zamiennik lampy RCA 12AU7A

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

zamiennik lampy RCA 12AU7A

Post autor: Renegat... »

WITAM
jak w temacie czy lampe 12AU7A mozna zastąpic lampa ECC82?
bo wiem ze ECC82 to zamiennik 12AU7 ogladajac 12AU7A zauwazyłem ze prawie juz nie ma geteru i wyraznie ma wieksza powierzchnie anody w ECC82 na oko wysokosc to około 10mm a w 12au71 jest to koło 18mm
pozdrawiam
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Można podmienić. 12AU7A jest mniej podatna na mikrofonowanie niż 12AU7.

Ps. odnośnie wielkości anod - porównaj pierdółeczkowane anody ECC83 RFT z wielkimi blaszyskami 6N2P-EW. A przecież są bardzo podobne elektrycznie :)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Old_Boy »

Witam,
jeśli Ciebie to interesuje, to dysponuję lampami E182CC, to podobno europejski odpowiednik 12AU7A (sprawdź sobie) i mogę je odstapić... :D
Lampy te mają anody wysokości 16,5mm (zwykła ECC82 z Erfurtu ma wysokość 10,5mm, którymi też dysponuję) i są to NOSy.
Old_Boy
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Old_Boy pisze: E182CC, to podobno europejski odpowiednik 12AU7A
A w innym wątku grzmisz:
Old_Boy pisze:Na przyszłość moja dobra, starego repa, rada: dobrze poznaj stan teorii w danym temacie, zanim zechcesz podważać moje wypowiedzi...
Wybacz, nie mogłem się powstrzymać ;)

E182CC ma się nijak do ECC82, no może poza tym, że ma w środku dwie triody :?
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Witam,
Piotr pisze:
Old_Boy pisze: E182CC, to podobno europejski odpowiednik 12AU7A
A w innym wątku grzmisz:
Old_Boy pisze:Na przyszłość moja dobra, starego repa, rada: dobrze poznaj stan teorii w danym temacie, zanim zechcesz podważać moje wypowiedzi...
Wybacz, nie mogłem się powstrzymać ;)

E182CC ma się nijak do ECC82, no może poza tym, że ma w środku dwie triody :?
taa... najważniejsze to "zawracać kijem Wisłę..." Nawet nie zrozumiałeś tego co byłem tam napisałem, podpowiedziałem autorowi, by sobie to sprawdził. Dlaczego wyjmujesz część mojego zdania z kontekstu?

Odpowiednikiem lampy 12AU7 (bez A na końcu) jest ECC82, zobacz tam: http://tdsl.duncanamps.com/show.php?des=12AU7 (Close or identical CV10323, CV10666, CV4003, CV491, CV8155, CV8221, ECC82).

Natomiast ja nigdzie nie napisałem, że E182CC to odpowiednik ECC82, takiego skrótu jak Ty zrobiłeś, tu wyżej, to ja nie zrobiłem.
Zobacz jednak tam:
http://www.r-type.org/exhib/aaa0432.htm i co teraz, kto "będzie jeść tę żabę..."?

Old_Boy
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Przepraszam, że wtrącę:
Old_Boy pisze:
Natomiast ja nigdzie nie napisałem, że E182CC to odpowiednik ECC82, takiego skrótu jak Ty zrobiłeś, tu wyżej, to ja nie zrobiłem.
Zobacz jednak tam:
http://www.r-type.org/exhib/aaa0432.htm i co teraz, kto "będzie jeść tę żabę..."?
Nie podpierałbym się tą stroną i tym, że ktoś sobie tak napisał. Bardziej przemawiają do mnie strony z danymi producentów lamp np. tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
A tu wyraźnie widać, że to zupełnie dwie różne lampy.
Alek

Post autor: Alek »

Z podanego linku (http://www.r-type.org/exhib/aaa0432.htm ) tak naprawdę wynika coś przeciwnego. To, że ktoś napisał tam jakoby ECC182 była specjalną wersją ECC82 można włożyć między bajki, co widać choćby po wartości nachylenia charakterystyki.
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Witam,
Alek pisze:Z podanego linku (http://www.r-type.org/exhib/aaa0432.htm ) tak naprawdę wynika coś przeciwnego. To, że ktoś napisał tam jakoby ECC182 była specjalną wersją ECC82 można włożyć między bajki, co widać choćby po wartości nachylenia charakterystyki.
Old_Boy
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ufoglonojad pisze: A tu wyraźnie widać, że to zupełnie dwie różne lampy.
Oczywiście, że tak i nie wiem w ogóle po co ta jałowa dyskusja, skoro wystarczy zerknąć w karty katalogowe. E182CC ma z 5 razy większe nachylenie od 12AU7A, kilkakrotnie mniejszy opór wewnętrzny, większą moc admisyjną i w ogóle wszystkie parametry różnią się wręcz drastycznie. Nie ma tu mowy o nawet niewielkim podobieństwie.
Alek

Post autor: Alek »

:arrow: Old_Boy

Doradzałbym więcej kultury i przede wszystkim pokory. Napisałeś do tej pory około 30 postów, które zaczynają świadczyć z kim mamy tak naprawdę do czynienia. Zapewne Quarz z elektrody?

Ostrzegam wyraźnie: na grubiaństwo i chamstwo na tym forum nie ma i nie będzie miejsca. To masz gwarantowane.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Old_Boy pisze: Nie dość, że nie wiem co wynika, to na dodatek dowiaduję się, iż to co jest napisane, jest fałszywe... :lol:
Old_Boy
I na tym polega urok internetu. :wink:

Do czego E182CC zostala skonstruowana jest wyraznie podane w kartach katalogowych (Philips), z tychze kart mozna tez latwo wywnioskowac dlaczego niezbyt sie nadaje do zastosowan audio.
Aleksander Niemand

Post autor: pierwszy »

Old_Boy pisze: teraz ja, jak to mawia mój kolega: "dostałem świńskiego łeba"... :D
Tego sie nie dostaje, to raczej wynika z charakteru :D
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Renegat pisze:(...) czy lampe 12AU7A mozna zastąpic lampa ECC82?
W woltomierzu lampowm ? ( wzmacniacz różnicowy ? )
Jeżeli tak, to śmiało możesz zastąpić...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

VacuumVoodoo pisze:
Do czego E182CC zostala skonstruowana jest wyraznie podane w kartach katalogowych (Philips), z tychze kart mozna tez latwo wywnioskowac dlaczego niezbyt sie nadaje do zastosowan audio.
A to już zależy w jakim miejscu. Na pewno nie nada się na stopnie wejściowe, za to w stopniach sterujących będzie potrafiła sobie dać radę (duże nachylenie i mały opór wewnętrzny) z naprawdę dużymi lampami lub stadem mniejszych połączonych równolegle. W szeregowym układzie przeciwsobnym bez problemu wysteruje słuchawki 32 omowe, a z transformatorem dostarczy pewnie z 5W do obciążenia. To całkiem sympatyczna lampa :)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

No wlasnie, ja mikrofonujacych lamp unikam jak diabel swieconej wody. Nawet w stopniach sterujacych lampy mocy :D
Aleksander Niemand