Klasa A B AB C

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Klasa A B AB C

Post autor: ...:::SQL:::... »

To więc powiem jak ja zawsze byłem uczony :
C = prąd spoczynkowy 0 ale na odcięciu żeby nie tracic wzmocnienia .
B = tuż przed kolanem czyli czasami nawet solidny prąd spoczynkowy .
A = na płaskiej częsci .
AB = gdzieś pomiedzy A i B
A teraz dowiaduję się od lampowców że C = B że B =AB AB1 AB2 głęboko leka rózowa itp. a A musi być dokładnie na środku prostej charakterystyki bo jak pare % odchyłki to już jakieś AB . Więc jak to w końcu jest :?:
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Jest tak:
W klasie A lampa przewodzi przez 100% okresu sinusa.
W klasie B - 50%. prąd spoczynkowy 0A. Niektórzy nieortodoksyjnie uznają że małe prądy spoczynkowe się jeszcze załapują na klasę B (czyli okresy przewodzenia niewiele większe od 50%)
W klasie C - mniej niż 50%.
W klasie AB - więcej niż 50, mniej niż 100%. Czasem to jest tak blisko klasy A lub B że mówi się o klasie A lub B zamiast odpowiednio o bardzo płytkiej albo bardzo głębokiej klasie AB.

Klasa A nie polega na tym że wybierasz statyczny punkt pracy na prostoliniowej części charakterystyki, bo możesz go wybrać dowolnie blisko odcięcia. W klasie A startyczny punkt pracy jest pośrodku prostoliniowego odcinka charakterystyki. W każdym innym przypadku przy pewnym poziomie sygnału chwilowy punkt pracy wejdzie w obszar odcięcia, czyli lampa osiągnie klasę AB.

AB1 i AB2 oznacza chyba prąd siatek (brak lub jest).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

A jeżeli mam przy odcięciu i tylko bardzo krótkie piki w storne napięc mniejszych niż odcięcie to mam C B czy AB bo według mnie pomiedzy C a B ale zgodnie z okresem przewodzenia to mam AB :?:
Mi się na 1 rzut oka wydawało to audiofilskie coś prostego zagmatwać glębokimi lekimi i poplatanymi literkami .
Układ pracy wzmacniacza dzieli się na tzw. klasy , w zaleeżności od przyjętego spoczynkowego punktu pracy lampy
Czyli punkt pracy lampy a nie Fi .
To była z książki jednego z naszych moderatorów .
Więc jak to jest :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

...:::SQL:::... pisze:A jeżeli mam przy odcięciu i tylko bardzo krótkie piki w storne napięc mniejszych niż odcięcie to mam C B czy AB bo według mnie pomiedzy C a B ale zgodnie z okresem przewodzenia to mam AB :?:
Mi się na 1 rzut oka wydawało to audiofilskie coś prostego zagmatwać glębokimi lekimi i poplatanymi literkami .
alez to jest bardzo proste. A Twojego pytania nie rozumiem (tzn nie wiem co to są "krótkie piki..." itd)
Układ pracy wzmacniacza dzieli się na tzw. klasy , w zaleeżności od przyjętego spoczynkowego punktu pracy lampy
Czyli punkt pracy lampy a nie Fi .
To była z książki jednego z naszych moderatorów .
Więc jak to jest :?:
Bo Alek ma rację. Fi, czyli kąt przez jaki przewodzi lampa (np 2xPI dla klasy A, albo 1xPI dla klasy B) ściśle zależy od spoczynkowego punktu pracy.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

jethrotull pisze: W klasie B - 50%. prąd spoczynkowy 0A. Niektórzy nieortodoksyjnie uznają że małe prądy spoczynkowe się jeszcze załapują na klasę B (czyli okresy przewodzenia niewiele większe od 50%)
Nie niektórzy, lecz wszyscy. Spójrz do kart katalogowych dowolnej lampy i sprawdź, czy w proponowanych warunkach pracy dla klasy B masz gdziekolwiek zerowy prąd spoczynkowy. Należy bowiem rozróżnić teoretyczną (idealną - z idealnie liniowymi elementami czynnymi) klasę B od rzeczywistej klasy B - z rzeczywistymi elementami czynnymi, które są nieliniowe w obszarze bliskim odcięcia.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTLamp pisze:
jethrotull pisze: W klasie B - 50%. prąd spoczynkowy 0A. Niektórzy nieortodoksyjnie uznają że małe prądy spoczynkowe się jeszcze załapują na klasę B (czyli okresy przewodzenia niewiele większe od 50%)
Nie niektórzy, lecz wszyscy. Spójrz do kart katalogowych dowolnej lampy i sprawdź, czy w proponowanych warunkach pracy dla klasy B masz gdziekolwiek zerowy prąd spoczynkowy. Należy bowiem rozróżnić teoretyczną (idealną - z idealnie liniowymi elementami czynnymi) klasę B od rzeczywistej klasy B - z rzeczywistymi elementami czynnymi, które są nieliniowe w obszarze bliskim odcięcia.
Oczywiście. Nic innego nie miałem na myśli. Natomiast nie zgodzę się że to może być "solidny" prąd spoczynkowy. Może być najwyżej taki, aby wystraczył na wejście na granicę liniowej części charakterystyki. Wszystko powyżej jest juz klasą AB.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

