Pomoc przy projektowaniu przedwzmacniacza gitarowego

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Pomoc przy projektowaniu przedwzmacniacza gitarowego

Post autor: masater »

Witam,
chcąc pogłębić swoją wiedzę o elektronice oraz lampach elektronowych postanowiłem zaprojektować przedwzmacniacz gitarowy, gdyż nie chcę kopiować oklepanych marshalli czy fenderów. Pytanie, czy mógłbym liczyć na pomoc osób doświadczonych w budowaniu takich sprzętów? Oczywiście chodziłoby o rzeczową pomoc publikowaną w tym wątku, co mogłoby być pomocne dla przyszłych konstruktorów.

Założenia byłyby mniej więcej takie:
-3 kanały (Lead, Crunch, Clean, ale może z ciekawszymi nazwami)
-do 5 stopni triodowych + wtórnik katodowy (gdyż tyle lampek mam na stanie :), no chyba, że dokupię :) )
-przełączanie wartości elementów/fragmentów obwodów/napiecia anodowego/ilości stopni dla danych kanałów przy pomocy tranzystorów jFET, sterowanie footswitchem
-ważną rzeczą byłoby dopasowanie brzmienia do własnych preferencji, i tu mam nadzieję na największą pomoc
-Może jakieś nietypowe aplikacje typowych lamp (6n2p-ew) znalazłyby tu zastosowanie
-myślałem również nad ufixowanym "tone stack" po stopniu wejściowym, celem ograniczenia tonów niskich i wysokich. po czym po którymś z kolei stopniu 4 punktową korekcję tonów.

Jeszcze dziś lub jutro zacząłbym tworzyć schematy jeżeli spotkałbym się z pozytywnym odzewem. Wszystkim skłonnym pomóc, z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Lepiej skopiuj na początek tego oklepanego Marshalla, a jeszcze lepiej Fendera, bo z Marshallem jak na pierwszy raz z lampami możesz mieć problemy :)
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

nie no, miałem już na biurku skopiowanego marshalla, potem skopiowałem soldano, teraz wisi kanał lead z ax84 core preamps. Po prostu chciałbym się czegoś nauczyć przy okazji coś tworząc.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

niestety obawiam się, że nic innowacyjnego nie stworzysz. preampy są już zrobione na wszelkie sposoby i kombinacje. no, chyba, że będziesz robił coś na jakichś śmieciowych, 'niedocenionych' lampach. ;)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Generalnie to ciężko jest wymyślić coś lepszego, co było by inne niż klasyczne konstrukcje...

Na początek może weź na warsztat klasycznego Marshalla i spróbuj zaprojektować do niego jakiś dopalacz na lampie (Może jakaś pentoda).

Można by tak - stopień wejściowy na pentodzie po czym sygnał idzie na stopień triodowy i korektor - to byłby stopień czysty.

Z tej samej pentody sygnał poprzez ufiksowany korektor idzie na coś a'la Marshall (albo Crunch Soldano) - i masz kanał przesterowany.

Masz też możliwość odłączenia pentody i dostajesz zwykłego Marshalla (crunch).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ja kiedyś myślałem nad tym aby kanał przesterowany zrobić na zasadzie distortiona czyli obcinanie na diodach ale lampowych, a cały przedwzmacniacz oczywiście full lampa. Nie mam na takie eksperymenty niestety czasu. Może kiedyś...
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

panie painlust, byłby pan skłonny pokazać kawałek schematu jakby takie coś mogło wyglądać, albo przynajmniej powiedzieć jakie diody lampowe by się do tego nadawaly?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

to jest tylko koncepcja gdzieś tam w głowie. Hybrydowe Fendery mają tak zrobione kanały przesterowane. Tam za diody lampowe robi ECC83 w połaczeniu diodowym, a sam tor sygnałowy jest na opampach. Gdyby zamiast ECC83 urzyć prawdziwej diody EAA91 i zamienić tor sygnałowy z opampów na lampy... Co prawda opampy są zasilane symetrycznie jak zresztą w normalnych distortionach, ale widziałem już distortion zasilany normalnie więc według mnie coś się da wykombinować.
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

tak się zastanawiam, która radziecka pentoda nadawałaby się na stopień wstępny? Czy raczej rozglądać się za czymś w stylu ef86? Zakładając, że zrealizowałbym stopień wstępny na pentodzie.
Generalnie na co w kartach katalogowych powinienem patrzeć, żeby stwierdzić: "o ta się nadaje!"
Tak się zastanawiam, zauważyłem np w kartach katalogowych lamp philipsa, że im mniejsza moc się wydziela na anodzie, tym większy współczynnik wzmocnienia napięciowego był podawany, czy jest to trafna obserwacja, czy raczej zupełnie mylna?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

W karcie powinno być napisane, że lampa jest zaprojektowana do m.cz., wtedy można mieć nadzieję że nie będzie szumieć, brumieć i mikrofonować. Istnieje ruski odpowiednik EF86, ale nie pamiętam oznaczenia.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ruski odpowiednik EF86 to 6Ż32P.
Jethrotull :arrow: Na lampach do w.cz. też by się dało i nie powinno brumieć, szumieć etc. Pytanie jest tylko po co skoro jest wiele lamp projektowanych audio.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Ale za to jaka radocha usłyszeć swój przedwzmacniacz np. na ecf82 z pentodą na wejściu ;) Nieco przerobiłem schemat który swego czasu painlust wrzucił na nasze forum i.. działa do dziś.
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

radocha czy nie radocha, jakie plusy i jakie minusy względem triod miałby taki stopień wstępny na pentodzie, i jakie lampy konkretnie polecalibyście?
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Ja polecam e(p)cf82 - łatwa do zdobycia, niezłe wzmocnienie z pentody i fajne, ciepłe brzmienie. Oprócz tego ef 86 :), e180f/6ż9p i masa innych. Jethrotull robił coś chyba na ef80 i nie narzekał specjalnie...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Urban Turban pisze:Jethrotull robił coś chyba na ef80 i nie narzekał specjalnie...
No ale ja właśnie robiłem bardzo grzeczny wzmacniaczyk, gdzie ta EF80 była całym preampem. Nie wiem jak by się zachowywała na wejściu czegoś bardziej agresywnego.