Witam
Mam to ustrojstwo, kiedyś mierzyłem opór wejściowy. Nie bardzo pamiętam wynik, raczej powyżej 100Momów. Czy ktoś z Panów dokładnie zna tę wartość? Właśnie mierzę Bardzo Ważny Potencjał i stąd pytanie.
Jedno wiem, że w sondzie jest kondensator (rzędu nF- pF), za nim anoda EA52 (katoda do masy) i 6M8 szeregowo do wejścia. Więc całkiem sporo... Nie wiem jednak ile dokładnie ma na wejściu. Wszelkie dane, serwisówki itp. BARDZO mile widziane!
BTW, masz może nakładkę m.cz. do sondy? Jeśli tak, to prosiłbym o zrysowanie schematu...
Vault_Dweller pisze:Jedno wiem, że w sondzie jest kondensator (rzędu nF- pF), za nim anoda EA52 (katoda do masy) i 6M8 szeregowo do wejścia. Więc całkiem sporo... Nie wiem jednak ile dokładnie ma na wejściu. Wszelkie dane, serwisówki itp. BARDZO mile widziane!
BTW, masz może nakładkę m.cz. do sondy? Jeśli tak, to prosiłbym o zrysowanie schematu...
- dzięx za info. Niestety mam "goły" woltomierz. Sondy u mienia niet. Używam go rzadko i tylko do pomiarów napięć stałych. Swoją drogą ciekawe, że "nigdzie nie ma" schematu
Vault_Dweller być może odpowiedzią na Twoje pytanie odnośnie sondy m.cz. do U719 jest to co udało mi się zdobyć na alledrogo: http://www.allegro.pl/item750799996_son ... z_bnc.html
Sonda wygląda jak do miernika U722A (sądząc po nazwie) produkcji Meratronika. Mam sondę w.cz. typu U719 i używam jej z woltomierzem U719, ale dostałem ją z przyrządem typu U718A (który używałem wcześniej). Z tego wynika, że nazewnictwo typów sond do woltomierzy w.cz. produkcji Elpo było inne niż samych woltomierzy. O nakładce na sondę w.cz. dającą możliwość pomiarów m.cz. słyszałem i nawet kiedyś to widziałem, tyle że było to do dużo starszych przyrządów produkcji Elpo pracujących bodajże do 150MHz.
EDIT:
Do informacji forumowiczów - po sprawdzeniu - sonda U722 o której powyżej pisałem jest od miernika U722(A). Działa znakomicie z U719 gdyż ten miernik posiada również wejście na gnieździe BNC. Sonda w.cz. od U719 (na lampce EA52) pracuje od 1kHz do 1GHz natomiast m.cz. od U722 od 20Hz do 10MHz i w zakresie powyżej 1kHz pomiary z obu sond rzeczywiście są takie same (tak naprawdę to nawet nieco niżej ). Jeżeli są zainteresowani schematem sondy m.cz. U722 to mogę udostępnić.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!