Prostownik selenowy - czy stosować

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

and
10...14 postów
10...14 postów

Prostownik selenowy - czy stosować

Post autor: and »

Mam do wykorzystania prostownik selenowy z zk120. Jestem dość "świeży" więc proszę o radę - jakie wady/zalety ma taki prostownik?
and
_idu

Post autor: _idu »

Zalety

- małe zakłócenia szpilkami przetężeń jak w przypadku typowych diod krzemowych - czyli przydźwięk miękki bez ostrego terkotu. Nie potrzeba stosowania dodatkowych kondesatorów eliminujących efekty "przejścia przez zero".
- duża "bezwładność" - co daje dobre tłumienie zakłóceń impulsowych i w.cz. z sieci energetycznej.
- duża rezystancja wewnętrzna nieco ułatwiająca filtrację wyprostowanego napięcia anodowego
- duża rezystancja wewnętrzna dająca w ograniczonym stopniu uzyskać efekt "siadania"
- prostowanie pełnookresowe w układzie mostkowym Graetza

Wady:

- duża rezystancja wewnętrzna powodująca znacznie większy spadek napięcie niż w przypadku diod krzemowych ale mniejszy niż w przypadku lamp prostowniczych
- stosunkowo mały dopuszczalny prąd odbierany z prostownika: 85mA (tylko wzmacniacz SE małej mocy)
- nieprodukowany
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

dla mnie selen ma jedną wadę: gabaryty. We wzmacniaczach gitarowych spisuje się znakomicie. większość moich pięciowatówek jest na selenach.
_idu

Post autor: _idu »

Gabaryty? hmm nasze są stosunkowo niewielkie, a te które spotykałem w radiach zachodnioniemieckich są niewiele większe niż mostki krzemowe 400V/4A (takie już mają otwór do montażu na chassis)

Należy pamiętać o odprowadzaniu ciepła z tegoż elementu.

Oznaczenia prostowników selenowych (polskich i np. zachodnioniemieckich) zawierają zarówno maksymalny pobór prądu z prostownika oraz typowe napięcie wyprostowane przez ten element.

Ten z magnetofonu ZK.. ma 85mA i 250V jako nominalne parametry.
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

AFAIR - ciekawostka - takie miniaturowe mostki selenowe można kupić w ELFIE, jako prostownik do miernika.