REZYSTORY TANTALOWE.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
REZYSTORY TANTALOWE.
PROSZĘ O INFORMACJĘ DZIE MOŻNA ZAKUPIĆ REZYSTORY TANTALOWE
1W ORAZ 2W.PONADTO GDZIE SZANOWNI UCZESTNICY FORUM KUPUJĄ ŁĄCZÓWKI DO MONTAŻU PRZESTRZENNEGO?.GDZIEŚ CZYTAŁEM,ŻE SĄ ONE DOSTĘPNE W JAKIMŚ MARKECIE BUDOWLANYM ALE NIE UDAŁO MI SIĘ TAKICH ŁĄCZÓWEK NIGDZIE SPOTKAĆ.CHODZI MI O TAKIE ŁĄCZÓWKI W POSTACI PASKA PLASTIKU LUB BAKELITU Z ZANITOWANYMI BLASZKAMI DO LUTOWANIA.
1W ORAZ 2W.PONADTO GDZIE SZANOWNI UCZESTNICY FORUM KUPUJĄ ŁĄCZÓWKI DO MONTAŻU PRZESTRZENNEGO?.GDZIEŚ CZYTAŁEM,ŻE SĄ ONE DOSTĘPNE W JAKIMŚ MARKECIE BUDOWLANYM ALE NIE UDAŁO MI SIĘ TAKICH ŁĄCZÓWEK NIGDZIE SPOTKAĆ.CHODZI MI O TAKIE ŁĄCZÓWKI W POSTACI PASKA PLASTIKU LUB BAKELITU Z ZANITOWANYMI BLASZKAMI DO LUTOWANIA.
-
- 2500...3124 posty
Ja się bez nich obywam- zastosowałem pomysł z jednej z niemieckich lampowych stron (ale nie Jogis Roehrenbude, ani Die Moehrenbude
) by używać urżniętych złącz od starych kart rozszerzeń najlepiej typu ISA.
PS nie pisz wielkimi literami.

