Poszukuję danych dot. tego trafa. Dorwałem właśnie takowe ale nie mam jak go pomierzyć a kartka z informacją zaginęła.
Może ktoś wie w jakim radiu pracowało, lub zna link do katalogu z danymi?
Chodzi mi głównie o napięcia i prądy na wtórnym uzwojeniu.
Mam natomiast inny problem. posiadam trafo z dzielonym uzwojeniem, jednak 'środkowy' odczep nie jest dokładnie na środku uzwojenia wtórnego. Dzieli je mniej-więcej tak: 285-0-205. samo trafo ma dodatkowo jedno uzwojenie 6,5V oraz 4,23V dla Azetki.
Moje pytanie brzmi: czy przy takim nierównym podziale anodowego może zostać użyta AZ1 jako prostownik, czy też coś złego się stanie?
Do samego wyptrostowania może być, wydaje mi się że nic się jej nie stanie, ale bedziesz miał duże skoki napiecia a to wpłynie nie korzystnie na prace układu...
Gdzieś (nie pamiętam, gdzie) czytałem, że to trafo było do jakiegoś oscyloskopu. Zero nie na środku, a na końcu uzwojeń, dwa prostowniki selenowe, jednopołówkowe - wyższe napięcie dla anody lampy oscyloskopowej, a niższe dla elektroniki. 4V to żarzenie lampy obrazowej. Chyba że to nie to trafo (może nie TSP tylko MSP?)...
eS pisze:Mam natomiast inny problem. posiadam trafo z dzielonym uzwojeniem, jednak 'środkowy' odczep nie jest dokładnie na środku uzwojenia wtórnego. Dzieli je mniej-więcej tak: 285-0-205. samo trafo ma dodatkowo jedno uzwojenie 6,5V oraz 4,23V dla Azetki.
Moje pytanie brzmi: czy przy takim nierównym podziale anodowego może zostać użyta AZ1 jako prostownik, czy też coś złego się stanie?
W zależności od pojemności pierwszego kondensatora filtru otrzymasz prostowanie mniej lub bardziej zbliżone do jednopołówkowego. Większość obciążenia przejmie część uzwojenia o wyższym napięciu i przyłączona do niej połówka prostownika. Jednocześnie na wyjściu zasilacza pojawi się składowa 50Hz.
Generalnie nic dobrego...
Chyba ze weźmiesz i podłaczysz te dwa uzwojenia żeby dawały łącznie 485 V traktując go jako transformator z 2-ma odczepami (bez podłanczania 0 ). Wtedy co prawda jedno uzwojenie bedzie troche bardziej obciazone ale powinno działać.
eS pisze:co do tego trafka doszedłem już do tego co i jak.
Mam natomiast inny problem. posiadam trafo z dzielonym uzwojeniem, jednak 'środkowy' odczep nie jest dokładnie na środku uzwojenia wtórnego. Dzieli je mniej-więcej tak: 285-0-205. samo trafo ma dodatkowo jedno uzwojenie 6,5V oraz 4,23V dla Azetki.
Czy te parametry dotyczą właśnie tej Zatry TSP? Jeżeli pomierzyłeś to mógłbyś podać jakie parametry ma to trafo? Jakie napięcia wyjściowe. Chcę kupić taką zatrę, a sprzedający nie podał żadnych parametrów.
co do napięć to u mnie na jałowym biegu jest anodowe 272-0-272, żarzenie prostownika ma 4,21V natomiast żarzenie dla lamp to 6,54V.
prądów niestety nie znam, bo w zasadzie nie są mi potrzebne...