Witam wszystkich forumowiczów. To moje pierwsze kroki w technologii lampowej (dotychczas tylko półprzewodniki).
Zamierzam budowę wzmaka na bazie dwóch tv Rubin (schemat:
).
1) Czy to jest dobre na początek?
2) Przyjąłem, że wystarczy użycie sekcji wzmacniacza fonii z w/w tv na kanał. Która to część schematu?
Sorki za "lamerskie" pytania, z góry dzięki za pomoc.
Zobacz na schemat i poszukaj na nim... głośników - najłatwiej znajdziesz sekcję wzmacniacza. Jeśli nie potrafisz jej wyodrębnić ze schematu to może poszukaj sobie jakiś gotowch schematów wzmacniaczy na tych (lub innych) lampkach na naszym forum albo w ogóle w necie.
Pozdrawiam
mozambikanin pisze:Zamierzam budowę wzmaka na bazie dwóch tv Rubin (schemat: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 9_11_1.htm).
1) Czy to jest dobre na początek?
2) Przyjąłem, że wystarczy użycie sekcji wzmacniacza fonii z w/w tv na kanał.
V10, V11 z przyległościami, bez obwodu rezonansowego.
A nie lepiej skorzystać ze schematu przewidzianego od początku jako samodzielny wzmacniacz audio?
Albo zaprojektować coś od nowa, choćby z pomocą forum
na bazie TS od rubina (chyba, ze jest OTV dezelatem, bo aż grzech go pruć) można zrobić przynajmniej 20W PP z eleganckim lampowym prostownikiem choćby na 5C4S...
Jeśli tak to bardzo mało prawdopodobne że to są czarno-białe rubiny z lat 60-tych (link do schematu takiego Rubina podałeś) a raczej kolorowe z lat 70/80.
BTW - importowano/montowano też Rubiny 202/202p które były weposażone tylko w jedną lampę - kineskop...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============