Konwerter...zastanawiam się

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Konwerter...zastanawiam się

Post autor: Alek »

Witajcie!
Stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora "Ametyst" produkcji unitry. Poza tym w międzyczasie udało mi się naprawić telewizor "rekord 7". Troszkę jeszcze zła geometria (ach te magnesy korekcyjne), ale już na chodzie. Tym samym mam dwa lampowe telewizory na chodzie.
Problem jednak w tym, że te poczciwe staruszki odbierają już tylko jedynkę. Zastanawiam się przeto nad dobudowaniem konwertera, aby te telewizory naprawdę odżyły. Co sądzicie?
Andrzej Walczak
25...49 postów
25...49 postów

.

Post autor: Andrzej Walczak »

Byłoby miło mieć taki telewizor odbierający całe pasmo(ale na lampach). POWODZENIA.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Konwerter...zastanawiam się

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Witajcie!
Stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora "Ametyst" produkcji unitry. Poza tym w międzyczasie udało mi się naprawić telewizor "rekord 7". Troszkę jeszcze zła geometria (ach te magnesy korekcyjne), ale już na chodzie. Tym samym mam dwa lampowe telewizory na chodzie.
Problem jednak w tym, że te poczciwe staruszki odbierają już tylko jedynkę. Zastanawiam się przeto nad dobudowaniem konwertera, aby te telewizory naprawdę odżyły. Co sądzicie?
Parę razy na Wolumenie widziałem tunery TV (odbiorniki TV, ale bez kineskopu, miały tylko wyjście EURO i RCA) za ok 200zł, do tego kupić modulator (na kanały 1-12 raczej się nie trafi, więc trzeba będze przestroić), albo zrobić go samemu (nie jest to specjalnie trudne, są nawet gotowe scalaki do tego) i jazda :)
Alek

Myślałem raczej o lampach... Pomyślałem sobie, że mógłbym to zasilać z telewizora :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Myślałem raczej o lampach... Pomyślałem sobie, że mógłbym to zasilać z telewizora :)
Na jakiejś EC80 da się zrobić - przejrzyj ksiażki dla ultrakrótkowalowców a lat 50-tych i 60-tych - poszukaj tam konwertera z 70cm na 2m - będziesz tylko musial cewki podobierać.
Alek

Na jednej nie wyjdzie. Myślałem o PC88 albo EC86, bo te lampy mam pod ręką.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Na jednej nie wyjdzie. Myślałem o PC88 albo EC86, bo te lampy mam pod ręką.
Czemu nie wyjdzie? One katalogowo pracują w tym zakresie, a EC86 jest katalogowo określona jako oscylator i mieszacz na zakres IV i V, czyli powinna ci obrobić wszystkie kanały. Jako mieszacz samowzbudny powinna potrafić zadziałać, a jak nie to dwie takiej - jedna oscylator druga mieszacz.

Tylko uważaj na lustra - jak będziesz brał sygnał z kabla, gdzie jest stado kanałów to prawie na pewno dostaniesz na obrazie intereferancje będące efektem lustra od jakiegoś innego sygnału.
Alek

Na jednej nie chcę tego robić bo boję się siania do anteny. Muszę użyć przynajmniej dwie.
_idu

Post autor: _idu »

Widzialem schemat TV lampowego z obsluga pasma IV i V. Glowica na te zakresy byla zrobiona na dwoch lampach PC86. Obydwie pracowaly w konfiguracji ze wspolna siatka.

Schemat jest prosty ale na nim nie ma szczegolow wykonania cewek w postaci odcinka drutu.
Alek

Podeślij mi, jeśli możesz. A z cewkami dam radę :D
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Czy w Ametyst nie miał przypadkiem "ślepej gałki" opisanej jako UHF ?
Czy nie było to fabryczne przygotowanie dla ewentualnej drugiej głowicy - konwertera górnego pasma?
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Marcus pisze:Czy w Ametyst nie miał przypadkiem "ślepej gałki" opisanej jako UHF ?
Miał - była tez skala dla tego zakresu (moi rodzice mieli Ametysta 102).
Marcus pisze: Czy nie było to fabryczne przygotowanie dla ewentualnej drugiej głowicy - konwertera górnego pasma?
Tyle że ta głowica nigdy nie weszła do produkcji...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============