ECC 83 czy 85
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
ECC 83 czy 85
Misiowie mili poradźcie która z tych lamp lepsza do przedwzmacniacza gitarowego (np Red Baron).Chodzi mi o techniczne różnice ale też "na ucho" wyczuwalne.Z góry dzięki
and
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
1. ECC85 ma mniejsze wzmocnienie - wzmacniacz będzie cichszy.
to sprawdziłem, że tak powiem, na własne ucho
2. ma troszke inne przeznaczenie niż ECC83, choć w jej karcie jest ''for R.F and A.F amplification". prawdopodobnie inaczej niż ECC83 będzie brzmieć w 'wysokim' paśmie...
nie wiem natomiast jak będzie sprawa wyglądać z wzbudzeniami bo ECC85 ma większe nachylenie niż ECC83 - odpowiednio 6,1mA/V i 1,6mA/V.
choć w moim hi-gainie ECC85 i jako pierwsze dwa stopnie i jako trzeci + wtórnik nie robi problemów...

2. ma troszke inne przeznaczenie niż ECC83, choć w jej karcie jest ''for R.F and A.F amplification". prawdopodobnie inaczej niż ECC83 będzie brzmieć w 'wysokim' paśmie...
nie wiem natomiast jak będzie sprawa wyglądać z wzbudzeniami bo ECC85 ma większe nachylenie niż ECC83 - odpowiednio 6,1mA/V i 1,6mA/V.
choć w moim hi-gainie ECC85 i jako pierwsze dwa stopnie i jako trzeci + wtórnik nie robi problemów...
-
- 125...249 postów
- to często powielany pogląd i na dodatek nieprawdziwy. Głośność zależy od ustawienia gałki Master VolumeeS pisze:1. ECC85 ma mniejsze wzmocnienie - wzmacniacz będzie cichszy.

Natomiast ze względu na znacząco różne parametry elektryczne uzyskasz mniejsze wzmocnienie (tzw. gain=zniekształcenia), mniejszą kompresję sygnału czystego i przybrudzonego, większy headroom - jeśli zastosujesz ECC85. Pamiętaj o różnicach w żarzeniu.
-
- 625...1249 postów
wbrew pozorom kolego - przy tych samych ustawieniach potencjometrów ECC85 daje, jak z resztą zauważyłeś, mniejsze zniekształcenia niż ECC83 przez co sprawia wrażenie cichszej. chyba, że mam podświadomą zmienną głuchotę...atom pisze:- to często powielany pogląd i na dodatek nieprawdziwy. Głośność zależy od ustawienia gałki Master VolumeeS pisze:1. ECC85 ma mniejsze wzmocnienie - wzmacniacz będzie cichszy.
Natomiast ze względu na znacząco różne parametry elektryczne uzyskasz mniejsze wzmocnienie (tzw. gain=zniekształcenia), mniejszą kompresję sygnału czystego i przybrudzonego, większy headroom - jeśli zastosujesz ECC85. Pamiętaj o różnicach w żarzeniu.

-
- 125...249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
W rzeczywistym wzmacniaczu nie będzie tak różowo. Zważ, że to zupełnie różne lampy, więc wetknięcie bez zmiany wartości elementów spowoduje ustalenie odmiennych punktów pracy. Może się więc zdażyć, że ów "sinus" będzie osiągał znacznie większą amplitudę od "prostokąta"jethrotull pisze:Kolega eS ma rację. O ile moc w sinusie jest taka sama, niezależnie od typu lampy, a tylko od położenia potencjometru master, o tyle JCM800 nie pracuje w sinusie, ani nawet w porównywalnych warunkach. Zastanów się, co będzie głośniejsze: sinus, czy prostokąt o tej samej amplitudzie?

-
- 9375...12499 postów
-
- moderator
ECC81 i ECC85 można w zasadzie traktować jako to samo - różnica jest podobna, jak między ECC83 i 6N2P. Natomiast ECC85 i ECC83 to różne lampy.painlust pisze:wykonałem dwa wzmacniacze z kanałem fendera na ECC85 i sprawuje się znakomicie. Jest bardzo podobna w brzmieniu w takim preampie do ECC81 (podobne wzmocnienia).
-
- 3125...6249 postów
Zgoda, ale ja już abstrahowałem od różnic w amplitudzie, zgodnie z przyjętym tu założeniem (kilka postów wyżej) że wysterowanie lamp mocy (a więc amplitudę sygnału z preampu) regulujemy za pomocą master volume.Piotr pisze:W rzeczywistym wzmacniaczu nie będzie tak różowo. Zważ, że to zupełnie różne lampy, więc wetknięcie bez zmiany wartości elementów spowoduje ustalenie odmiennych punktów pracy. Może się więc zdażyć, że ów "sinus" będzie osiągał znacznie większą amplitudę od "prostokąta"jethrotull pisze:Kolega eS ma rację. O ile moc w sinusie jest taka sama, niezależnie od typu lampy, a tylko od położenia potencjometru master, o tyle JCM800 nie pracuje w sinusie, ani nawet w porównywalnych warunkach. Zastanów się, co będzie głośniejsze: sinus, czy prostokąt o tej samej amplitudzie?
-
- 625...1249 postów
ECC85 to jedyna typowo UKF-owa lampa która jest dostępna . Oby tylko audiofile się nie żucili na nią bo nie będe miał na czym reakcyjniaczki , homodynki i fremodynki budowac 
Pozdrawiam
PS A jak zuż chcecie zamieniać to zmiencie punkt pracy bo wstawiona bez żadnej zmiany za ECC83/6N2P zaczyna osmalać sobie bańkę co nie wróży dobrze jej żywota .

Pozdrawiam

PS A jak zuż chcecie zamieniać to zmiencie punkt pracy bo wstawiona bez żadnej zmiany za ECC83/6N2P zaczyna osmalać sobie bańkę co nie wróży dobrze jej żywota .
-
- 3125...6249 postów