Bardzo wymyślna konstrukcja. W sumie mi się podoba, szkoda tylko że nie znam niemieckiego i nie mogę przeczytać coś więcej o niej. Chciałbym jeszcze zauważyć, że ten wzmacniaczyk został po cześci zrobiony na naszych rodzimych lampach TELAM-u. Rozmiar TG sugeruje, że pasmo nie jest zbyt szerokie. Poza tym układ elektryczny jest bardzo prosty. Dziwnie zostało również podłączone ujemne sprzężenie zwrotne nie do katody, tylko do siatki triody.
W sumie to dwa "Bambino 3". Sympatyczny maluch prócz chinch-y "do wszystkiego". Może się coś pomylić przy wtykaniu, a dotknięcie wtyczki zasilacza anodowego może sprawić niemiłą niespodziankę.
Mamy też rodzime konstrukcje podobne do tej http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=8238
A ja kiedyś znalazłem ciekawostkę troche bardziej egzotyczną - pewna firma w Japonii oferuje kity na PCL86. Jakie lampy w zestawie? Oczywiście polskie!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie, firma Yamamoto (bez myślników) nie skalałaby się używaniem śmietnikowych ECL-ek. Przypomniało mi się że jest takie jeszcze maleństwo impamp - reklamowane jako najmniejsze na świecie. Lampki - 6021W JAN Philips, moc 1 W przy obciążeniu 12 Ω, 750 mW dla 8 Ω. Przy tych miniaturowych transformatorkach (Fender W022913 (125A10B)) producent deklaruje pasmo 10-20KHz +0/-2dB przy 70 mW. Można używać jako słuchawkowy - 80 mW dla 300 Ω.
Internetowi śledczy zdołali ustalić że lampki pracują w PP w klasie B, polaryzację zapewnia niebieska dioda LED, zewnętrzny zasilacz dostarcza napięcie żarzenia 12.6V (grzejniki połączone szeregowo) oraz anodowe, odwracacz fazy na... wzmacniaczach operacyjnych OP275.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Widziałem gdzieś (moze u Jogiego?) chyba jeszcze mniejszy wzmacniacz - jako obudowę/chasis wykorzystano obudowę po twardym dysku. Za to zwex produkuje chyba najmniejszy na świecie wzmacniacz gitarowy http://zvexamps.com/amp_view.html (dawałem już kiedyś temat o nim w dziale linków).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.