Podstawka do GM-70
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Podstawka do GM-70
Gdzie można dostać lub jak zmajstrować samemu podstawkę do lampy GM-70?
Pozdr. Nieznaczny
-
- 25...49 postów
Podstawka do GM-70
Proponuję np. wykorzystać elementy łatwiej dostępnej podstawki pasującej do 300B. Grubości nóżek są analogiczne (3 cieńsze i jedna grubsza) inny jest natomiast rozstaw. Trzeba oddzielić przynitowane nitami miedzianymi elementy stykowe (wsówki) z podstawki do 300B i przynitować je do nowej "podstawki" wykonanej np. z tekstolitu z otworami nawierconymi tak aby pasowały do GM-70.
Baba
Baba
-
- 125...249 postów
Podstawka do GM-70
Pomysł jest pewnie niezły. Rzecz w tym, że dla mnie dostępność podstawki do 300B jest równie trudna jak do GM70
. Może jakieś źródło?

Pozdr. Nieznaczny
-
- 25...49 postów
Podstawka do GM-70
Jest kilka źródeł. Po pierwsze giełdy elektroniczne. W Warszawie w każdą niedzielę na tzw. wolumenie są co najmniej dwaj stali sprzedawcy oferujący elementy do uklądów lampowych. Jeden z nich handluje starym sprzętem wojskowym i ma różne podstawki (w tym nietypowe), zwykle z demontażu ale w dobrym stanie. Drugi do gość zza wschodniej granicy, który bywa na giełdzie praktycznie co tydzień. Dobrym źródłem dla cierpliwych jest http://allegro.pl. Z tego co wiem podstawki do 300B oferuje firma VOICE http://voice.com.pl
Baba
Baba
-
- 125...249 postów
Re: Podstawka do GM-70
Pamiętaj żeby nic nie kupować u dziadka Florka, bo zedrze z Ciebie ostatni grosz przy duszy i zapewne i tak (przy potencjalnym zakupie) będzie hamski. Ponadto na jakieś zwroty towaru nawet nie ma co liczyć...
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
-
- 3125...6249 postów
Podstawka do GM-70
No właśnie. Proponuję u Pana Floriana uważać, choć ostatniej niedzieli był bardzo rozmowny i miły. Podstawka jest na szczęście towarem, który można sprawdzić organoleptycznie. Zawsze jednak warto mieć jakieś odniesienie co do ceny.
-
- 25...49 postów
Podstawka do GM-70
Panowie !!! Miejcie litość nan Panem F. Politycznie nie skomentuję tego choć proszę zauważyć, że moim wcześniejszym poście dyskretnie nie wspominałam o takim źródle na Wolumenie
. Niezależnie od różnych opinii przyznajmy, że jest to osoba popularna w środowisku i szkoda, że czasami sama jest przyczyną krytyki.
Wracając do sprawy, rzeczywiście niezależnie od podstawki własnej produkcji proponuję spróbować nabyć podstawkę fabryczną. Lampa jest duża i np. fabryczne mocowania bańki w podstawce mogą być równie ważne jak sama samodzielnie wykonana podstawka.
Baba

Wracając do sprawy, rzeczywiście niezależnie od podstawki własnej produkcji proponuję spróbować nabyć podstawkę fabryczną. Lampa jest duża i np. fabryczne mocowania bańki w podstawce mogą być równie ważne jak sama samodzielnie wykonana podstawka.
Baba
-
- 50...74 posty
Podstawka do GM-70
Mam złe wieści. Już kiedyś próbowałem nabyć taką podstawkę i nie udało mi się. Na stronie http://www.logicresearch.co.nz/tube_info.htm, na której można znaleźć wiele informacji o aktualnej dostępności lamp i ich producentach napisano, że podstawka do GM-70 jest praktycznie nie do zdobycia
i można spróbować przerobić podstawkę od tetrody strumieniowej 832.

