megabit pisze:
Szukam koncowki mocy do gitarowca 50W na 2 lampach 6P3S-E.
- no to masz na załączonym rysunku "wypasioną" końcówę od pieca bardzo znanego producenta. Dodaj tylko 22nF na wejście.
megabit pisze:
Jakie musza byc parametry trafa zasilajacego, gdy robie prostownik polprzewodnikowy?
- oblicz uzwojenie anodowe tak, by dawało Ci 350-360VAC (dla Graetza) lub 2x350-360 (dla jednopołówkowca_pełnookresowca) i prąd co najmniej 350-400mA AC
megabit pisze:
Czy to dobry wybor?
- są lepsze , zależy do jakiej koncepcji dźwięku
megabit pisze:
Ponadto szukam koncowki na 1 takiej lampce. Macie moze cos takiego?
- w niczym się nie różni (no prawie) od takiej na EL34
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pod względem prostoty najbardziej podoba mi się ten z 2 linka co o nim myslicie?
Jak wyzej, standard, zadnych przekombinowaych sztuczek, powinien odpalic od pierwszego kopa o ile bedzie poprawnie zmontowany. Regulacje "presence" wypadalo by lekko zmienic, na potencjometrze jest napiecie stale wiec bedzie zawsze troche trzeszczec. Warto tez wprowadzic regulacje polaryzycji siatek lamp mocy i bedzie cacy.
Aleksander Niemand
2x6,5V 2x3A - preamp na stałym napięciu
320V 0,4A
na schemacie jest jeszcze uzwojenie do polatyzacji siatek lamp mocy(?) Czy w wypadku zastosowania lamp 6P3S-E trzeba zmieniać napięcia? Jaki prąd muszą mieć te uzwojenia?
2) Jak i gdzie wstawić regulacje polaryzacji lamp mocy?
megabit pisze:Wielkie dzieki wreszcie ktos rozwiał moje watpliwosci
Robiłem taką końcówkę - więc tak:
1) Czy sieciówka o takich parametrach wystarczy?:
2x6,5V 2x3A - preamp na stałym napięciu
320V 0,4A
Wystarczy
na schemacie jest jeszcze uzwojenie do polatyzacji siatek lamp mocy(?)
Zgadza się. Układ jest fixed BIAS.
Czy w wypadku zastosowania lamp 6P3S-E trzeba zmieniać napięcia?
Warto mieć zapas regulacji (patrz 2)
Jaki prąd muszą mieć te uzwojenia?
Prąd - raczej definiuje go dzielnik (patrz pkt.2). Zrób np. 40V~/100 mA będzie aż za dużo!
2) Jak i gdzie wstawić regulacje polaryzacji lamp mocy?
Ja zrobiłem to w zasilaczu siatkowym oddzielnie dla każdej lampy mocy. Pozwala podregulować symetrię (oczywiście w rozsądnych granicach). W każdym razie najprościej regulować to w zasilaczu.
Jak myslicie który z przedwzmacniaczy (Crunch, Lead) da mocniejsze przesterowanie, ładniejszy dźwięk?
Przechodząc do sedna jak zrealizować najprościej przełączanie kanałow? Oglądałem już durzo rozwiązań i troche czytałem na te tematy ale jakby to powiedziec nadal mam pustke w głowie.
pozdr
EDIT
A może całość zastąpi mi jakiś Marshall z serii lead?