3kanałowy wzmaczniacz lampowy 50W z pętlą efektów

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

greenshadow
10...14 postów
10...14 postów

3kanałowy wzmaczniacz lampowy 50W z pętlą efektów

Post autor: greenshadow »

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum.

Chcę zbudować wzmacniacz lampowy do gitary (tzn. zbudować w tym sensie, że zrobi to mój kolega, który się na tym świetnie zna, bo ja sam nie mam pojęcia o tym, jest gitarzystą, na elektronice znam się w tak stopniu, że umiem tylko kabel zlutować).

Parametry tego wzmacniacza:
-50W mocy
-pętla efektów
-3 kanały (czysty, przesterowany, dużo ciężej przesterowany)
-potencjomety: volume, gain, equalizacja(treble, middle, bass) - edytuję posta:: dzielnie dla każdego
-wzmacniacz ma byc na lampach EL34

I w tym miejscu prośba do Was, o dostarczenie kompletnego schematu wzmacniacza, który spełniałbym te wymagania. (Jeśli nie da się zrobić, to może być schemat Mesa/Boogie Triple Rectifier Head, albo Marshalla JMC900 lub wyższego modelu tego Marshalla. Choć stanowczo wolałbym, schemat to wzmacniacza, którego charakterystykę podałem.) Samemu udało mi się znaleźć tylko schematy preampów niestety...

Jeszcze druga prośba: za jakie pieniądze da się skompletować wszystkie części (bez obudowy)? Jest szansa, żeby zrobić to za 500 zł?

Przepraszam, jeśli moja wypowiedź zabrzmiała bardzo laicko, ale na serio nie znam się na tym. :) Napisałem na tym forum, ponieważ kolega, z którym będziemy robić ten wzmacniacz, polecił mi zorientowanie się wpierw tutaj. Pozdrawiam wszystkich!

P.S. Paczkę głośnikową lepiej kupić, czy zbudować samemu?

P.S.S. Zależałby mi też, na tym, żeby wzmacniacz miał tryb pracy na mniejszej mocy. (do grania w domu)

P.S.S. Po namyśle stwierdzam, że mogą być 2 kanały. :)
Ostatnio zmieniony ndz, 29 kwietnia 2007, 14:34 przez greenshadow, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: 3kanałowy wzmaczniacz lampowy 50W z pętlą efektów

Post autor: Piotr »

greenshadow pisze:-potencjomety: volume, gain, equalizacja(treble, middle, bass) (tutaj sam nie bardzo wiem, czy sensownie to podałem, jeśli nie to poprawcie mnie proszę, bo chyba każdy kanał musi mieć oddzielną regulację głośności i gainu)
Nie ma najmniejszego sensu robić wspólnych regulacji w trzykanałowym wzmacniaczu.
Skoro grywasz, to pewnie domyślasz się jaka byłaby funkcjonalność takiego rozwiązania, nie mówiąc już o tym, że z elektrycznego punktu widzenia w zasadzie w każdym z kanałów regulacje powinne być zrealizowanie w odmienny sposób.
greenshadow pisze:za jakie pieniądze da się skompletować wszystkie części (bez obudowy)? Jest szansa, żeby zrobić to za 500 zł?
500zł, to "na styk", tnąc koszty dosyć ostro. Największą część pochłoną oczywiście transformatory - 50W to już nie byle pierdzidło :roll:
greenshadow pisze:Paczkę głośnikową lepiej kupić, czy zbudować samemu?
Jeżeli zależy Ci na niskich kosztach, a nie boisz się wziąć do ręki narzędzi, to lepiej coś zbudować.
greenshadow
10...14 postów
10...14 postów

