Kosmos K90A?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Kosmos K90A?

Post autor: Hennos »

Witam. U rodziny zostało znalezione przedwojenne radio w bakelitowej obudowie, ktore z opisów (nie mam zdjęć) wygląda na Kosmosa K90A lub Philipsa Pionner-a V4A.
Czy jeszcze jakieś inne, przedwojenne radio posiada tak charakterystyczną konstrukcję (brak chassis) oraz podobną obudowę?
Znalezione radio nie ma widocznych żadnych napisów (tylna ścianka jest, ale zupełnie czarna), natomiast skala jest mocno zabrudzona chyba smołą.
Osobiście będę je mógł zobaczyć dopiero ok. sierpnia, czyli na urlopie :-)
Radio ma rozbite dwie lampy, jedną na samym dole, więc pewnie AZ1 oraz jedną z lewej strony.
I nic wiecej na razie nie wiem.
Pzdr, Hennos
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jakbyś chciał się pozbyć, to jestem chętny :P

Bez chassis Philips produkował też Koronę 59A (U). No i wszystkie klony V4A (U), V5A (U), V6A (U).
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Żeby się pozbyć to najpierw musiałbym je zdobyć :D A to czarno widzę, gdyż radio jest przedwojenne. Dostanę od tej rodziny Pioniera, gdyż to "komuch", natomiast przedwojenne rzeczy są dla nich święte. (Próbowałem już wycyganić kilka starych zegarów, więc wiem).
Dzięki za info, pewnie będę naprawiał to dziwadło...
Pzdr, Hennos
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Hennos pisze:Żeby się pozbyć to najpierw musiałbym je zdobyć :D A to czarno widzę, gdyż radio jest przedwojenne.
To popracuj nad tym, mogę za niego dać jakieś inne radio przedwojenne, które mam zdublowane, np. Philipsa 456A.

P.S. Po lewej stronie siedzi AK2.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Popracuję, ale "za okupacji to radio było w ścianie zamurowane" i takie tam :D To ciekawe, dlaczego teraz leżało na strychu i zabrudzone smołą zostało :evil:
AK2 nie mam, ale nie wiadomo w jakim stanie jest to radio, gdy np zostało wyjedzone przez myszy to postaram się je zdobyć "na części".
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Kosmos K90A?

Post autor: tszczesn »

Hennos pisze:Witam. U rodziny zostało znalezione przedwojenne radio w bakelitowej obudowie, ktore z opisów (nie mam zdjęć) wygląda na Kosmosa K90A lub Philipsa Pionner-a V4A.
Czy jeszcze jakieś inne, przedwojenne radio posiada tak charakterystyczną konstrukcję (brak chassis) oraz podobną obudowę?
Tylko to radio (i różne jego wersje produkowane przez Philipsa pod różnymi markami i nazwami).