Saticony - żywotność i dostępność

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

myszy
5...9 postów
5...9 postów

Saticony - żywotność i dostępność

Post autor: myszy »

Witam !

Mam możliwość kupienia profecjonalnej kamery JVC KY-1900E z lat 80-tych. Kamera jest na trzech Saticonach. I tu mam pytanie - jaka jest żywotność takiej lampy ? Czy jest szansa, że po tych 20-tu latach będą jeszcze sprawne ?
I druga sprawa czy można takie lampy jeszcze zdobyć i samemu wymienić ? Głównie chodzi mi o możliwość zjustowania optycznego trzech Saticonów w stosunku do obiektywu.
Maciek
Alek

Post autor: Alek »

Satikon (będący w istocie odmianą widikonu) ma trwałość co najmniej kilku tysięcy godzin pracy. Jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych to będzie pracowała. Zużycie zależy w dużym stopniu od tego, w jakim oświetleniu i ile czasu ta kamera pracowała. Jeśli obraz jest dobry, to można sądzić, że będzie jeszcze dobrze służyć.

Przypuszczam, że lampy te będą jeszcze do dostania, ale nie podałeś oznaczenia.
myszy
5...9 postów
5...9 postów

Dzięki za informacje. Kupiłem tę kamerę (a nawet dwie) . Wygląda na to, że lampy są w dobrym stanie - obraz jest bardz ładny, ostry i co ciekawe nie ma charakterystycznego dla widikonów smużenia. Słyszałem o układach kompensujących to zjawisko, ale nie wiem czy moje KY-1900E mają taki układ, czy też jest to efekt innego materiału płytki sygnołowej saticonów.
Maciek
Alek

Post autor: Alek »

Satikony, z natury materiału płytki mają mniejsze smużenie niż widikony :) .
myszy
5...9 postów
5...9 postów

To jeszcze jedno pytanie - jak gesty filtr powinienem zalozyc na obiektyw, zeby filmujac zachod slonca nie wypalic lamp? Nigdzie nie moge zanlezc takiej informacji, a nie czce sprawdzac tego doswiadczalnie...
Maciek