PS nie pisz wielkimi literami.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
http://zefiryn.tme.pl/arts/pl/zl_przem/kone39.html
Zamówiłem sobie coś takiego do montażu wzmacniacza na PCL86. Jedyną wadą jest mała sztywność i to, że trzeba zamontować na podłożu izolacyjnym (ja stosuję tekstolit).
Zamówiłem sobie coś takiego do montażu wzmacniacza na PCL86. Jedyną wadą jest mała sztywność i to, że trzeba zamontować na podłożu izolacyjnym (ja stosuję tekstolit).
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
Łączówki
Witam Szanownych Kolegów!
Proponuję kilka sposobów uzyskania łączówek:
1. Prawie prawdziwe: w Warszawie na Targówku są hurtownie chemiczne, gdzie można kupić tekstolit, rezoteks, preszpan itp. w arkuszach. Kupujemy arkusz, po drodze w sklepie z narzędziami kupujemy nożyce do blachy (do 2 mm wystarczy), trasujemy, tniemy na paski, jakie chcemy. Następnie znowu wsiadamy w samochód (samolot, pks,pkp,statek, niepotrzebne skreślić) i walimy do W-wy na ul. Promenada (Dolny Mokotów), do dawnego sklepu bublowego, obecnie Elektronika itd.
Tam widzimy raj poszukiwacza skarbów elektronicznych: stare mierniki, trafa, druty nawojowe, cuda na kiju. Zanim w podnieceniu wydamy na te cuda wszystkie pieniądze, wyszukujemy to, po co przyjechaliśmy, a mianowicie blaszki łączówek (są w pudełku na regale), kupujemy ile chcemy. Pozostaje zanitować do pasków (jak i czym nie piszę, bo przecie każdy elektronik jest z musu mechanikiem) i gotowe...
2. Wycinamy paski z laminatu (najlepiej jednostronny grubości 2 mm,
grubość miedzi 70 mikronów), malujemy, trawimy, cynujemy i jest.
3. Jeśli mamy więcej niż 50 lat, po prostu idziemy do piwnicy (swojej lub kolegi po fachu), i po odgarnięciu około tony gratów elektronicznych znajdujemy łączówki NOS...
4. Za pomocą uprzednio skonstruowanej machny czasu cofamy się do lat
60/70, znowu W-wa, w pierwszym lepszym sklepie ZURT kupujemy te cholerne łączówki, wracamy z nimi do 2004.
5. Używamy sposobu z kartą ISA, chociaż tu też trzeba trochę mechaniki, bo brak otworów do mocowania, dolną stronę należało by zdrapać, a do łączenia grubszych kabli łączyć po kilka listków. Poza tym nie wiadomo, czy to jest zgodne z normami UE...
6. W tej chwili słucham ampa, który nie ma żadnej łączówki (6 lamp ),
natomiast wykorzystuje nowoczesne kleje: cyjanopan , butapren, pattex
(uwaga na temperaturę, nie wszystkie ją lubią, potrafią puścić)
Proponuję kilka sposobów uzyskania łączówek:
1. Prawie prawdziwe: w Warszawie na Targówku są hurtownie chemiczne, gdzie można kupić tekstolit, rezoteks, preszpan itp. w arkuszach. Kupujemy arkusz, po drodze w sklepie z narzędziami kupujemy nożyce do blachy (do 2 mm wystarczy), trasujemy, tniemy na paski, jakie chcemy. Następnie znowu wsiadamy w samochód (samolot, pks,pkp,statek, niepotrzebne skreślić) i walimy do W-wy na ul. Promenada (Dolny Mokotów), do dawnego sklepu bublowego, obecnie Elektronika itd.
Tam widzimy raj poszukiwacza skarbów elektronicznych: stare mierniki, trafa, druty nawojowe, cuda na kiju. Zanim w podnieceniu wydamy na te cuda wszystkie pieniądze, wyszukujemy to, po co przyjechaliśmy, a mianowicie blaszki łączówek (są w pudełku na regale), kupujemy ile chcemy. Pozostaje zanitować do pasków (jak i czym nie piszę, bo przecie każdy elektronik jest z musu mechanikiem) i gotowe...
2. Wycinamy paski z laminatu (najlepiej jednostronny grubości 2 mm,
grubość miedzi 70 mikronów), malujemy, trawimy, cynujemy i jest.
3. Jeśli mamy więcej niż 50 lat, po prostu idziemy do piwnicy (swojej lub kolegi po fachu), i po odgarnięciu około tony gratów elektronicznych znajdujemy łączówki NOS...
4. Za pomocą uprzednio skonstruowanej machny czasu cofamy się do lat
60/70, znowu W-wa, w pierwszym lepszym sklepie ZURT kupujemy te cholerne łączówki, wracamy z nimi do 2004.
5. Używamy sposobu z kartą ISA, chociaż tu też trzeba trochę mechaniki, bo brak otworów do mocowania, dolną stronę należało by zdrapać, a do łączenia grubszych kabli łączyć po kilka listków. Poza tym nie wiadomo, czy to jest zgodne z normami UE...
6. W tej chwili słucham ampa, który nie ma żadnej łączówki (6 lamp ),
natomiast wykorzystuje nowoczesne kleje: cyjanopan , butapren, pattex
(uwaga na temperaturę, nie wszystkie ją lubią, potrafią puścić)
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
rezystory tantalowe
Witam !
Blacha aluminiowa: firma PROF-MET-KOL , mają 2 sklepy w W-wie,
jeden Wileńska 23, tel 619-88-78, drugi na Miedzianej, o telefon należy
dowiedzieć się w pierwszym, nie zawsze jest blacha, taka jak trzeba.
Hurtownie chemiczne z takimi materiałami jak tekstolit podobno są
na Targówku, przy u. Rzecznej, słyszałem to z kilku źródeł, ale sam nie byłem.
Może ktoś wie , gdzie można by kupić butelkę oleju transformatorowego ?
Blacha aluminiowa: firma PROF-MET-KOL , mają 2 sklepy w W-wie,
jeden Wileńska 23, tel 619-88-78, drugi na Miedzianej, o telefon należy
dowiedzieć się w pierwszym, nie zawsze jest blacha, taka jak trzeba.
Hurtownie chemiczne z takimi materiałami jak tekstolit podobno są
na Targówku, przy u. Rzecznej, słyszałem to z kilku źródeł, ale sam nie byłem.
Może ktoś wie , gdzie można by kupić butelkę oleju transformatorowego ?
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
Re: rezystory tantalowe
Witam,
MAm taki olej, akurat jutro wybieram się do Warszawki, może zabrać
?
MAm taki olej, akurat jutro wybieram się do Warszawki, może zabrać

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
-
- 2500...3124 posty
U mojej mamuśki w robocie (ABB, dawna Elta) będzie oleju na tony
ale się chyba nie załatwi...
Łączówki- można poszukać w serwisach RTV "z tradycjami", mogą być. Mają w TME ale drogo jak byk. Ja tam na razie czekam na "dary" od szkolnego woźnego-konserwatora, który zajmował się elektroniką i naznajdował w piwnicy trochę lamp itp. Wpadnę po nie do szkoły w środku sierpnia. Przy okazji zobaczę jak tam remont idzie, może wezmę trochę starych kołchoźników (przydadzą się do radiofonizacji mieszkania
). Oczka lutownicze- w Łodzi na schaberplatzu są, czego nie można powiedzieć o gotowych łączówkach... Zobaczę co tam u p. A. Walczaka- miał bowiem zamiar rozpocząć produkcję (laminat, oczko, nit zrywany) ale nie wiem jak mu idzie.

Łączówki- można poszukać w serwisach RTV "z tradycjami", mogą być. Mają w TME ale drogo jak byk. Ja tam na razie czekam na "dary" od szkolnego woźnego-konserwatora, który zajmował się elektroniką i naznajdował w piwnicy trochę lamp itp. Wpadnę po nie do szkoły w środku sierpnia. Przy okazji zobaczę jak tam remont idzie, może wezmę trochę starych kołchoźników (przydadzą się do radiofonizacji mieszkania

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!