HELP: Generator ZOPAN PO-15

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

HELP: Generator ZOPAN PO-15

Post autor: ZoltAn »

Witam.

Wygląd ma identyczny jak PO-16 więc proszę go nie pomylić z tym drugim urządzeniem :idea:

Mój ma symbol PO-15 i zakres 30Hz - 300kHz. Napięcia wyjściowe też są wielokkrotnością liczby 3 :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś z Koleżeństwa :wink: zetknął się z takim generatorem i na domiar złego Panie Boże broń :wink: ) ma do niego instrukcję albo nawet schemat :?:

Pozdrawiam, Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

U mnie takie co w warszatacie stało...niestety już nie stoi. Ale poszukam bo papiery to jakieś może jeszcze mam.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

U mnie takie co w warszatacie stało...niestety już nie stoi. Ale poszukam bo papiery to jakieś może jeszcze mam.Z tego co pamiętam to był to generato r zrobiony na klasycznym mostku.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ximian pisze:U mnie takie co w warszatacie stało...niestety już nie stoi. Ale poszukam bo papiery to jakieś może jeszcze mam.Z tego co pamiętam to był to generato r zrobiony na klasycznym mostku.
No, właśnie. Zastanawia mnie jego budowa. Najbardziej zabawnym jest wykorzystanie żarówki swiecowej E14/220V/15W jako baretera :D
Po za tym są tam chyba lampy EL83 i EL81 (para - o ile pamiętam) - kiedyś tam zaglądałem (z osiem lat wstecz...), ale nie chce mi się znowu rozbebeszać tego arcyciężkiego potwora.

Trzymam oczywiście kciuki - za te papiery, ma się rozumieć :wink: .

Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam Cię Drogi zoltanie !

Niestety, myślę, że powinieneś sobie odpuścić ten temat; ja bezskutecznie od 3 lat szukam dokumentacji do Zopana PO 16 (też z żarówką), kupiłem go rozbebeszonego, mam trafa, i klatkę, resztę wywaliłem, ocalały podstawki (ceramika, takich nie wyrzucam), korbka się nadała do ręcznej nawijarki. Kiedyś jakiś Pan z allegro zaproponował schemat za 50 PLN, mówił, że ma wszystkie Zopany, ale ponieważ było to za drogo, nawet nie zapisałem jego danych.
Najbardziej mi zależało na danych trafa wyjściowego, bo było niegłupie: oprócz uzwojeń prądowych, wyjściowych ma z milion uzwojeń cienkimi drutami, prawdopodobnie pomiarowych; te cięciejsze były podłączone do wyść BNC przez przełącznik, nie chciało mi się robić reverse enginering, więc po prostu wymontowałem trafa, a reszta poszła w .............
pzdr pasio
geguś

Post autor: geguś »

Kiedyś podawałem adres do człowieka, który miał instrukcje:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... highlight=
może warto spróbować?
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

geguś pisze:Kiedyś podawałem adres do człowieka, który miał instrukcje:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... highlight=
może warto spróbować?
A tu jego strona,materiały odpłatnie.
http://www.schematy.4t.com/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Instrukcje do pomiarówki

Onorevole Societas!!!

Allegrowicz Przem0-0 wystawia aktualnie istne multum instrukcji do aparatury pomiarowej Elpo i Zopan.

Niestety, bez PO-15 :evil: :( :cry:

Oryginalne jak najbardziej i po kilka egzemplarzy z każdej.

Zajrzyjcie tam - chyba warto.

Pzdr. Zoltan
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Re: HELP: Generator ZOPAN PO-15

Post autor: Old_Boy »

ZoltAn pisze: Witam.

Wygląd ma identyczny jak PO-16 więc proszę go nie pomylić z tym drugim urządzeniem :idea:

Mój ma symbol PO-15 i zakres 30Hz - 300kHz. Napięcia wyjściowe też są wielokkrotnością liczby 3 :idea:
jak już to o pierwiastek drugiego stopnia z dzięsięciu, czyli ok. 3,16... razy, a więc o 10dB (napięciowych, lub prądowych).
Sprawdź na skali woltomierza...
ZoltAn pisze:Czy ktoś z Koleżeństwa :wink: zetknął się z takim generatorem i na domiar złego Panie Boże broń :wink: ) ma do niego instrukcję albo nawet schemat :?:
Instrukcje obsługi pewnie "poszły" na makulaturę tak, jak aparatura na złom (przy najbliższej bytności w Firmie sprawdzę), ale generatory tego typu to ja swego czasu naprawiałem bez potrzeby zaglądania w DTR.
Generator jest w układzie mostka Wiena przestrajany podwójnym kondensatorem zmiennym o specjalnej kontrukcji w którym rotor odizolowany jest od obudowy tego kondenasatora.
Przełącznik zakresów zmienia wartości rezystorów w mostku o dekadę (tak, jak o dekadę zmieniany jest zakres).
Stabilizacja amplitudy w drugiej, niestrojonej, gałęzi mostka Wiena zrealizowana jest na specjalnej żaróweczce telefonicznej, produkcji, chyba, byłej DDR.
Próba jej podmiany na inny typ, to jest zasadniczy problem, ponieważ generator albo nie wzbudza się, albo nie stabilizuje amplitudy... :?

W późniejszych konstrukcjach takich generatorów stosowany był pośrednio podgrzewany termistor (też "ze zgniłego zachodu" i praktycznie nie do zdobycia).

Dalej przedwzmacniacz napięciowy i transformatorowy wzmacniacz mocy z odczepami na uzwojeniu wtórnym, gdzie za pomocą przełącznika wybiera się pożądany zakres.
Regulacja amplitudy potencjometrem... i tu uwaga praktyczna: wzmacniacz mocy tego generatora nie lubi (a który transformator to lubi?) odłączenia obciążenia przy niezerowym napięciu wyjściowym.
Całość uzupełnia zasilacz dostarczający odpowiednich napięć.

Pisz, pytaj tu czego nie wiesz, wiele jeszcze pamiętam bez zaglądania do DTR, więc jeśli będę mógł to odpowiem.

Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Mam dokumentację do PO16, mogę zeskanować po długim weekendzie.