Jeleń pyta

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Jeleń pyta

Post autor: miki »

Teraz cała prawda o mnie będzie. No właśnie, jestem jeszcze trochę "nierozgarnięty", jeśli chodzi o lampy i elektronikę, ale powoli się uczę rzeczy, które dla większości są jasno znane.
mam kilka pytań, co to jest:
- zimny lut,
- ekranowanie,
- oscyloskop.
To są pytania, które mnie najbardziej dręczą, a na które nie potrafię sobie odpowiedzieć. Możecie mnie trochę podszkolić?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

może odpowie ci na to google patentowany leniu.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

zimny lut
Lut, najczęściej na płytce drukowanej (choć w montażu przestrzennym też), który wygląda poprawnie, a nie kontaktuje elektrycznie. To bardzo upierdliwa sprawa, zwłaszcza w złożonych urządzeniach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimny_lut
ekranowanie
Osłonięcie jakiegoś fragmentu układu (kabel, lampa, potencjometr, płytka itp.) warstwą materiału przewodzącego prąd elektryczny - czyli na przykład blachą, plecionym drutem. Taki ekran najczęściej podpina się do masy urządzenia.
http://portalwiedzy.onet.pl/32312,,,,ek ... haslo.html
oscyloskop
Przyrząd elektroniczny, który służy do pokazywania (najczęściej na ekraniku) jak wygląda dany sygnał elektryczny. Bardzo przydatne do oceny np. kształtu przebiegu bądź częstotliwości.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscyloskop

Coś namotałem :?:
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Tomasz.W »

futrzaczek2 pisze:....Coś namotałem :?:
Siadaj , 6+ :D .
P.S.
Dodam tylko że pomiary oscyloskopem są czasami jedynym sposobem na znalezienie usterki . A w technikach impulsowych (np. serwis przetwornic , falowników) bez oscyloskopu to już kicha kompletna .
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Co do tego ekranowania to trochę rozumiałem, ale wolałem się upewnić.
painlust pisze:może odpowie ci na to google patentowany leniu.
Nie ufam internetowi, albo wynik jest żaden, albo i tak nic nie rozumiem. Wolę zapytać "żywą" osobę, niż szukać na ślepo.
Podziękowania dla Pana futrzaczek2 i Pana Tomasza W.
Jednocześnie zachęcam innych "jeleniowatych" ( bez obrazy, nie szukać podtekstów) o zamieszczanie podobnych pytań w tym temacie.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

miki pisze:(...)Jednocześnie zachęcam innych "jeleniowatych" ( bez obrazy, nie szukać podtekstów) o zamieszczanie podobnych pytań w tym temacie.
... i zaśmiecanie forum pytaniami typu "co to jest lutownica"?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Niestety, miki, zgadzam się z Thereminatorem.
Wkrótce powstałoby dziesiątki tematów, w których padałyby pytania - "Co to jest lampa/prawo Ohma/miernik uniwersalny itd.
Pisząc, że "nie ufasz internetowi" czy też "nic nie rozumiesz" dajesz nam dziwne podstawy by sądzić, że po prostu nie chce Ci się tak naprawde samemu poszukać tych informacji. Na dwa zadane przez Ciebie pytanie bez problemu odpowiedziała Wikipedia, ekranowanie znalazło się gdzie indziej, ale google też nie miał z tym problemu.
Ja zanim zbudowałem swój pierwszy układ lampowy (jakby kto pytał - bufor na ECC83) siedziałem około 2 miesięcy i studiowałem materiały, które mój kupel sciągnął dla mnie z netu (ja jeszcze wtedy go nie miałem). Być może dlatego przeżyłem te eksperymenty i zrobiłem działające urządzenie.
Przeglądając stare tematy (tak z 2005 roku) przyszła mi do głowy taka dygresja - jak wielka różnica poziomu występuje między starymi i "dzisiejszymi" tematami na Triodzie. Nie twierdze że wszystkie nowe tematy mają poziom mułu, ale pewien niesmak pozostaje...
Uffff... niepotrzebnie się rozpisałem.
Pozdrawiam i życze wszystkim "nowym" (nie tylko wiekowo) miłośnikom lamp własnej inicjatywy.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

:arrow: miki

Nie zniechęcaj się. Co niektórzy się irytują, jest to zrozumiałe. Jednak cieszy fakt, że interesujesz się tym tematem, mając w ten sposób mniejsze szanse dołączyć do równych tobie wiekiem, bujających się między blokami "ekspertów" od możliwości telefonu komórkowego, czy innego tam MP-4.
Pytaj. Pięciu cię "zjedzie" szósty coś odpowie, początki trudne są, nie tylko na forum. Pilnuj stylu wypowiedzi i ortografii. To ważne tu, jak i wszędzie. Na razie jest nieźle pod tym względem.

Powodzenia, pozdrawiam.
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Cygnus »

miki pisze:Co do tego ekranowania to trochę rozumiałem, ale wolałem się upewnić.
painlust pisze:może odpowie ci na to google patentowany leniu.
Nie ufam internetowi, albo wynik jest żaden, albo i tak nic nie rozumiem. Wolę zapytać "żywą" osobę, niż szukać na ślepo.
Ja to rozumiem tak, że żywą osobę to można męczyć, aż będzie miała dość i sobie pójdzie. :wink:
Google też potrafi się wypiąć na człowieka, ale to dopiero gdzieś na nastej stronie.

