HP4115 z kapturkiem

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

HP4115 z kapturkiem

Post autor: tszczesn »

Czyżby rozwiązanie mojej zagadki z radiem na lampach kołkowych i kapturkami?
http://cgi.ebay.co.uk/HP-4115-TUNGSRAM- ... dZViewItem
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tylko pozostaje kwestia, co tam jest wyprowadzone u góry. Ja stawiałbym jednak na anodę. Lampa jest brytyjska, a tam takie wynalazki się zdarzały, np. W21.
Myślę, że można by wysnuć wniosek, że po prostu w przypadku niektórych typów istniały lampy z dwoma rodzajami wyprowadzenia anody, podobnie jak z KF2, o której niedawno wspominałem. Kiedyś pokazywałem też zdjęcie E447 z kapturkiem, widziałem też kiedyś taką HP4101, właśnie brytyjską.
Podobnie były robione radzieckie lampy kołkowe, choć takie z wyprowadzeniem śrubowym też były, widziałem np. CO124 z wypr. śrubowym anody.

Nie wiadomo więc czy Twoja zagadka się rozwiązała, trzeba by wiedzieć dokładnie, co jest wyprowadzone u góry tej HP4115. Jak chcesz, to możesz mi ją kupić, ja sprawdzę i Ci powiem :twisted: 8)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Tylko pozostaje kwestia, co tam jest wyprowadzone u góry. Ja stawiałbym jednak na anodę. Lampa jest brytyjska, a tam takie wynalazki się zdarzały, np. W21.
Myślę, że można by wysnuć wniosek, że po prostu w przypadku niektórych typów istniały lampy z dwoma rodzajami wyprowadzenia anody, podobnie jak z KF2, o której niedawno wspominałem. Kiedyś pokazywałem też zdjęcie E447 z kapturkiem, widziałem też kiedyś taką HP4101, właśnie brytyjską.
Jestem pewien, że siatka - to było podstawowe rozróżnienie pomiędzy tymi wyprowadzeniami, aby nie dało się pomylić (a i anoda jest dobrze zaizolowana). Zauważ, że wszystkie europejskie lampy kołkowe które miały kapturek (np. RENS1224, ACH1, REN924) miały tam wyprowadzoną siatkę (REN924 diodę, czyli też elektrodę niskonapięciową), i raczej jedna firma by nie odeszła od tej konwencji.

A kupię sobie taką, jak tylko się finansowo odkuję po urlopie :)
OTLamp

No właśnie nie wszystkie, np. moje KF2 mają tam anodę. KF1 też takie były. Selektoda VP4 Mullarda z cokołem pięcionóżkowym też miała tam anodę. Możliwe że Tungsram zrobił taką HP4115 , żeby była kompatybilna z np. mullardowskimi wynalazkami, analogicznie jak np. Philips robił tam kołkową ABC1 w pełni kompatybilną z TDD4 Mullarda

Na podanej stronie jest też taka E447 Philipsa.

Jeszcze takie coś znalazłem: http://www.hupse.eu/radio/tubes/SP4.htm
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:No właśnie nie wszystkie, np. moje KF2 mają tam anodę. KF1 też takie były. Selektoda VP4 Mullarda z cokołem pięcionóżkowym też miała tam anodę. Możliwe że Tungsram zrobił taką HP4115 , żeby była kompatybilna z np. mullardowskimi wynalazkami, analogicznie jak np. Philips robił tam kołkową ABC1 w pełni kompatybilną z TDD4 Mullarda

Na podanej stronie jest też taka E447 Philipsa.

Jeszcze takie coś znalazłem: http://www.hupse.eu/radio/tubes/SP4.htm
A jesteś pewien, że to anoda? Bo z tej strony to nie wynika (chyba, że napisane w tekście, tego języka nie rozumiem), po tym, że lampa ma kapturek.
OTLamp

tszczesn pisze:
A jesteś pewien, że to anoda? Bo z tej strony to nie wynika (chyba, że napisane w tekście, tego języka nie rozumiem), po tym, że lampa ma kapturek.
Wynika z rozkładu wyprowadzeń - tabelki na dole obok rysunków cokołów.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:
Wynika z rozkładu wyprowadzeń - tabelki na dole obok rysunków cokołów.
To widzę, ale nie ma tam wersji pięcionogowej z kapturkiem. Rysunki są zapewne ze standardowego katalogu, gdzie nie ma podanych 'dziwnych' układów, np. ACH1 bocznostykowej (a mam taką, doświadczalnie sprawdziłem, że układ połączeń taki sam jak w ECH3).
OTLamp

tszczesn pisze:
To widzę, ale nie ma tam wersji pięcionogowej z kapturkiem.
No a VP4? Jest tam pięcionóżkowa i siedmionóżkowa - obie z kapturkiem i obie mają tam anodę :)
OTLamp

Kolejny dziwoląg - kołkowa AF3 :shock: Pasuje do angielskiej VP4S, która ma u góry na kapturku wyprowadzoną anodę. Ciekawe co ta AF3 tam ma :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Kolejny dziwoląg - kołkowa AF3 :shock: Pasuje do angielskiej VP4S, która ma u góry na kapturku wyprowadzoną anodę. Ciekawe co ta AF3 tam ma :roll:
Obejrzyj, chyba, że nie twoja :) Możliwe, że pochodzi z Australii, tam Philips tobił lampy kołkowe, choć a amerykańskimi cokołami.
OTLamp

No właśnie nie moja :(, znalazłem tylko foto. Jej typ to AF3C, pamiętam też że była kołkowa CY1 -> CY1C, ale ta nawet chyba w Mikołajczyku jest.

Edit: http://www.r-type.org/exhib/aaa0796.htm
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:No właśnie nie moja :(, znalazłem tylko foto. Jej typ to AF3C, pamiętam też że była kołkowa CY1 -> CY1C, ale ta nawet chyba w Mikołajczyku jest.

Edit: http://www.r-type.org/exhib/aaa0796.htm
Ciekawostka :)

Ala mają tam błąd, CY1 na pewno była już w 1936 roku, a możliwe że i rok wcześniej.
OTLamp

tszczesn pisze:
Ala mają tam błąd, CY1 na pewno była już w 1936 roku, a możliwe że i rok wcześniej.
Faktycznie pomylili datę. Wprowadzono ją w 1934 r, razem z innymi, wczesnymi lampami serii C (CK1, CF2, CB1, CF1, CL2 itd.), CY31 w 1938 r.
CY2 też powstała w 1934 r. Te wczesne są bardzo ładne, globowe z siatkowanymi anodami.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Faktycznie pomylili datę. Wprowadzono ją w 1934 r, razem z innymi, wczesnymi lampami serii C (CK1, CF2, CB1, CF1, CL2 itd.), CY31 w 1938 r.
CY2 też powstała w 1934 r. Te wczesne są bardzo ładne, globowe z siatkowanymi anodami.
Ale masz katalog z 1934 roku z tymi lampami? Bo w radiach z 1935 roku one już są (nie pamiętam tylko, czy CY1 wśród nich już była), czy dopiero były przez Philipsa zapowiadane?
OTLamp

tszczesn pisze: Bo w radiach z 1935 roku one już są (nie pamiętam tylko, czy CY1 wśród nich już była), czy dopiero były przez Philipsa zapowiadane?
No ale gdyby nie było, to co było użyte jako prostownik? CY1 występuje przecież np. w Philipsie 520U, czy też 521U z 1934 r.

Datę wziąłem stąd.