chcąc pogłębić swoją wiedzę o elektronice oraz lampach elektronowych postanowiłem zaprojektować przedwzmacniacz gitarowy, gdyż nie chcę kopiować oklepanych marshalli czy fenderów. Pytanie, czy mógłbym liczyć na pomoc osób doświadczonych w budowaniu takich sprzętów? Oczywiście chodziłoby o rzeczową pomoc publikowaną w tym wątku, co mogłoby być pomocne dla przyszłych konstruktorów.
Założenia byłyby mniej więcej takie:
-3 kanały (Lead, Crunch, Clean, ale może z ciekawszymi nazwami)
-do 5 stopni triodowych + wtórnik katodowy (gdyż tyle lampek mam na stanie

-przełączanie wartości elementów/fragmentów obwodów/napiecia anodowego/ilości stopni dla danych kanałów przy pomocy tranzystorów jFET, sterowanie footswitchem
-ważną rzeczą byłoby dopasowanie brzmienia do własnych preferencji, i tu mam nadzieję na największą pomoc
-Może jakieś nietypowe aplikacje typowych lamp (6n2p-ew) znalazłyby tu zastosowanie
-myślałem również nad ufixowanym "tone stack" po stopniu wejściowym, celem ograniczenia tonów niskich i wysokich. po czym po którymś z kolei stopniu 4 punktową korekcję tonów.
Jeszcze dziś lub jutro zacząłbym tworzyć schematy jeżeli spotkałbym się z pozytywnym odzewem. Wszystkim skłonnym pomóc, z góry dziękuję.
Pozdrawiam