Układ do badania emisji polowej

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Układ do badania emisji polowej

Post autor: Alek »

Zamieszczam tą niezbyt dobrą fotografię, aby pokazać dość prosty układ próżniowy mojej roboty, wykonany w technologii szklanej. Jest on obecnie użytkowany w pracy.
Pod magnesem neodymowym (podkowa) znajduje się pompa jonowo-sorpcyjna, poniżej sonda Bayarda-Alperta (na zdjęciu chwilowo nie użytkowana), zaś tam, gdzie świeci na czerwono to lampa próbna do badania emisji polowej z nanokrystalitów. Emisja zachodzi tu na zimno, bez żadnego żarzenia. Niestety na razie jest niestabilna, ale będę jeszcze próbował innych konstrukcji i zapewne warstw.
Ponieważ wygrzewanie lampy jest niedopuszczalne ze względu na obawę uszkodzenia warstwy emitujšcej, zaś gazowanie jest nieuniknione, przeto zastosowanie pompy jonowej było tu jak najbardziej celowe. Po zlutowaniu układu pompuje się go najpierw do 10^-6 Tr i odtapia. Potem włącza się pompę jonową i zostawia, aż próżnia się poprawi. Podczas doswiadczeń pompa jest włączona, aby usuwać ewentualne desorbowane cząsteczki gazów :) .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Post autor: Alek »

Zmagań z emisją polową ciąg dalszy. Tym razem testowana lampa jest już bardziej rozbudowana i przypomina lampę oscyloskopową. Odchylanie jest elektrostatyczne, skupianie jednak jest magnetyczne (łatwiejsze do realizacji niż soczewka elektrostatyczna).
W lampie znajdują się następujące elektrody: katoda, anoda pierwsza, anoda druga, płytki odchylające x i y oraz anoda trzecia. Przed urlopem udało mi się jedynie uzyskać świecenie ekranu, nie miałem natomiast czasu dobrać tak napięć i prądu cewki by wiązkę skupić. Być może w tej lampie w ogóle skupienie nie będzie możliwe ze względu na konstrukcję ograniczoną możliwościami szklarskimi.
Lampa ma na stale przytopioną pompę jonową oraz próżniomierz jarzeniowy celem kontroli próżni. Zdjęcia będą po moim powrocie.