Lampy 6Ż......P i inne o krótkiej charakterystyce
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Lampy 6Ż......P i inne o krótkiej charakterystyce
Na allegro wypatrzyłem bardzo dużą ilość , w bardzo niskiej cenie, lamp radzieckich, o symbolach 6Ż......P i tak dalej. Z kart charakterystyki wypatrzyłem że są to pentody o krótkiej charakterystyce. Czy w rozwiązaniach audio można by ją było sensownie wykorzystać ? i co oznacza krótka charakterystyka
-
- moderator
Re: Lampy 6Ż......P i inne o krótkiej charakterystyce
Wykorzystać można, choć nie wszystkie były projektowane z myślą o audio i mogą mikrofonować, brać przydźwięk z żarzenia, czy mieć trochę większe zniekształcenia.bardzo_zimny pisze:Na allegro wypatrzyłem bardzo dużą ilość , w bardzo niskiej cenie, lamp radzieckich, o symbolach 6Ż......P i tak dalej. Z kart charakterystyki wypatrzyłem że są to pentody o krótkiej charakterystyce. Czy w rozwiązaniach audio można by ją było sensownie wykorzystać ? i co oznacza krótka charakterystyka
A 'krótka charakterystyka' oznacza lampę o stałym nachyleniu, w odróżnieniu od lamp o charakterystyce regulowanej, które jest znacznie dłuższa (i dlatego nazywana 'długą charakterystyką'), bo prąd anody spada wraz z napięciem siatki, ale coraz słabiej (olgarytmicznie), i dochodzi do zera dla dużo bardziej ujemnego napięcia.
-
- 75...99 postów
-
- moderator
Do grania są całkiem ciekawe, natomiast do słuchania raczej się nie nadadzą - dostaniesz zwiększoną zawartość zniekształceń. Oczywiście zakładam, że nie polujesz na drugą harmonicznąbardzo_zimny pisze:Jestem ciekaw jak się sprawdzą w roli stopnia wejściowego, podłączone tak jak na przykład ef86. A może ktoś ma już przetestowane konstrukcje z udziałem tych lamp ?

-
- moderator
Dla bardzo małych sygnałów (1mV lub mniej) sprawdzą się dobrze - dostaniesz wzmacniacz o wzmocnieniu regulowanym ujemnym napięciem polaryzacji siatki, w zakresie tak rzędu 100:1 do 1000:1 (zależy od lampy i układu). Dla większych będą już mocno zniekształcać, bo charakterystyka jednak nie jest specjalnie liniowa :)bardzo_zimny pisze:W związku z tym, że są bardzo tanie kupię sobie ich kilka różnych :lol: . Jestem ciekaw jak się sprawdzą w roli stopnia wejściowego, podłączone tak jak na przykład ef86. A może ktoś ma już przetestowane konstrukcje z udziałem tych lamp ?
-
- moderator
Chciałem zauważyć, że w domowych urządzeniach do słuchania nie występują tak małe sygnałytszczesn pisze:Dla bardzo małych sygnałów (1mV lub mniej) sprawdzą się dobrze - dostaniesz wzmacniacz o wzmocnieniu regulowanym ujemnym napięciem polaryzacji siatki, w zakresie tak rzędu 100:1 do 1000:1 (zależy od lampy i układu).