Piotr pisze:"na styk", tnąc koszty dosyć ostro. Największą część pochłoną oczywiście transformatory - 50W to już nie byle pierdzidło :roll:
Duża różnica w cenie byłaby jeśli by robić wzmacniacz 20W zamiast 50W? Btw. czy posiadasz jakieś schematy takich wzmacniaczy? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

greenshadow pisze:Duża różnica w cenie byłaby jeśli by robić wzmacniacz 20W zamiast 50W? Btw. czy posiadasz jakieś schematy takich wzmacniaczy? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. :)
Na pewno będzie znacznie taniej, jeżeli zastosujesz EL84 (17W), lub 6V6 (15W). Tańszy będzie zarówno zasilacz, jak i same lampy.
Redukcja mocy wyjściowej przy zachowaniu mocnych lamp da dosyć niewiele.

Co do schematu -
Przedwzmacniaczy masz w sieci dość dużo, warto korzystać z "klasyków".
Na forum znajdziesz dość dużo projektów, w których zostały wykorzystane. Możesz podpatrzeć co do czego.
Jeżeli chodzi o stopnie mocy i sterujące, to zazwyczaj przy takich mocach (<100W) są jeszcze proste jak precel. Trzeba tylko dobrać odpowiednie warunki zasilania i wartości elementów.
Jeżeli znajdziesz już jakiś projekt, albo jego części składowe, to na pewno znajdziesz tu pomoc w poskładaniu wszystkiego do kupy ;)
W razie czego służę pomocą w kwestii transformatorów.
Od dobierania elementów, szczególnie w przedwzmacniaczach są tu lepsi specjaliści 8)
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

Masz co najmniej dwa wyjścia - albo zrobić wzmacniacz z jednym rekonfigurowalnym preampem, który w rzeczywistości będzie zachowywał się jak urządzenie trój- lub czterokanałowe albo wykonać wzmacniacz z fizycznie
trzema osobnymi kanałami. Każda z dwóch koncepcji ma wady i zalety. Wszystko zależy od możliwości, umiejętności, kasy, etc. Zaletą pierwszego ustrojstwa jest mniejsza ilość lamp potrzebnych do wykonania takiego piecyka, bo już na dwóch ECC83 można wykonać kompletny tor Clean/Crunch/Lead. Możesz także posiłkować się gotowym schematem np. preampa Quattro/Kitty Hawk, Trio/Groove Tubes czy Triple Giant/Bognera. Można z tego wypruć tylko to, co Cię interesuje i wyposażyć oczywiście w standardową końcówkę mocy.
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: pudl »

Robiłem ostatnio dokładnie taki wzmacniacz - 3 kanały, pętla efektów plus kikla bajerów.. Najlepiej oprzeć sie na schemacie mesy triple rectifier który lekko znajdziesz w necie. Roboty pewnie będzie w cholere ale jak koledze sie chce... :) Tyle że 500zł to wg mnie dużo za mało jeśli chcesz mieć to zrobione porządnie z dobrych elementów! Ja na ten mój wydałem 1400 tyle że dużo rzeczy zamawiałem (trafa, obudowe, płytki drukowane, chassis) i korzystałem tylko z nowych części. Można na tych rzeczach zaoszczędzić ale mimo wszystko wg mnie i tak to wyjdzie więcej niż 500zl
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Zgadza się - 500 to za mało... Ja robiłem prosty wzmacniaczyk 50W klawiszowo-wokalowy (kopia Regenta 60) i wydałem 700zł, a i tak nie starczyło na okleinę i dobry głośnik (siedzi Alphard :-/ ), chassis po znajomości robione, lampy używane RFT z Allegro... także 500 - nie ma szans się zmieścić.
greenshadow
10...14 postów
10...14 postów

