TATRY - remont - magiczne oko.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
TATRY - remont - magiczne oko.
Witam, zabrałem się za remoncik Taterek. Oczywiście oryginalny EM4 nie żyje. Mam natomiast rosyjski 6E5S. Czy tak "na szybko", da się zastosować zamiast EM4? Oczywiście, wiadomo inny cokół. Ale czy dużo przerabiania obwodu czy można "na żywca"? Mam także rosyjską 6I1P-EV jako zastępczą dla ECH81. Może ktoś zastępował EF89 i EBF89 czymś "ruskim"? Mam 6K4 i 6K4P i niby może pracować za EF89 ale jedna ma cokół oktal, a druga dla odmiany cokół mini noval. Hmmm, ciężkie jest życie
I jeszcze jedno pytanie do "radiowców": w razie braku EBF89 - czy można tam wstawić samą pentodę - EF89 lub odpowiednik, a zamiast diody w EBF89 zastosować jakiś detektor na germanie? Ma to szansę działać? A może ktoś ma na zbyciu EF89 i EBF89?

-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
- dlatego spytałem, czy ktoś posiada te lampy. Jeśli masz NOS-y, to bardzo chętnie kupię od Ciebie ECH81, EBF89, EF89. Na Allegro nie kupuję niczego. Może ewentualnie coś na wymianę? Co oprócz tych wymienionych przez Ciebie?k24 pisze:A po co przerabiać na inne lampy, skoro są one dostępne na Allegro, lub chociaż by u mnie, czy u innych użytkowników tego forum.
6E5S - zadziała w zamian za EM4. Tylko jedno ale EM4 miała dwa pola wskaźnikowe o różnych czułościach - 6E5S tylko jedno. Czułość 6E5S jest większa od EM4. Porównaj noty katalogowe i będziesz wiedział jak zastosować zamiennik.
Zamiast EM4 można spróbować użyć loctalowej EM71 - ślicznie wygląda a pasuje w miejsce EM4. Jedyna wada to cena.
Zamiast EM4 można spróbować użyć loctalowej EM71 - ślicznie wygląda a pasuje w miejsce EM4. Jedyna wada to cena.