mozecie mi wyjasnic jakim cudem ta lampa dziala z tak malym napieciem? jaka w takim razie bedzie musiala byc moc takiego trafa, rozumiem ze do zarzenia potrzebuje sporego pradu.
a moze chodzi o to, ze za wzmocnienie sygnalu odpowiedzialny jest tl072 a lampa tylko go obcina? czy w takim razie warto tam wsadzac ecc83 czy moze na to samo wyjdzie jesli zastosuje jakas tansza, np. ecc82/85 ?
intryguje mnie to.
ps. jak rozumiec znaczki z B na tym schemacie? bo pierwszy raz cos takiego widze
B to bias, masz zaznaczone na schemacie w jaki sposób pobrać napięcie polaryzacji potencjometrem spomiędzy V+ i V-.
A jak to działa? Jakoś lampowe efekty z niskim Ua nie stały się kanonem brzmienia, więc nie spodziewaj się niczego wielkiego. Osobiście uważam to za marnowanie lampy.
Może, podobno nawet trochę wzmacnia (co chyba nie jest jej główną rolą w tym układzie). Akurat ECC83 ze swoim małym prądem anodowym się do tego nadaje wyjątkowo kiepsko.
Z tego co widzę na schemacie to lampa jest zasilana napięciem wyższym niż 12V.
Zasilacz, owszem 12V (nawet powinno być 12,6V) ale AC czyli przemienny. Potem jest podwajacz napięcia....
W takich warunkach zasilanie lampy to około 30V. Nie jest to może dużo, ale też nie ekstremalnie mało.....
Pyra pisze:Z tego co widzę na schemacie to lampa jest zasilana napięciem wyższym niż 12V.
Zasilacz, owszem 12V (nawet powinno być 12,6V) ale AC czyli przemienny. Potem jest podwajacz napięcia....
W takich warunkach zasilanie lampy to około 30V. Nie jest to może dużo, ale też nie ekstremalnie mało.....
uważam, iż napięcie zasilania może być równe nawet 33V i jeśli spojrzeć na charakterystykę anodową tej lampy zamieszczoną np. tam: http://www.fonar.com.pl/lampy/ecc83/karta.htm, to przy ujemnym napięciu polaryzujcym siatkę równym 0,50V wszystko odnośnie punktu pracy dla tej lampy zgadza się...
Natomiast amplituda napięcia wyjściowego tego wzmacniacza synchronicznego wcale nie jest taka mała.
Główna wada tak niskiego napięcia zasilania, to duża rezystancja wewnętrzna stopnia wyjściowego, ale czego tu żądać przy spoczynkowym prądzie anodowym równym 200 mikroamperów?
Czesc
Nie mam ECC83, ale podobna do ECC85, czyli 6AQ8, dala wzmocnienie calkowite okolo 20 razy, a lampa 6GM8, czyli ECC86, dala nawet 110 razy. Najlepsza byla ECC188, ponad 120 razy. Napiecie wyjsciowe nie znieksztalcone, na oko i oscyloskop, wynosilo okolo 5Vpp. Moje trafo dawalo 6.4V i drugie do podwajacza 13.5V. Jest to male trafko do zarzenia dwoma napieciami, a tu sluzylo tylko do testu. Nie bylo ono specjalne nawijane do tego ukladu.
Pozdrowienia
Witam,
..., lampy o dużym Sa dają w tym układzie większe wzmocnienie napięciowe.
Lampa ECC86, która była specjalnie skonstruowana dla odbiorników samochodowych o napięciu zasilania 12V chyba nie dziwi, ponieważ są to dla niej normalne warunki pracy...
Natomiast lamp ECC83 u mnie dostatek (z demontażu, ale pełnosprawne) i mogę odstąpić.