W kwocie 500zł chciałem zawrzeć cenę samego heada. Paczkę głośnikową potem dokupię. (Studentem jestem, dochodów nie posiadam, w wakację wybiorę się do roboty, ale kasę z tego będę miał po wakacjach, a chciałbym mieć jak najszybciej ten wzmacniacz) Piszecie, że zrobienie 3 kanałowca wyjdzie dużo drożej? A ile kasy trzeba by włożyć w zrobienie kopii marshalla JMC800 lub JMC900? (Ew. droższy wariant - ile wyniósłby koszt częsci do Mesy IV) ? Pozdrawiam wszystkich!
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

greenshadow pisze:W kwocie 500zł chciałem zawrzeć cenę samego heada. Paczkę głośnikową potem dokupię. (Studentem jestem, dochodów nie posiadam, w wakację wybiorę się do roboty, ale kasę z tego będę miał po wakacjach, a chciałbym mieć jak najszybciej ten wzmacniacz) Piszecie, że zrobienie 3 kanałowca wyjdzie dużo drożej? A ile kasy trzeba by włożyć w zrobienie kopii marshalla JMC800 lub JMC900? (Ew. droższy wariant - ile wyniósłby koszt częsci do Mesy IV) ? Pozdrawiam wszystkich!
JCM800:
2xEL34 - jakies 100zł, chyba że weźmiesz 6P3S, to taniej
3x6N2P - ze 20zł
trafo głośnikowe - ok 100zł, chyba ze weźmiesz sieciówkę, to ze 20
sieciowe ok 100zł albo mniej w toroidy.pl (polecam)
+ chassis + drobnica elektroniczna + materiał na budę
Można sie i w 500zł zmieścić.
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: pudl »

Nie wiem ile będzie za te jcm, napisze Ci po prostu na podstawie tego mojego potwora co ile kosztuje a Wy sobie potem zobaczcie na czym potraficie oszczędzić

- transformatory zasilający i głośnikowy 300zł, jak kolega potrafi nawijać to będzie dużo taniej tylko że od tego w dużej mierze zależeć będzie brzmienie pieca także musi być naprawde szpecem w tej dziedzinie
- płytki drukowane 100zł, jeśli kolega sam wytrawia to wyjdzie ok 20zł no chyba że ten jcm można ewentualnie bez płytek złozyć
- komplet lamp ok 70zł, w przypadku jcm dwie lampy mniej czyli 60zł
- chassis 90zł, można taniej u znajomego/wujka/taty blacharza, np za flache :)
- podstawki pod lampy 60zl (jcm - 45zl)
- obudowa 200zl ale pisales ze nie potrzebujesz takze to odpada
- gałki potencjometrów 60zł (w jcm bedzie ich duzo mniej - pewnie ok 30zł)
- czesci typu kondensatory, rezystory, potencjometry, przekaźniki, kable, złączki, gniazda itp ok 450zł - w jcm tych częsci będzie dużo mniej niz w mesie ale nie mam pojęcia ile cenowo to bedzie kosztować... Chyba że kolega ma sporo częsci z demontażu to może nawet te zakupy ograniczycie do kilku elementów i kilku dyszek wydatków na to czego brakuje
- inne duperele jak dystanse, śruby, farby itp to było z 50zł
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

ja myśle że nie ma sensu trzech kanałów robić. Ja zrobiłem sobie dwukanałowca i mi spokojnie to wystarcza. Wzmacniacz ma 70W i mając trafo sieciowe oraz lampy kosztował mnie w sumie może 250-300zł.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Na Fonarze w DIY jest mój preamp trzykanałowy. Można do niego dorobić końcówkę 50W i powinien śmigać...
greenshadow
10...14 postów
10...14 postów

Macie, panowie, rację: 3kanałay nie są nieodzowne, wystarczy clean i przester (jak w jmc800), a cięższe brzmienie mogę przecież uzyskać dopalając piec kostkami z przesterem.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

W JCM800 jest tylko jeden kanał.
greenshadow
10...14 postów
10...14 postów

jethrotull pisze:W JCM800 jest tylko jeden kanał.
Nie wiem, nie znam się, grałem tylko na 900. :) Hmm... wolałbym raczej 2 kanały, dużo używam cleanów.