Gachu13 ma rację.
Jesteś świeży w temacie, to czeka Cię sporo pracy u podstaw,
nie potrafisz, to się nauczysz, nie chce Ci się, to spróbuj czegoś innego.
W tej chwili w polskim internecie jest kilka dobrych stron o lampach,
jest trochę stron ogolno elektronicznych, jest masa informacji na forach.
Nikt z nas nie rodzi się z tą wiedzą, tylko ja asymiluje, cały czas.
Ja też zanim zaprojektowałem pierwszy wzmacniacz lampowy czytałem przez trzy miesiące wszystkie materiały,
które znalazłem w sieci i które wydały mi się warte przeczytania.
To co najważniejsze mam wydrukowane i zbindowane, jedna ryza papieru mi na to poszła,
ale mam to pod ręką i nawet jak czegoś zapomnę, to szybko znajdę.

To prawda, że w internecie jest sporo bzdur powypisywanych, ale głównie na forach.
Z swego założenia są one egalitarne, to i wypowiadają się tam ludzie, którym wiele rzeczy się wydaje,
a nie zawsze chce się im to sprawdzić.

Z drugiej strony, to jest kącik dla początkujących i zadawane tu pytania nie powinny być traktowane jako głupie,
teoretycznie osoba nie wiedząca co to prawo ohma powinna z pomocą innych użytkowników uruchomić swój pierwszy wzmacniacz. :)
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

jakiś rok temu nie miałem bladego pojęcia o lampach. miałem podobne podejście jak miki i zebrałem opier**l. muszę powiedzieć, że to był taki dopalacz do dalszej pracy.
a dziś - mam na koncie 2 wzmaki SE + preamp a zabieram się za jakiegoś PP. jak to mówią: 'potrzeba matką wynalazku' - całkowita prawda w tym przypadku ;)
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Ja zanim zmontowałem cokolwiek to wpierw książki o elektronice,czasopisma itp. Potem przyszedł czas na praktykę..... czyli kupa popalonych rezystorów,tranzystorów,kondensatorów,traf sieciowych (dokładnie 3 sztuki :) ) masa wymienionych bezpieczników w mieszkaniu,spalony miernik,lekkie kopnięcia prądem i te mocniejsze :) Pierwsze płytki nieudane, no i błędy w układach które dosyć często były kosztowne :) Także ja najpierw oswajałem się z teorią a później sprawdzałem ją w praktyce-nawet jak coś nie wychodzi to jest to wtedy najlepszy moment do zdobywania wiedzy i doświadczenia-szukanie błędów i usterek :) A rozwiązać trochę prostych zadań z książek też nie zaszkodzi:)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

gachu13 pisze: Przeglądając stare tematy (tak z 2005 roku) przyszła mi do głowy taka dygresja - jak wielka różnica poziomu występuje między starymi i "dzisiejszymi" tematami na Triodzie. Nie twierdze że wszystkie nowe tematy mają poziom mułu, ale pewien niesmak pozostaje...
- cóż, zdążono "wycytować" wszystkie chyba książki ;-)
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: masater »

a ja jeszcze tak cicho zapytam, jakie książki polecacie, dla osoby chcącej ogarnąć wszystkie aspekty w stylu, "czemu kondensator sprzęgający nazywa sie sprzęgający i czemu ma taką wartość" czy "co się stanie jak zmniejszę rezystor katodowy i zobcznikuję go kondensatorem o danej wartości". Na googlu czy ogólnie w sieci można znaleźć pełno pozycji róznych, w szczególności o elektronice współczesnej/półprzewodnikowej, ale co lampowcy polecają jako "godne uwagi" ?
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

masater pisze:a ja jeszcze tak cicho zapytam, jakie książki polecacie, dla osoby chcącej ogarnąć wszystkie aspekty w stylu, "czemu kondensator sprzęgający nazywa sie sprzęgający i czemu ma taką wartość" czy "co się stanie jak zmniejszę rezystor katodowy i zobcznikuję go kondensatorem o danej wartości". Na googlu czy ogólnie w sieci można znaleźć pełno pozycji róznych, w szczególności o elektronice współczesnej/półprzewodnikowej, ale co lampowcy polecają jako "godne uwagi" ?
Polecam tutaj książkę napisaną przez jednego z naszych moderatorów :)
Aleksander Zawada Lampy elektronowe w aplikacjach audio
Mała uwaga ode mnie: nastaw się na to, że niektóre rzeczy trzeba przeczytać po kilkanaście razy, aby je zrozumieć. Książka świetna, warta swej ceny :D
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Hmm polecałbym takie: Barbara i Marek Pióro Podstawy elektroniki,P.Horowitz W.Hill Sztuka elektroniki cz1 i 2, Stanisław Gardynik Podstawy Mikroelektroniki tomy od 1 do 4, Z radiem i Telewizją zapanbrat -autora nie pamiętam,Otto Limann i Horst Pelka Radiotechnika,John Watson Elektronika Wiedzieć więcej no i kursy prowadzone na łamach EdW jak ośla łączka,Tranzystory.itp to jest to z czego ja korzystam i miałem jeszcze inne książki ale tytułów nie pamiętam :)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/