Z pozdrowieniami od AZ1
-
- moderator
Re: Podstawka do GM-70
A dzisiaj upolowałem na R.A.T. takie stwierdzenie rozwiercacza podstawek (Ross Hershberger):az1 pisze:Mam złe wieści. Już kiedyś próbowałem nabyć taką podstawkę i nie udało mi się. Na stronie http://www.logicresearch.co.nz/tube_info.htm, na której można znaleźć wiele informacji o aktualnej dostępności lamp i ich producentach napisano, że podstawka do GM-70 jest praktycznie nie do zdobyciai można spróbować przerobić podstawkę od tetrody strumieniowej 832.
Altering 813 (RCA UT-104) sockets for the GM70s was a breeze. I used a
3/32" X 1/4" diamond burr on a small die grinder. It took about 5 minutes per
socket to get a great fit on the GM70 pins. Very little material is removed.
I will remove the 3 unused pin contacts to give more room underneath.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 125...249 postów
Podstawka do GM-70
Wygląda na to, że skończy się na własnoręcznym wykonaniu lub przerobieniu podstawki od innej lampy. Przy okazji mam jeszcze inny problem związany z GM70, ale aby nie mieszać tematów pozwolę go sobie przedstawić w oddzielnym poście.
Wesołych Świąt
Wesołych Świąt
Pozdr. Nieznaczny
-
- 1 post
-
- 125...249 postów
-
- 3125...6249 postów
Podstawki GM70
UWAGA UWAGA!!!
Jednak oryginalne podstawki pod GM70 istnieją. Stałem się dzisiaj posiadaczem dwóch sztuk (wprawdzie używanych ale w doskonałym stanie). Udało mi się je kupić na Wolumenie w Warszawie. Konstrukcja podstawek jest analogiczna do tych od np. 6S33S (Andrzej we wcześniejszym poście wspomina o możliwości wykorzystania tych podstawek po ich odpowiednim rozwierceniu). Podstawki, które kupiłem mają jeszcze bardzo fajne obejmy dodatkowo utrzymujące lampę w podstawce. W końcu GM70 są duże i ciężkie i rzeczywiście taka obejma nie zaszkodzi. Co do szczegółów to mimo zastosowania takiego samego rozwiązania łapek trzymających nóżki lampy co dla 6S33S, w wersji GM70 są znacznie lepiej wykonane. Mają mianowicie specjalne zaciski z czernionej stali sprężynującej, które powodują, że nawet przy wielokrotnym wkładaniu i wyjmowaniu lampy nie następuje efekt luzowania się łapek. Te w 6S33S mają zaciskacze z tego samego miękiego (srebrzona miedź) materiału co same łapki i czasami trzeba kombinerkami pomóc im w dobrym "trzymaniu" nóżek. Podstawki dla GM70 nie mają tego problemu
.
Jednak oryginalne podstawki pod GM70 istnieją. Stałem się dzisiaj posiadaczem dwóch sztuk (wprawdzie używanych ale w doskonałym stanie). Udało mi się je kupić na Wolumenie w Warszawie. Konstrukcja podstawek jest analogiczna do tych od np. 6S33S (Andrzej we wcześniejszym poście wspomina o możliwości wykorzystania tych podstawek po ich odpowiednim rozwierceniu). Podstawki, które kupiłem mają jeszcze bardzo fajne obejmy dodatkowo utrzymujące lampę w podstawce. W końcu GM70 są duże i ciężkie i rzeczywiście taka obejma nie zaszkodzi. Co do szczegółów to mimo zastosowania takiego samego rozwiązania łapek trzymających nóżki lampy co dla 6S33S, w wersji GM70 są znacznie lepiej wykonane. Mają mianowicie specjalne zaciski z czernionej stali sprężynującej, które powodują, że nawet przy wielokrotnym wkładaniu i wyjmowaniu lampy nie następuje efekt luzowania się łapek. Te w 6S33S mają zaciskacze z tego samego miękiego (srebrzona miedź) materiału co same łapki i czasami trzeba kombinerkami pomóc im w dobrym "trzymaniu" nóżek. Podstawki dla GM70 nie mają tego problemu

-
- 3125...6249 postów
Podstawka
A niech to. Rzeczywiście masz rację. Nie zauważyłem, że najgrubsza nóżna po włożeniu do podstawki nie jest podłączona. Na szczęście jedną z łączówek można po prostu przestawić. Dzięki za zwrócenie uwagi.