No i mówię o punkcie pomiedzy kolanem a częscią liniową .
Przy ocięciu czyli 0A jeest C .
Czyli wszystko tak jak napisałem .
A jeszcze jedno pytanie . Jak przy wiekszym wyserowaniu w pewnych okresach wzmacniacz schodzi chwilowym napięciem z częśi prostoliniowej to zmienia swój punkt pracy :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

...:::SQL:::... pisze:No i mówię o punkcie pomiedzy kolanem a częscią liniową .
Przy ocięciu czyli 0A jeest C .
Czyli wszystko tak jak napisałem .
A jeszcze jedno pytanie . Jak przy wiekszym wyserowaniu w pewnych okresach wzmacniacz schodzi chwilowym napięciem z częśi prostoliniowej to zmienia swój punkt pracy :?:
Jeśli lampa wchodzi w odcięcie dla dużych sygnałów to nie znaczy że zmienia punkt pracy (statyczny) tylko że pracuje w klasie AB.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Ale sam mówisz że zmieniła klasę .
Obrazek
OTLamp

jethrotull pisze: Natomiast nie zgodzę się że to może być "solidny" prąd spoczynkowy. Może być najwyżej taki, aby wystraczył na wejście na granicę liniowej części charakterystyki. Wszystko powyżej jest juz klasą AB.
To, czy może, nie ma żadnego znaczenia, gdyż jest to pojęcie względne. Nie ma ustalonej, ostrej granicy między klasą B, a AB. Często dynamiczna charakterystyka przejściowa nie ma wyraźnego "kolana". Niektóre źródła podają granicę między klasami odnosząc prąd spoczynkowy do prądu dla klasy A (tj, takiego, dla którego wytraca się w spoczynku maksymalna moc na anodzie np. <30%Io -> klasa B), co i tak nie określa jednoznacznie granicy między klasami, gdyż istnieją wzmacniacze w klasie B, w których w spoczynku wytraca się na anodzie maksymalna moc admisyjna.
Ostatnio zmieniony czw, 22 marca 2007, 17:25 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Mnie w szkole uczyli tak, że przez element czynny bez sygnały w klasie B prąd nie płynie. Jasne, że w rzeczywistości trzeba ominąć nieliniowy odcinek charakterystyki w pobliżu odcięcia, ale to chyba w niczym nie podważa zasady?
PS:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... lasa#53261
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

A mnie uczyli że zerowy prąd to klasa C . Ech ta oświata co szkoła i co podręcznik to jest inaczej :(
Obrazek
OTLamp

...:::SQL:::... pisze:A mnie uczyli że zerowy prąd to klasa C .
Bo tak w istocie jest, tyle ze w idealnej klasie B, polaryzacja jest ustawiona w punkcie odcięcia, a w klasie C, dalej, w kierunku bardziej ujemnych napięć siatki. Przykładowo, jeśli mamy idealną lampę, dla której przy danym Ua przy napięciu siatki Us=-10V osiągamy zerowy prąd anodowy, to w idealnej klasie B napięcie polaryzacji będzie wynosić -10V, a w klasie C np. -12V, -15V, -24V.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

jethrotull pisze: Jasne, że w rzeczywistości trzeba ominąć nieliniowy odcinek charakterystyki w pobliżu odcięcia,
No mnie właśnie na układach i nie tylko (tak piszą też w książkach o wzmacniaczach) uczono, że to właśnie jest klasa AB, która powstała właśnie jako rozwinięcie klasy B w celu likwidacji zniekształceń skrośnych (przejścia przez zero) spowodowanych nieliniowością ch-ki przejściowej w pobliżu odcięcia. Czyli

klasa B - fi 50%
Klasa A = fi 100%
Klasa AB - 50% < fi < 100%
Klasa C - fi < 50%

O - w między czasie romekd wyjaśnił również.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

W C nigdy się nie ustawia odcięcia niżej ponieważ traci się wtedy na wzmocnienu czyli do pełnego wysterowania potrzeba większego napięcia .
Czyli moje rozumowanie jest poprawne dla warunków rzeczywistych czy nie :?:
Pozdawiam :D
Obrazek