Czy czyścić Menueta 6204?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Czy czyścić Menueta 6204?
No właśnie. Przeczytałem o renowacji beethovena II, zobaczyłem zdjęcia i teksty forumowiczów. Mam Menueta 6204 (dużo o nim pisałem na forum), też pamiątka rodzinna i w ogóle. Ostatnio nawet udało mi się go uruchomić. Jednak gdy obejrzałem zdjęcia oczyszczonego beethovena, stwierdziłem, że renowacja Menueta jeszcze się nie zakończyła. I teraz mam pytanie: czy mam go rozebrać, oczyścić i złożyć na nowo (nigdy tego nie robiłem, poza tym będzie trudno złożyć wszystko znowu do kupy), czy zostawić w oryginalnym stanie, bez narażania technicznej sprawności i cieszyć się dobrym funkcjonowaniem całości? Proszę bardzo o pomoc, to dla mnie ważny odbiornik, co z nim robić???
-
- 6250...9374 posty
Przede wszystkim nie przesadzać.Oczyścić,podstroić,przełączniki nasmarować.Na zaś:jakiś zapasowy komplet lampek,suwaki do przełącznika zakresów(czy się nie mylę w modelu?),potencjometr(ew.sam wyłącznik) i słuchać.Jakoś te wyglancowane chassis do mnie nie przemawia...Ja to do znudzenia TV czarno-białe i choć bym mógł chassis nawet pocynkować to nie widzę potrzeby.Oczywiście ślady rdzy trzeba usunąć i pow.zabezpieczyć ale to wszystko.
-
- 375...499 postów
Dzięki bardzo za odpowiedź. Nie znalazłem w nim żadnych suwaków, przełącznik klawiszowy. Potencjometr wymieniałem (właśnie włącznik był popsuty), a rdzy ani śladu (żaden złom z piwnicy, większość swego życia godnie przesiedział na szafce dziadków). Dorwę po prostu szczoteczkę do zębów czy coś w tym stylu, płyn do czyszczenia i voila! Wystarczy gdzieniegdzie na chassis powycierać kurze, ewentualnie wyszlifować skrzynkę od środka.
-
- 6250...9374 posty
Jeśli przełącznik klawiszowy(nie znam tego akurat modelu-ja TV czarno białe)to klawisze przesuwają właśnie suwaki,w różnych odb. stosowano różne typy,nawet w izostatach są suwaki(w środku tej brązowej obudowy z kołkami do lutowania).Zapas suwaków(a najlepiej cały przełącznik ale to chyba za wielka asekuracja)warto mieć.
-
- 375...499 postów