Konwerter...zastanawiam się
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Konwerter...zastanawiam się
Witajcie!
Stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora "Ametyst" produkcji unitry. Poza tym w międzyczasie udało mi się naprawić telewizor "rekord 7". Troszkę jeszcze zła geometria (ach te magnesy korekcyjne), ale już na chodzie. Tym samym mam dwa lampowe telewizory na chodzie.
Problem jednak w tym, że te poczciwe staruszki odbierają już tylko jedynkę. Zastanawiam się przeto nad dobudowaniem konwertera, aby te telewizory naprawdę odżyły. Co sądzicie?
Stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora "Ametyst" produkcji unitry. Poza tym w międzyczasie udało mi się naprawić telewizor "rekord 7". Troszkę jeszcze zła geometria (ach te magnesy korekcyjne), ale już na chodzie. Tym samym mam dwa lampowe telewizory na chodzie.
Problem jednak w tym, że te poczciwe staruszki odbierają już tylko jedynkę. Zastanawiam się przeto nad dobudowaniem konwertera, aby te telewizory naprawdę odżyły. Co sądzicie?
-
- moderator
Re: Konwerter...zastanawiam się
Parę razy na Wolumenie widziałem tunery TV (odbiorniki TV, ale bez kineskopu, miały tylko wyjście EURO i RCA) za ok 200zł, do tego kupić modulator (na kanały 1-12 raczej się nie trafi, więc trzeba będze przestroić), albo zrobić go samemu (nie jest to specjalnie trudne, są nawet gotowe scalaki do tego) i jazda :)Alek pisze:Witajcie!
-
- moderator
-
- moderator
Czemu nie wyjdzie? One katalogowo pracują w tym zakresie, a EC86 jest katalogowo określona jako oscylator i mieszacz na zakres IV i V, czyli powinna ci obrobić wszystkie kanały. Jako mieszacz samowzbudny powinna potrafić zadziałać, a jak nie to dwie takiej - jedna oscylator druga mieszacz.Alek pisze:Na jednej nie wyjdzie. Myślałem o PC88 albo EC86, bo te lampy mam pod ręką.
Tylko uważaj na lustra - jak będziesz brał sygnał z kabla, gdzie jest stado kanałów to prawie na pewno dostaniesz na obrazie intereferancje będące efektem lustra od jakiegoś innego sygnału.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Miał - była tez skala dla tego zakresu (moi rodzice mieli Ametysta 102).Marcus pisze:Czy w Ametyst nie miał przypadkiem "ślepej gałki" opisanej jako UHF ?
Tyle że ta głowica nigdy nie weszła do produkcji...Marcus pisze: Czy nie było to fabryczne przygotowanie dla ewentualnej drugiej głowicy - konwertera górnego pasma?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl