telewizor elektronika c-432 kolor pomocy!!!!!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
telewizor elektronika c-432 kolor pomocy!!!!!
witam mam taki telewizorek jak w temacie, ma zasilanie na 12v i 230v
jest kolorowy:D ( jeszcze nie przestrojony na pal) ale mam inny problem......po podłączeniu do 230v coś strzela w środku i raz jakby próbował zaskoczyć, za to przy 12v działa jest obraz ( więc pewnie powielacz działa ) wszystko ok czasami coś strzeli ale obraz jest.
wiem że ten tv nie jest lampowy, ale może by ktoś doradził co jest przyczyną tej awarii
jest kolorowy:D ( jeszcze nie przestrojony na pal) ale mam inny problem......po podłączeniu do 230v coś strzela w środku i raz jakby próbował zaskoczyć, za to przy 12v działa jest obraz ( więc pewnie powielacz działa ) wszystko ok czasami coś strzeli ale obraz jest.
wiem że ten tv nie jest lampowy, ale może by ktoś doradził co jest przyczyną tej awarii
-
- 250...374 postów
telewizor elektronika c-432
Witam. Telewizor ten był opisany w Radioelektroniku nr.7,8,9/1988 r. W nr.9 jest opis zmodernizowanego zasilacza (bez tyrystora Th1 typ KU202M) .Opis jest dość szczególowy.
Re: telewizor elektronika c-432
niestety nie mam "Radioelektronika" możliwe że padła właśnie płyta zasilacza, ale nie jestem pewiendzidek70 pisze:Witam. Telewizor ten był opisany w Radioelektroniku nr.7,8,9/1988 r. W nr.9 jest opis zmodernizowanego zasilacza (bez tyrystora Th1 typ KU202M) .Opis jest dość szczególowy.

elektronika c 432
Jak Ci potrzebny schemat to mogę przesłać.Mam też ten z nowszą wersją zasilacza.
- jdubowski
- moderator
Doraźnie skręcać jaskrawość na min. przed wyłączeniem. Ale jeśli plamka nie jest zogniskowana to to nie przeszkadza i niektóre Elektroniki tak po prostu miały...PiTBull pisze: pojawia się jeszcze jeden problem, na tv po wyłączeniu pojawia się przez ok 1 min kolorowe kółko
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Eksploatowałem "Elektronikę C-432" przez okres 10 lat, po czym ją sprzedałem w rodzinie, gdzie kolejne dziesięć lat była bardzo intensywnie używana (po kilka godzin dziennie, w kuchni, w warunkach zwiększonej wilgotności). Od nowości, gdy wyłączało się odbiornik, na środku ekranu pojawiała się świecąca przez kilka minut kolorowa plama. Próbowałem nawet z tego powodu wymienić ten telewizor jeszcze w okresie gwarancji, jednak sprzedawca i przedstawiciel serwisu poinformowali mnie, że w tym typie jest to zjawisko normalne i nie stanowi podstawy do wymianu towaru na inny. W zeszłym roku odbiornik "zutylizowałem", gdyż brat kupił sobie inny TV, a w Elektronice padł programator, co powodowało nieregularne, przypadkowe rozstrajanie się programów. Kineskop do końca pozostał sprawny.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Po prostu za szybko zanikało ujemne napięcie które mogło blokować kineskop. Można próbować zwiększać pojemności w obwodzie regulacji jaskrawości - ale wtedy reakcje na zmianę nastawę może być zbyt powolna.PiTBull pisze:Znalazłem już jedną z usterek, jeden z kabelków na płycie głównej nie stykał z lutem dlatego tak tak strzelało, pojawia się jeszcze jeden problem, na tv po wyłączeniu pojawia się przez ok 1 min kolorowe kółko
Nie może w niczym zaszkodzić. Gdyby to była cienka i jaskrawo świecąca kropka, to mogłaby z czasem wypalać luminofor. Plama tylko mało "elegancko" wygląda. Ja bym się jednak nią tak bardzo nie przejmował, bo ten odbiornik ma kilka znacznie bardziej irytujących niedoróbek
Pozdrawiam,
Romek

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 250...374 postów
Re: elektronika c 432
Jeżeli to nie problem to ja bym poprosił na e-mail .buczo pisze:Jak Ci potrzebny schemat to mogę przesłać.Mam też ten z nowszą wersją zasilacza.