Lampa scalona
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Lampa scalona
Witam
Mam pytanie.Czy było produkowane coś takiego jak lampa scalona,chodzi mi o to czy w jednej bańce było wykonywane więcej jak dwie lampy np. kilka triod czy pentod umożliwiających na bazie jednej "bańki" zrobienie radioodbiornika wraz ze wzmacniaczem m.cz. Przekonany jestem ,że tego typu "układy scalone" nigdy nie były produkowane seryjnie ale czy były koncepcje czy pomysły na budowę czegoś takiego?
Mam pytanie.Czy było produkowane coś takiego jak lampa scalona,chodzi mi o to czy w jednej bańce było wykonywane więcej jak dwie lampy np. kilka triod czy pentod umożliwiających na bazie jednej "bańki" zrobienie radioodbiornika wraz ze wzmacniaczem m.cz. Przekonany jestem ,że tego typu "układy scalone" nigdy nie były produkowane seryjnie ale czy były koncepcje czy pomysły na budowę czegoś takiego?
-
- 625...1249 postów
Witam.
Oczywiście budowano takie "układy scalone":
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 83&start=0
Oczywiście budowano takie "układy scalone":
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 83&start=0
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- moderator
Re: Lampa scalona

Odniosłem się tylko do tego.ximian pisze:chodzi mi o to czy w jednej bańce było wykonywane więcej jak dwie lampy
Oczywiście "prawdziwe" lampowe scalaki, to te o których mówisz

-
- moderator
Re: Lampa scalona
Były robione, przez firmę Loewe, aczkolwiek nie zyskały popularności i żadna inna firma nie podjęła sie ich produkcji.ximian pisze:Witam
-
- 2500...3124 posty
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 3125...6249 postów
Bo ja wiem, np w darlingtonach masz zgoła dwa elementy upakowane a nie powiesz że taka konstrukcja jest niepraktyczna bo narzuca konstruktorowi zbyt sztywne ramy. Jako patentowanemu leniowi marzy mi się gotowy wzmacniacz w stylu Champa 5D1 w jednej bańce do którego trzeba dobudować tylko zasilacz i potencjometr wzmocnienia. Painlust miał na warsztacie taką lampkę jakąś z dwiema triodami i pentodą głośnikową w jednym słoiczku, niestety bez elementów dyskretnych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 9375...12499 postów
A no mam taką lampkę. Niestety są to trzy systemy bez elementów. Sam kiedyś chciałem zrobić wzmacniacz na miniaturkach zamkniętych w jednej bańce, ale narazie mi przeszło... A co do tych moich wielosystemowych to narazie leżą. Mam na warsztacie dwie konstrukcje i muszę narazie je skończyć aby pobawić się tymi wielosystemowymi.
-
- 2500...3124 posty
Tylko mało jest leni którzy jednak coś robia.Konstruktor w firmie tez musi się czymś wykazać,a czym tu się wykazać jeżeli wystaczy zasilaniejethrotull pisze: Jako patentowanemu leniowi marzy mi się gotowy wzmacniacz w stylu Champa 5D1 w jednej bańce do którego trzeba dobudować tylko zasilacz i potencjometr wzmocnienia. Painlust miał na warsztacie taką lampkę jakąś z dwiema triodami i pentodą głośnikową w jednym słoiczku, niestety bez elementów dyskretnych.
Pozdrawiam.
i potencjometr??