Alku

Na
niedyskrene pytanie -
dyskretna odpowiedź

1. Nie jest tajemnicą, że pewna ilość lamp trafiła do użytkowników. (
True)
2. Nie otrzymałem praktycznie żadnych informacji co do ich działania (...) (
False 
)
3. (...) okazały się nieszczelne (...) (
False )
Przynajmniej DS1 nadal dzielnie się trzyma

Dokładniej rzecz wyjaśni historia:
The story:
W tym roku postanowiłem dokonać kolejnej większej modernizacji mojego warsztatu elektronicznego. ( Ostatnia miała miejsce w połowie lat 90` )...
Przy tej okazji postanowiłem zaopatrzec się w aparaty umożliwiające pomiar parametrów szumowych wzmacniaczy ( ogólnie torów radiowych )...
Stąd też moja aktywność na tym zacnym forum datuje się od czasu, kiedy o odpowiedziałem na Twój post zapowiadający prace nad diodą szumową.
Taka modenizacja warsztatu w moim wydaniu polega nie tyle na "wyprodukowaniu" urządzenia, które miało by być alternatywne ( tańsze ) do ( od

) analogicznego wykonanego przez "wiodącego na rynku producenta"... Co na własnoręcznym wykonaniu i porównaniu z produktem tego "wiodącego"

Niedawno chwaliłem sie na forum zakupem lampowego generatora szumów, który posłuży mi jako jedn ze źródeł odniesienia w pracach nad własnym "wyrobem"... A właściwie "wyrobami", bo celem moich działań jest przede wszystkim "zaspokojenie popytu" na źródła szumów w mjej zabawie z radiotechniką

Niestety nie jest to jedyny cel modernizacji i musi cierpliwie poczekać na swoją kolejkę

Aczkolwiek wszystko wskazuje na to, że już niedługo się tym zajmę.
Najpierw jednak muszę uporać się z przeróbkami wyposarzenia, które już pracuje... Obecnie mam na stole rozbabrane dwa wobulatory, ale prace są już na ukońzeniu

Między innymi dzięki pomocy dwu "kotolubów"

z tego zacnego forum.
Teraz jeszcze bolometryczny miernik mocy... Poskładać dwa falomierze wnękowe... No i zabieram się za DS1

Tak mniej więcej wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy. Twoja dioda szumowa leży sobie na półce i oczekuje na projekt generatora... A konkretnie na serię eksperymentów, która odpowie na pytanie - jaki ostateczny kształt ( mechaniczny ) przybierze generator

Tak więc śpieszę Cię uspokoić, że przynajmniej jedna z lamp, które "trafiają do użytkowników" znajdzie jeszcze tego lata zastosowanie