Kolejne, dość laickie, pytanie o żarzenie

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

Kolejne, dość laickie, pytanie o żarzenie

Post autor: pudl »

Natknąłem się dziś na taka myśl :oops: Mamy sobie uzwojenie żarzenia 6.3V i to napięcie sobie podajemy na lampy... ok to jest luz i z tym kłopotu nie mam :) Ale teraz tak, zrobiłem ostatnio układ taki: bezpośrednio z tego uzwojenia zasilam lampy mocy (do tego oczywiście dochodzi symetryzacja rezystorkami) a dalej do tego samego uzwojenia podłączam mostek i z mostka napięcie wyprostowane leci do lamp preampu.. Tyle że za mostkiem nie ma kondensatora filtrujacego (okazał sie niepotrzebny bo nic nie brumiało mimo że preamp jest hajgejn 8) ) i dziś mnie oświeciło że przeca w mostku napięcie mi siada o ok 1.4V na diodach... Czy w takim wypadku lampy są niedożarzone??? Teoretycznie żarze je 4.9V?... Pomiar napięcia raczej odpada bo pewnie będzie mocno przekłamywał przy takim jego kształcie..

Z drugiej strony jak się doda kondensator to uwzględniając spadek tych 1.4V i to x 1.4 to wychodzi 6.8V czyli znowu za dużo?? Jak to jest z tym prostowaniem?? Niby głupia sprawa ale mnie troche męczy :? Co Wy o tym myslicie?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

myślę że niedożarzasz lamp. Daj kondensator za mostkiem.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jeżeli nie ma przydźwięku po mostku bez kondensatora, to bez żadnego prostowania też powinno być cicho.

Jeśli natomiast koniecznie chcesz prostować, to zastosuj filtr CRC, który odpowiednio obniży napięcie.
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: pudl »

Tak pewnie zaraz zrobie - tzn za radą Piotra wywale mostek.. zdziwiło mnie tylko to że w wielu firmowych wzmakach stosuje sie ten układ z prostownikiem i tylko jednym kondensatorem (nie ma żadnego filtru CRC) i tak naprawde jest tam troche więcej niż 6.3V
...choć pewnie jak sie odpowiednio dobierze wartość C to będzie git :)

edit: wszystko już działa jak należy! Wywaliłem mostek z układu i teraz lampki otrzymują eleganckie 6.3V przy czym piec dalej zachowuje sie przyzwoicie!!

Przy okazji, bo świat go jeszcze nie widział w nowym czerwonym odzieniu, oto i on 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.