał modulujący - czy takie coś będzie działać? Myślałem o śmieciowej ECH84, ale mogłaby być też ECH81 albo ECH21. Z góry uprzedzam że nie oczekuje wyśrubowanych parametrów z tego układu, wystarczy żeby działał. Istotna jest za to jego prostota i brak cewek (dobrze by było). Regulacja poziomu modulacji odbywać miałaby się przez zmianę amplitudy sygnału m.cz.
Jeszcze jedno pytanie do tego tematu - zrobiłem (mając już oba wymienione generatory) prosty sumator tych dwóch przebiegów. Czy taki układ nadaje się do strojenia odbiorników? Podłączałem taki sygnał do wejścia dwóch (sprawnych) radii i udało mi się usłyszeć sygnał modulujący, ale mimo wszystko jakoś nie jestem przekonany czy to działa jak trzeba.
gachu13 pisze:
Myślałem o zastosowaniu lampy - heptody - na której pierwszą siatkę włączyłbym częstotliwość nośną, natomiast na siatkę 3 mógłbym podawać sygnał modulujący - czy takie coś będzie działać?
Może, daj tylkow w anodzie heptody dławik kilka mH, dostaniesz wyższy poziom sygnału na wyjściu.
gachu13 pisze:Jeszcze jedno pytanie do tego tematu - zrobiłem (mając już oba wymienione generatory) prosty sumator tych dwóch przebiegów. Czy taki układ nadaje się do strojenia odbiorników? Podłączałem taki sygnał do wejścia dwóch (sprawnych) radii i udało mi się usłyszeć sygnał modulujący, ale mimo wszystko jakoś nie jestem przekonany czy to działa jak trzeba.
Nie - sama suma nic nie da, ale ja podłączysz tam diodą, np. w układzie detekcyjnym to już zadziała - modulacja zajdzie na każdym nielioniowym elemencie, w tym także na diodzie.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Dzięki tszczesn i darczar - właśnie o coś takiego mi chodziło!
A jak mi kiedyś przyjdzie natchnienie to wykorzystam jeszcze triode i zrobie na niej generator w.cz. LC. Do tego jakiś wtórnik na wyjściu, regulowany dzielnik i będzie cacy
Jeszcze małe pytanko - wszystkie z wymienionych triodo-heptod się nadadzą do tego celu?