Zagadnienia trwałości katod
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zagadnienia trwałości katod
Chyba jeszcze nie zamieszczałem, a może to kogoś zainteresuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Nawet mi to przyszło do głowy, ale z drugiej strony wydaje mi się że optymalna temperatura katody ze względu na jej czas życia bez uwzględniania innych parametrów odpowiada napięciu 0V... Zawsze myślałem że napięcie żarzenia niższe o więcej niż 5% od nominalnego powoduje zatrucie katody, a tu taka niespodzianka. Może więc nie powinniśmy się martwić zbyt małymi napięciami żarzenia, o ile inne parametry lamp (w wielu układach niekrytyczne przecież) wciąż mają wartości pozwalające na poprawną pracę układu.
Swoja drogą: czy te wnioski są poprawne dla wszystkich egzemplarzy EF80 (bo przecież technologia wyrobu katod u różnych producentów może się różnić i to że dwie lampy zachowują się tak samo w warunkach nominalnych nie oznacza że również będą sie zachowywały tak samo przy niedożarzeniu - katalog nie precyzuje przecież takich zachowań), a może dla wszelkich lamp z katodami tlenkowymi?
Swoja drogą: czy te wnioski są poprawne dla wszystkich egzemplarzy EF80 (bo przecież technologia wyrobu katod u różnych producentów może się różnić i to że dwie lampy zachowują się tak samo w warunkach nominalnych nie oznacza że również będą sie zachowywały tak samo przy niedożarzeniu - katalog nie precyzuje przecież takich zachowań), a może dla wszelkich lamp z katodami tlenkowymi?
Odpowiem inaczej:
Przy 0V żarzenia masz 0mA/V nachylenia, 0mA prądu anodowego.
Tego autora interesowała jednak sytuacja, gdy wartości te były różne od zera.
Ten autor zbadał, że przy 5,5V żarzenia nachylenie było jakieś tam (czyli z pewnością nie katalogowe 7,3 mA/V) i wynosiło np. x. Stwiedził, że dopiero po 30000 godzin nastąpił spadek nachylenia o 30% czyli do 0,7x. Sprawdził też, że zmiana napięcia żarzenia (powodująca oczywiście zmianę nachylenia -np do y powoduje już po krótszym czasie spadek do wartości 0,7y). Stąd wysnuł wniosek, że największa długowieczność, której kryterium jest spadek nachylenia o 30% ma miejsce przy 5,5V.
Przy 0V żarzenia masz 0mA/V nachylenia, 0mA prądu anodowego.
Tego autora interesowała jednak sytuacja, gdy wartości te były różne od zera.
Ten autor zbadał, że przy 5,5V żarzenia nachylenie było jakieś tam (czyli z pewnością nie katalogowe 7,3 mA/V) i wynosiło np. x. Stwiedził, że dopiero po 30000 godzin nastąpił spadek nachylenia o 30% czyli do 0,7x. Sprawdził też, że zmiana napięcia żarzenia (powodująca oczywiście zmianę nachylenia -np do y powoduje już po krótszym czasie spadek do wartości 0,7y). Stąd wysnuł wniosek, że największa długowieczność, której kryterium jest spadek nachylenia o 30% ma miejsce przy 5,5V.
-
- 2500...3124 posty
Czytając ten artykuł, trudno nie podzielać wątpliwości kolegi jethrotull...jethrotull pisze:Optymalne napięcie żarzenia EF80 = 5.5V? Chyba nie nadążam...
Mnie zastanawia coś innego... Mam nieodparte wrażenie, że autor artykułu, "ukrywający się" pod "nickiem"

Kiedy w tekście opracowania padają słowa: "Autor znalazł rodzinę krzywych zależności życia lampy od temperatury katody "... A dalsza lektura pokazuje niestety, że opracowujący tą rodzinę krzywych... Zgubił

Musiałem się naprawdę "solidnie wczytać" w "niezwykle rzeczowy" opis prac pana W. Dahlke, żeby dojść do jakiegokolwiek wniosku mającego związek z zagadnieniem

Ciekawi mnie jeszcze:
Jak daleko można się posunąć w modyfikacji elektrod EF 80, żeby pozostała ona lampą EF 80 ?

Czy jedynym kryterium jest jako-taka zgodność charakterystyk... Krótkoterminowa ?

To jest w tym tekście najlepszeNa podstawie omówionych krzywych...

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam !
Z całym szacunkiem, Alku, ale coś mi się widzi, że stajesz się z wolna jedynym korespondentem tego tematu, ponieważ zacząłeś tak egzotyczny temat, że my, małe robaczki, możemy Ci tylko gratulować kolejnych osiągnięć i życzyć nowych, ale w dyskusję merytoryczną już nikt się chyba nie odważy.
Życzę Ci skonstruować 300B_PL_AZ (odgadnij sam co oznacza),
a na pewno kupię (przecież Panowie J. K. i R. G. przez ostatnie 2 lata uczyli mnie patriotyzmu)
pzdr apasio
Z całym szacunkiem, Alku, ale coś mi się widzi, że stajesz się z wolna jedynym korespondentem tego tematu, ponieważ zacząłeś tak egzotyczny temat, że my, małe robaczki, możemy Ci tylko gratulować kolejnych osiągnięć i życzyć nowych, ale w dyskusję merytoryczną już nikt się chyba nie odważy.
Życzę Ci skonstruować 300B_PL_AZ (odgadnij sam co oznacza),
a na pewno kupię (przecież Panowie J. K. i R. G. przez ostatnie 2 lata uczyli mnie patriotyzmu)
pzdr apasio
-
- 625...1249 postów