telewizor elektronika c-432 kolor pomocy!!!!!

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

telewizor elektronika c-432 kolor pomocy!!!!!

Post autor: PiTBull »

witam mam taki telewizorek jak w temacie, ma zasilanie na 12v i 230v
jest kolorowy:D ( jeszcze nie przestrojony na pal) ale mam inny problem......po podłączeniu do 230v coś strzela w środku i raz jakby próbował zaskoczyć, za to przy 12v działa jest obraz ( więc pewnie powielacz działa ) wszystko ok czasami coś strzeli ale obraz jest.

wiem że ten tv nie jest lampowy, ale może by ktoś doradził co jest przyczyną tej awarii
dzidek70
250...374 postów
250...374 postów

telewizor elektronika c-432

Post autor: dzidek70 »

Witam. Telewizor ten był opisany w Radioelektroniku nr.7,8,9/1988 r. W nr.9 jest opis zmodernizowanego zasilacza (bez tyrystora Th1 typ KU202M) .Opis jest dość szczególowy.
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

Re: telewizor elektronika c-432

dzidek70 pisze:Witam. Telewizor ten był opisany w Radioelektroniku nr.7,8,9/1988 r. W nr.9 jest opis zmodernizowanego zasilacza (bez tyrystora Th1 typ KU202M) .Opis jest dość szczególowy.
niestety nie mam "Radioelektronika" możliwe że padła właśnie płyta zasilacza, ale nie jestem pewien :cry:
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

o i jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem jak się wyłączy zasilanie ....to przez około 1 min na ekranie jest kolorowe koło :?
buczo
5...9 postów
5...9 postów

elektronika c 432

Post autor: buczo »

Jak Ci potrzebny schemat to mogę przesłać.Mam też ten z nowszą wersją zasilacza.
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

schemat gdzieś mam.... w środku coś strzela, lecz na płytce zasilania nie widać niczego przepalonego :?
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

Znalazłem już jedną z usterek, jeden z kabelków na płycie głównej nie stykał z lutem dlatego tak tak strzelało, pojawia się jeszcze jeden problem, na tv po wyłączeniu pojawia się przez ok 1 min kolorowe kółko :roll:
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

PiTBull pisze: pojawia się jeszcze jeden problem, na tv po wyłączeniu pojawia się przez ok 1 min kolorowe kółko :roll:
Doraźnie skręcać jaskrawość na min. przed wyłączeniem. Ale jeśli plamka nie jest zogniskowana to to nie przeszkadza i niektóre Elektroniki tak po prostu miały...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Eksploatowałem "Elektronikę C-432" przez okres 10 lat, po czym ją sprzedałem w rodzinie, gdzie kolejne dziesięć lat była bardzo intensywnie używana (po kilka godzin dziennie, w kuchni, w warunkach zwiększonej wilgotności). Od nowości, gdy wyłączało się odbiornik, na środku ekranu pojawiała się świecąca przez kilka minut kolorowa plama. Próbowałem nawet z tego powodu wymienić ten telewizor jeszcze w okresie gwarancji, jednak sprzedawca i przedstawiciel serwisu poinformowali mnie, że w tym typie jest to zjawisko normalne i nie stanowi podstawy do wymianu towaru na inny. W zeszłym roku odbiornik "zutylizowałem", gdyż brat kupił sobie inny TV, a w Elektronice padł programator, co powodowało nieregularne, przypadkowe rozstrajanie się programów. Kineskop do końca pozostał sprawny.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

o to dobra wiadomość, w najbliższym czasie zamontuję płytkę pal i będę musiał wyregulować rozmiar obrazu :D
_idu

Post autor: _idu »

PiTBull pisze:Znalazłem już jedną z usterek, jeden z kabelków na płycie głównej nie stykał z lutem dlatego tak tak strzelało, pojawia się jeszcze jeden problem, na tv po wyłączeniu pojawia się przez ok 1 min kolorowe kółko :roll:
Po prostu za szybko zanikało ujemne napięcie które mogło blokować kineskop. Można próbować zwiększać pojemności w obwodzie regulacji jaskrawości - ale wtedy reakcje na zmianę nastawę może być zbyt powolna.
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

a te kółko może w czymś zaszkodzić? :roll:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Nie może w niczym zaszkodzić. Gdyby to była cienka i jaskrawo świecąca kropka, to mogłaby z czasem wypalać luminofor. Plama tylko mało "elegancko" wygląda. Ja bym się jednak nią tak bardzo nie przejmował, bo ten odbiornik ma kilka znacznie bardziej irytujących niedoróbek :wink:

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

Tv już działa.... wstawiłem pal a do tego kółka będę musiał się przyzwyczaić :D
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Re: elektronika c 432

Post autor: Tomasz.W »

buczo pisze:Jak Ci potrzebny schemat to mogę przesłać.Mam też ten z nowszą wersją zasilacza.
Jeżeli to nie problem to ja bym poprosił na e-mail .
ODPOWIEDZ