Preamp do gitary basowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Preamp do gitary basowej
Witam,
Jakoś tak się złożyło że stałem się posiadaczem gitary basowej. Po remoncie samej "dechy" przyszedł czas na zbudowanie jakiegoś przedwzmacniacza. Myślałem o preampie na FET'ach ale jednak postanowiłem wykonać coś na lampach. Czy macie jakieś proste sprawdzone i zarazem dobre schematy?
pozdrawiam serdecznie
Dawid
Jakoś tak się złożyło że stałem się posiadaczem gitary basowej. Po remoncie samej "dechy" przyszedł czas na zbudowanie jakiegoś przedwzmacniacza. Myślałem o preampie na FET'ach ale jednak postanowiłem wykonać coś na lampach. Czy macie jakieś proste sprawdzone i zarazem dobre schematy?
pozdrawiam serdecznie
Dawid
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Re: Preamp do gitary basowej
- dobre są zazwyczaj nieproste. To trochę tak jak z nurkami - są nurkowie odważni i nurkowie starzy. Nie ma odważnych, starych nurkówdsrecordss pisze:Witam,
Czy macie jakieś proste sprawdzone i zarazem dobre schematy?

Łatwo znaleźć schematy Ampega - skolko ugodno. Od łatwych po całkiem skomplikowane.
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Owszem, rzadko. W zasadzie znam jednego człowieka, który gra w ten sposób. Rzecz w tym, że używa on cyfrowego układu transpozycji...eS pisze:może i używają, ale tak często jak harfiści przystawek piezo.
bas z przesterem brzmi nieczytelnie (chyba, że na solo) i nie spełnia funkcji w zespole.
ale jeżeli ktoś eksperymentuje to proszę bardzo.
Swoją drogą - ja też grywam z przesterem

Ale chyba odjeżdżamy od tematu, przepraszam

- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
a znasz les claypoola? jesli on brzmi nieczytelnie to ja znam sie na lampach.eS pisze:może i używają, ale tak często jak harfiści przystawek piezo.Piotr pisze:Zdziwiłbyś sięjethrotull pisze:Przesteru basiści raczej nie używają.
bas z przesterem brzmi nieczytelnie (chyba, że na solo) i nie spełnia funkcji w zespole.
ale jeżeli ktoś eksperymentuje to proszę bardzo.
przyznam ze sledze uwaznie ten temat bo rowniez gram na basie i docelowo takim sprzetem chce sie zajac.